De Vierdaagse Nijmegen, daar moet je niet over lezen, die moet je zelf meemaken! Aan dit grootste wandelevenement ter wereld doen elk jaar 43.000 mensen uit ruim 70 landen mee. Samen lopen, samen afzien, samen zingen en samen dansen, gedragen door een publiek van tienduizenden toeschouwers, tot en met de glorieuze intocht op Via Gladiola. Een onvergetelijke ervaring.

Vierdaagse Nijmegen

Er werd geapplaudisseerd, er was muziek en kinderen deelden allerlei lekkers uit. Dit heb ik echt enorm gewaardeerd als wandelaar, want deze afleiding zorgde er voor dat je alle pijntjes even helemaal vergat en met een grijns van oor tot oor door de straten liep.’ Kim, blogster voor Vrouwsportief


Fysieke prestatie

Vergis je niet: de ‘Walk of the World’ is een echte prestatietocht. Afhankelijk van je geslacht en leeftijd ben je verplicht om elke dag 30, 40 of 50 kilometer te lopen, vier dagen lang. Dat vraagt om een goede training en voorbereiding, voldoende eten en drinken onderweg, regelmatig een rustpauze en ingesteld zijn op alle weersomstandigheden. Als je de Vierdaagse Nijmegen voor het eerst wilt lopen, dan is het trainings- en begeleidingsprogramma Via Vierdaagse een aanrader.

Saamhorigheid

Vierdaagse Nijmegen wandelaars

Wat de Vierdaagse zo bijzonder maakt, is de sfeer van saamhorigheid. Niet alleen je mede-wandelaars leven met je mee, maar ook de talloze organisatievrijwilligers, de bewoners van de doorkomstgemeenten en het overige publiek langs de route. Iedereen is enthousiast en bereid om je van start tot finish te steunen. Met aanmoedigingen, met een rustplek, met zoet en zout lekkers en met drinkwater of een neveldouche op een snikhete dag. Heel veel mensen, heel veel ontmoetingen, heel veel mooie gebaren.


KWBN Vierdaagse-aanbod voor oude en nieuwe leden

KWBN staat tijdens de 103de Vierdaagse met een Meetingpoint en Pluspoint langs de route van iedere etappe. Hier kunnen deelnemers aan de Vierdaagse uitrusten of zich laten verzorgen. Zowel voor leden als voor niet-leden heeft KWBN een Vierdaagse-aanbod.

Voor leden is gebruik van het KWBN Meetingpoint gratis. Deelnemers die nog geen lid van KWBN zijn, kunnen na aanmelding als lid eveneens van het rustpunt gebruik maken.

In de loop van het voorjaar vind je hier meer informatie over het Meetingpoint en Pluspoint in 2019.


De symboliek van de gladiool

Vierdaagse Nijmegen gladiolen

‘De dood of de gladiolen’ riep het publiek al tijdens gladiatorgevechten in de Romeinse tijd. Het latijnse woord gladius betekent zwaard en daar zijn zowel gladiator (zwaardvechter) als gladiool (zwaardlelie) van afgeleid. In de Romeinse tijd verloor de verliezer het leven en werd de winnaar onder gladiolen bedolven. Ook nu staat de gladiool nog steeds symbool voor kracht, overwinning en trots. En omdat Nijmegen een Romeins verleden heeft, word je op de laatste dag van de Vierdaagse als een held binnengehaald op de Via Gladiola. Onder begeleiding van muziekkorpsen, met de toejuichingen van een massaal publiek en ja, met gladiolen.

Vierdaagsefeesten

Tijdens de Vierdaagse viert heel Nijmegen feest. Een week lang kun je in en rond de binnenstad genieten van alle soorten muziek, theater, exposities en uiteraard kun je overal eten en drinken. De Vierdaagsefeesten zijn het grootste openbaar toegankelijke evenement van Nederland. Los van het wandelevenement trekken ze bijna 1,9 miljoen bezoekers en er is voor ieder wat wils. Kijk hier voor het complete programma.

Vierdaagse in woord en beeld

Op internet vind je heel veel verslagen van de Vierdaagse Nijmegen. Eentje met veel foto’s en filmpjes is die uit 2015 van Rolf Breemes van wandelweblog niezoznel.

Ook leuk: onderstaande video-impressie. Mooie beelden van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten, maar vooral ook een hele toepasselijke muziektekst. Die is in 2015 geschreven door de Nijmeegse band Terra Volta en hier te horen in een danceversie van Arichie.Lees meer over de Vierdaagse Nijmegen op onze speciale Vierdaagse-pagina. Hier vind je onder meer tips om optimaal voorbereid aan de start te staan.

Ga naar de Vierdaagse-pagina


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 6,99
Ledenprijs € 5,20
€ 12,50
Ledenprijs € 9,50