Brandstof om te wandelen: voedingstips voor wandelaars

Met deze tips van leefstijlcoach Wilma van der Geer-Wibbelink verbeter jij gegarandeerd jouw wandelprestaties.

Wilma van der Geer-Wibbelink van The Ambassador, theambassador.nl Wilma van der Geer-Wibbelink van The Ambassador, theambassador.nl

Goede wandelschoenen? Check. Flink getraind? Check. Een regenjas voor de zekerheid? Helemaal check. Je bent klaar om een langeafstandswandeling te maken. Stop! Vergeet niet op je voeding te letten, aldus leefstijlcoach Wilma van der Geer-Wibbelink. Maak jezelf dus wandelklaar met onderstaande voedingstips. Meer tips, recepten en een checklist staan in magazine Wandel.nl, nummer 1-2019.

Tip 1: Nuchter op pad

Drink de avond voor een langeafstandswandeling liever geen alcohol. Zelfs een paar glaasjes bier kunnen je vochtbalans al verstoren.

Een flinke slok water mag natuurlijk wel. 'Ieder kwartier ongeveer 150 milliliter is een goede houvast tijdens je wandeling.' Volgens Wilma kun je het best alleen maar water drinken.

Tip 2: Gezonde smoothie voor onderweg

Toch zin in iets anders? Maak dan je eigen gezonde smoothie voor onderweg met dit recept van Wilma:

Ingrediënten
  • 1 banaan
  • 1 handje blauwe bessen of frambozen
  • 150 gram spinazie
  • ½ geschilde komkommer
  • 1 glas koud water
  • 1 el hennepzaad
Bereidingswijze

Mix de blauwe bessen met de banaan in de blender tot een egaal geheel. Voeg hierna de rest van de ingrediënten toe. Niet zoet genoeg? Voeg dan een beetje honing toe naar smaak. Weetje: het hennepzaad bevat essentiële vetzuren die ervoor kunnen zorgen dat je gewrichten soepeler worden. Neem de smoothie mee tijdens je wandeltocht in een siliconen bidon die geschikt is voor ‘dikke’ dranken.

Tip 3: Liever volkoren

Wil je voorafgaand aan je wandeling een flinke maaltijd die veel koolhydraten bevat eten? Kies dan voor volkoren pasta of vezelrijke rijst. Deze langzame koolhydraten zijn moeilijk af te breken door ons lichaam, waardoor we langer op de energie kunnen teren. Tip: je lichaam heeft koolhydraten nodig als je een langeafstandswandeling gaat maken, maar ga hier niet te ver in. Koolhydraten stapelen voorafgaand aan een wandeling kan invloed hebben op je darmen. Wil je toch experimenteren met je eetschema? Oefen hier dan mee tijdens het trainen.

Tip 4: Dadel als oppepper

Draait het mooie wandellandschap voor je ogen? Hou dan even de pas in en neem een slok water. Wilma: 'Eet een handje dadels, die zijn rijk aan ongeraffineerde suikers, ijzer, kalium, vezels en vitaminen en zorgen ervoor dat je direct een oppepper krijgt, zonder dat je snel daarna in een suikerdip belandt.'

Meer lezen over wandelen & training?

Naar training


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?