
Welke afstand?
Het belangrijkste verschil met volwassenen is dat kinderen in de groei zijn. Ze moeten over het algemeen met hun kleinere benen meer stappen zetten dan volwassenen om dezelfde afstand af te leggen. Bovendien zijn hun botten en gewrichten nog niet volgroeid en zijn de spieren nog in ontwikkeling. Niet voor niets hanteren sommige georganiseerde wandeltochten bij langere afstanden, zoals de Vierdaagse Nijmegen, een minimale leeftijdsgrens van 12 jaar. Bij de meeste Kennedymarsen (80 kilometer) is de minimale leeftijd 16 jaar. Het plezier in wandelen moet bij kinderen altijd voorop staan. Gooi je eigen wandelambities (qua afstand en wandelsnelheid) dus even overboord als je met kinderen gaat wandelen.
Om de geschikte maximale afstand te bepalen, wordt meestal de volgende regel aangehouden: de leeftijd van het kind (in jaren) geeft het maximale aantal kilometers van een wandeling aan. Loop met een kind van 5 jaar oud dus maximaal 5 kilometer. Wat een kind aan kan qua afstand, is ook per kind sterk verschillend. Wandel je met meerdere kinderen (ook al zijn deze even oud), dan kan het zijn dat het ene kind verder kan wandelen dan het andere. Ook de getraindheid speelt een rol. Naarmate kinderen meer wandelen, kunnen ze steeds grotere afstanden aan. Bouw de afstand uiteraard langzaam op, om blessures te voorkomen. Bij kleine kinderen is het verstandig om voor de zekerheid een buggy mee te nemen. Zo voorkom je dat je een heel stuk met een kind op je rug of nek moet lopen.

Neem regelmatig pauzes
Voldoende pauzes houden tijdens het wandelen, is bij kinderen heel belangrijk. Kies hiervoor bij voorkeur een leuke plek uit waar iets te zien of te beleven valt. Trek voor een wandeling met kinderen twee keer zoveel tijd uit dan wanneer je zelf deze afstand zou afleggen. Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Maak het spannend
Hield jij als kind van wandelen? Of moest je worden meegesleurd door je ouders voor de verplichte wekelijkse wandeling op zondagmiddag? Met de tips in dit artikel maak je van een wandeling een spannende ontdekkingstocht.
Neem eten en drinken mee
Wandelen kost kinderen over het algemeen meer energie van volwassenen. Kinderen hebben ook een andere energiehuishouding dan volwassenen. Daarnaast zijn kinderen gevoeliger voor warmte dan volwassenen omdat zij overtollige warmte minder goed kunnen afvoeren. Let bij warme weersomstandigheden dus extra op voldoende drinken en op beschermende kleding tegen de zon. Neem zeker bij een langere wandeling iets te eten (bijvoorbeeld een appel of boterham) en een flesje water mee. Help je kind er onderweg ook aan herinneren om voldoende te drinken. Vaak vergeten kinderen dit, zelfs bij warm weer.

Goed schoeisel en comfortabele kleding
Op verkeerde schoenen die halverwege voor pijnlijke voeten zorgen, is de lol van wandelen er natuurlijk snel af. Sneakers of gympen geven de voeten van je kind te weinig steun en kunnen zeker bij het lopen van langere afstanden op den duur zelfs knieklachten veroorzaken. Zeker als je regelmatig met je kind een stevige wandeling maakt, is het raadzaam om een paar wandelschoenen aan te schaffen. Let hierbij uiteraard goed op de juiste maat. Ga je met je kind in de bergen wandelen, dan zijn stevige schoenen een must. Op Nederlandse bodem kunnen de schoenen soepeler zijn. In sport- en outdoorspeciaalzaken kunnen ze hierin adviseren en de juiste maat schoenen aanmeten. Bij natte omstandigheden lijken regenlaarsjes het ideale schoeisel voor kinderen. Houd er echter rekening mee dat dit stugge schoeisel over het algemeen niet prettig zit en dit het wandelplezier van je kind snel kan bederven. Zelf ga je ook niet op laarzen wandelen toch?

Ook comfortabele kleding vergroot het wandelplezier van je kind. Zorg voor een broek die prettig zit (geen schurende of te strakke pijpen dus) en trek meerdere laagjes kleding aan. Kinderen kunnen het al snel warm krijgen, zeker als ze onderweg regelmatig rennen en springen, en dan kun je makkelijk onderweg iets uit laten trekken. Neem bij regenachtig weer een poncho of regenjas mee.
Denk aan veiligheid
Zeker in een vreemde omgeving en helemaal in bergachtige gebieden is het belangrijk om je kind(eren) niet uit het oog te verliezen. Maak vooraf duidelijke afspraken. Hebben je kinderen de neiging om een eind vooruit te lopen? Spreek dan punten af waarop ze op je wachten. Houd er rekening mee dat je in de natuur niet altijd bereik met een mobiele telefoon hebt. Overweeg dan om een fluitje mee te nemen. Zo kunnen jullie elkaar makkelijker terugvinden.
Heb jij nog tips als je gaat wandelen met kinderen? Stuur jouw tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.
Lees ook
_800x600.jpg)
Wandelen met (jonge) kinderen kan een grote uitdaging zijn. Met deze tips krijg jij jouw kinderen binnen een mum van tijd van de bank af, de weide, wifi-loze wildernis in.
Lees meer
Zeker in de wintermaanden kun je tijdens je wandeling door de natuur allerlei dierensporen tegenkomen. Ze vertellen je welke dieren er leven in het gebied waar je doorheen wandelt. Op welke sporen moet je als wandelaar letten en hoe weet je wie de maker van een dierspoor is? Wandel.nl geeft je tips, zodat je nog meer plezier aan je wandeling beleeft.
Lees meer
Uitkijktorens zijn een mooie pauzeplaats tijdens je wandeling. Je vindt ze in heel Nederland, vaak in natuurgebieden. Wandel.nl tipt je uitkijktorens in mooie wandelgebieden.
Lees meer