Grebbelinie Bunker en Forten wandeltocht

zaterdag 24 augustus 2019

Omschrijving

De Grebbelinie Bunker en Forten wandeltocht brengt je langs een verdedigingslinie die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis. De tocht gaat door de Amerongse bossen en over de Amerongse berg. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Betuwe.

Start: restaurant Het Berghuis

Veenseweg 28, 3958 ET
AMERONGEN

Organisatie
Stichting Amerongen Inspireert
www.amerongeninspireert.nl
rjvee@ziggo.nl
0343-452028

Afstanden & starttijden

  • 27km 7:00-12:00 uur

Bereikbaarheid

  • Bus Het startbureau is bereikbaar per bus

Voorzieningen

  • AED Er is een AED aanwezig
  • Bepijld De route is bepijld
  • EHBO Er is EHBO aanwezig
  • Korting Leden van KWBN ontvangen korting op het inschrijfgeld
  • Onverhard Deze wandeltocht gaat grotendeels door onverhard gebied
  • Routebeschr Er is een routebeschrijving beschikbaar
  • Rust Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid

Beloningen

  • Medaille Je ontvangt na afloop een medaille

Extra informatie

De Grebbelinie Bunker en Forten Wandeltocht voert je door een heuvelrijk gebied, dat een belangrijke plaats heeft in de geschiedenis van Nederland.

Vanuit restaurant het Berghuis in Amerongen loop je de Amerongse Bossen in. Hier ligt de Amerongse Berg, waar je op de top (68 meter boven N.A.P.) een mooi uitzicht richting de Betuwe hebt. Af en toe moet je dan ook flink klimmen. Je loopt voor het grootste deel over bospaden.

Door de velden van Nationaal Park De Heuvelrug wandel je naar het Fort aan de Buurtsteeg. Hier is sinds vorig jaar het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Hier kun je van alles te weten komen over de oude verdedigingslinie. Net als de diverse bunkers die je onderweg passeert, maakte het Fort aan de Buurtsteeg deel uit van de Grebbelinie. Deze verdedigingslinie is vooral bekend vanwege de Tweede Wereldoorlog, maar de geschiedenis gaat nog veel verder terug. In 1744, toen Nederland nog de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was, werd besloten om de Grebbelinie aan te leggen. Met deze waterlinie moest Holland worden beschermd tegen binnenvallende vijanden. Aan de voet van de Grebbeberg kon door de Grebbesluis water uit de Nederrijn worden ingelaten, waardoor een groot gebied onder water kon worden gezet.

Aan het einde van de negentiende eeuw raakte de linie in verval, om pas in de Tweede Wereldoorlog weer te worden gebruikt. Het Nederlandse leger probeerde vanaf de Grebbelinie de Duitse inval tegen te houden. De linie werd voorzien van kazematten (bunkers) en loopgraven. In mei 1940 was de Grebbeberg het decor van zware gevechten tijdens de Slag om de Grebbeberg. Het Nederlandse leger verloor en de strijd kostte tweeduizend Nederlandse soldaten het leven. In 1951 werd de Grebbelinie opgeheven als verdedigingswerk. Diverse elementen van de linie, zoals bunkers, hebben een beschermde status gekregen vanwege hun historische waarde. Tijdens de Grebbelinie Bunker en Forten Wandeltocht kun je de restanten van de linie, in 2011 uitgeroepen tot rijksmonument, bekijken.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95