Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen met hooikoorts

Misschien herken je het wel: je stapt op een mooie zomerse dag de deur uit voor een wandeling en al snel begint de ellende. Snotteren, niezen, tranende ogen. Je hebt last van hooikoorts. Wandel.nl geeft je tips die je klachten hopelijk iets verminderen.

Vrouw snuit haar neus
Vrouw snuit haar neus

Je bent zeker niet de enige die in de lente en in de zomer loopt te snotteren en te niezen, want alleen al in Nederland hebben 2,5 miljoen mensen last van hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Bij hooikoorts ben je overgevoelig/allergisch voor stuifmeel (pollen) van bloeiende bomen, grassen, pollen en planten. Zodra de slijmvliezen van je ogen, neus, mond, keel en/of luchtpijp in aanraking komen met stuifmeel, beginnen ze extra slijm te produceren om dit stuifmeel te weren. Je krijgt traanogen en begint te snotteren en te niezen. Ook kun je een kriebelend gevoel in je keel krijgen. Hooikoorts komt voor in de lente en zomer, omdat het stuifmeel van bloeiende bomen en planten dan volop in de lucht aanwezig is. Niet iedereen met hooikoorts heeft in dezelfde maanden klachten. Dit hangt er van af voor welk soort stuifmeel je allergisch bent. Ben je vooral overgevoelig voor bijvoorbeeld berkenpollen, dan heb je met name in april klachten. Ben je allergisch voor graspollen, dan loop je vanaf eind mei tot augustus te snotteren.

Wandelaars en bloesem
Wandelaars en bloesem

De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid. Hoe weet je of je verkouden bent of hooikoortsklachten hebt?

  • De symptomen van hooikoorts komen binnen enkele minuten opzetten en duren enkele weken tot maanden, terwijl de symptomen van verkoudheid binnen enkele uren opkomen en een week tot tien dagen blijven aanhouden.
  • Bij hooikoorts heb je waterig snot en slijm, terwijl je bij verkoudheid meer last van dik slijm en snot hebt.
  • Bij hooikoorts wordt het tranen van de ogen vaak als meest storend ervaren, terwijl bij verkoudheid tranende ogen juist bijna niet voorkomen.
  • Bij hooikoorts heb je last van een kriebel in de keel die je met hoesten (kriebelhoest) probeert weg te krijgen. Bij verkoudheid hoest je om het slijm weg te krijgen.
  • Bij hooikoorts heb je vaak een jeukende neus en gehemelte. Bij een verkoudheid niet.

Wandelen met hooikoorts: tips

Normaal gesproken vermijd je bij een allergie de stoffen waarvoor je allergisch bent. Dit is met hooikoorts bijna niet mogelijk. Met deze tips kun je hooikoortsklachten proberen te verminderen.

  1. Probeer niet te wandelen op droge, zonnige, winderige dagen. Juist op deze dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Wil je toch op dit soort dagen wandelen? Wandel dan bij voorkeur ’s ochtends vroeg of na een zomerse regenbui.
  2. Draag buiten een zonnebril ter bescherming van je ogen. Dit verkleint de kans op tranende ogen.
  3. Kijk naar je wandellocatie. In het pollenseizoen is het handiger om niet te kiezen voor een wandeling langs (pas gemaaide) weilanden.
  4. Als je vaak je neus moet snuiten, verlies je extra vocht. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinkt, zowel tijdens als na je wandeling.
  5. Was je kleding direct na het wandelen. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding.
  6. Krijg je toch hooikoortsklachten ondanks dat je allerlei voorzorgsmaatregelen neemt? De huisarts kan medicijnen voorschrijven om de sterke afweerreactie van het lichaam af te remmen. Dit kunnen tabletten zijn, maar ook oogdruppels of een neusspray. Het is vaak genoeg om alleen in het hooikoortsseizoen medicatie te nemen. Er zijn ook medicijnen, zoals neussprays, via de apotheek of drogisterij te verkrijgen. Laat je goed informeren.
  7. Soms helpt het om een beetje vaseline in je neus te smeren. Hierdoor kan stuifmeel minder gemakkelijk je neus binnendringen.
  8. Volg het hooikoortsbericht. Dat vind je bijvoorbeeld hier op Weeronline.nl en hier op Pollennnieuws.nl.

 

Heb jij nog andere tips voor wandelaars met hooikoorts? Mail je tip naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit artikel.