
Wat is kramp?
Allereerst: wat is kramp eigenlijk? Kramp is een onwillekeurige samentrekking van een spier(groep). Bij wandelaars meestal in de benen, zoals de kuiten. Kramp kan verschillen in intensiteit. Bij een lichte kramp kun je het er nog uitwandelen, maar bij een heftige kramp blokkeert de spier volledig.
Oorzaken en tips
Kramp kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig is er in de meeste gevallen ook een (simpele) oplossing voor.
Oververhitting
Bij oververhitting van het lichaam is er sprake van een overmatig vochtverlies. Als het warm weer is, of je bent te warm gekleed, zul je sneller en meer transpireren. Samen met het vocht verlies je belangrijke mineralen, zoals natrium, kalium en magnesium. Als je dit niet voldoende aanvult, met bijvoorbeeld een isotone of hypotone drank, ontstaat een disbalans in de voedingsstoffenhuishouding. Daarnaast wordt bij een vochttekort het bloed dikker, wat een verminderd zuurstoftransport tot gevolg heeft. Een vochttekort kan dan ook kramp tot gevolg hebben.
Oplossing: Drink voor, tijdens en na het wandelen voldoende en vul eventueel aan met mineralen/zouten. Kleed je op de weersomstandigheden.
Onderkoeling
Ook onderkoeling kan kramp veroorzaken. Wanneer je kerntemperatuur (de inwendige temperatuur van je lichaam) tot onder de 35 graden daalt neemt het risico op kramp toe. Verschillende factoren kunnen leiden tot onderkoeling: de temperatuur waarin je je begeeft, 'wind chill' en natte omstandigheden.
Oplossing: Gelukkig kunnen we ons op wisselende weersomstandigheden kleden. Laat je dan ook niet verrassen en neem, zeker als je de bergen in gaat, wat extra (regen)kleding mee. Toch onderkoeld? Zorg dat je zo snel mogelijk opwarmt door in beweging te blijven en te blijven eten.

Vermoeidheid
De meest voorkomende oorzaak van kramp is echter vermoeidheid. Bij belasting ontstaat een verhoogde spierspanning. Ben je niet gewend aan de belasting, dan kan de hogere spierspanning zorgen voor een verkorting van de spier en vermoeidheid. Er ontstaat dan een verstoring van de neuromusculaire (spierzenuw)controle: signalen worden vanuit de zenuwen niet goed overgebracht op de spier, waardoor de spier wel aanspant, maar niet meer goed ontspant. Vermoeidheid ontstaat niet alleen tijdens het wandelen zelf, maar ook na een stressvolle werkweek, een zware training eerder die week of na een dag klussen in de tuin. Hier moeten je spieren van herstellen.
Oplossing: rustig rekken en de spier losschudden of masseren kan helpen om de kramp te laten verdwijnen. Maar beter nog is kramp voorkomen door rekening te houden met je lichaam. Pas je wandeling aan als je al enige vermoeidheid in het lichaam hebt. Wil je juist de wandelafstanden vergroten, doe dan specifieke krachtoefeningen voor wandelaars ter ondersteuning. Zo laat je je spieren wennen aan de belasting en kun je de vermoeidheid uitstellen.
Blijf je last houden van krampen tijdens het lopen? Schroom dan niet om naar de huisarts te gaan.
Lees ook
Hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt tijdens een wandeltocht? Wandel.nl geeft tips.
Lees meer
Misschien ken je dat gevoel wel. Je stapt uit bed nadat je de vorige dag een lange wandeltocht hebt gemaakt en je benen zijn pijnlijk, stijf en stram. Je hebt spierpijn. Wat kun je dan het beste doen? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je spierpijn?
Lees meer
Heb je tijdens een wandeling sportdrank nodig? Wandel.nl over het nut van sportdranken voor wandelaars.
Lees meer
Wandelen doe je vooral met je benen. Sterke beenspieren zijn daarom heel belangrijk. Met deze oefeningen kun je jouw benen sterker maken. Ook geschikt om binnen te doen.
Lees meer
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat geldt ook voor wandelblessures. Hoewel je een blessures helaas niet altijd kunt voorkomen, kun je de kans hierop wel verkleinen. Veel blessures ontstaan namelijk door overbelasting. Wandel.nl geeft je een paar adviezen.
Lees meer