Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Belgie, Antwerpen: Steenbakkerswandelroute

Gebied / Regio
Antwerpen
Karakteristiek
Historie
Afstand
17km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze bekroonde wandelroute voert je door het fascinerende landschap van de Rupelstreek: van historische steenbakkerstunnels tot kunst, natuur en gezellige cafés. Start- en eindpunt is De Schorre in Boom – ooit kleiput, nu een recreatiegebied vol verrassingen.

Startpunt
Naam
Parking De Schorre
Straat
Schommelei 1
Postcode
2850
Plaats
Boom
Wandelroute Belgie, Antwerpen Steenbakkerswandelroute
Wandelroute Belgie, Antwerpen: Steenbakkerswandelroute. (Foto: © ToerismeScheldeland)

Je wandelt langs oude fabriekssites, karakteristieke arbeiderswijken en de oevers van de Rupel. Onderweg duik je letterlijk onder het erfgoed door: de route telt zo’n vijftiental gerestaureerde steenbakkerstunnels die ooit de kleiputten verbonden met de ovens en machinehallen. In musea als ’t Geleeg, Brik Boom en Museum Rupelklei ontdek je het harde bestaan van vroegere steenbakkers. Kunstliefhebber? Laat je verrassen door street art van Yellow Brick Road en de reuzentrollen van kunstenaar Thomas Dambo. En voor een welverdiende pauze zijn er sfeervolle stops zoals Café De Koophandel of Natuur.huis de Paardenstal.

Start in De Schorre

De route begint aan provinciaal domein De Schorre, ooit een diepe kleiput. Vandaag is dit een recreatiegebied met wandelpaden, speelelementen en festivals. In het gras of de bossen bots je op zeven metershoge trollen van kunstenaar Thomas Dambo. Ook hier ligt de eerste steenbakkerstunnel – vroeger gebruikt voor transport met paard en kar, nu het kleinste podium van Tomorrowland: de ‘rave cave’.

Wandelroute Belgie, Antwerpen Steenbakkerswandelroute Start In De Schorre
Start in De Schorre. (Foto: © ToerismeScheldeland)
Wandelroute Belgie, Antwerpen Steenbakkerswandelroute Het Erfgoed Van De Baksteen
Het erfgoed van de baksteen. (Foto: © ToerismeScheldeland)

Het erfgoed van de baksteen

Tijdens je tocht wandel je langs een vijftiental gerestaureerde tunnels die vroeger klei en bakstenen vervoerden. Je passeert droogloodsen, schoorstenen en de historische wijk Noeveren. In het Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg – de enige volledig bewaarde site – ontdek je hoe het productieproces van dakpannen en handstenen eruitzag. Ook Brik Boom en Museum Rupelklei brengen de arbeidersgeschiedenis tot leven.

Wandelen in Walenhoek

De route leidt je ook langs het natuurgebied Walenhoek, een vroegere kleiput die is omgevormd tot wandelparadijs. Broekbossen, hooilandjes en vijvers wisselen elkaar af. Meer dan 160 vogelsoorten voelen zich hier thuis, en met wat geluk spot je een grazend gallowayrund. De biodiversiteit is indrukwekkend.

Wandelroute Belgie, Antwerpen Steenbakkerswandelroute Wandelen In Walenhoek
Wandelen in Walenhoek. (Foto: © ToerismeScheldeland)
Wandelroute Belgie, Antwerpen Steenbakkerswandelroute Kunst En Karakter Onderweg
Kunst en karakter onderweg. (Foto: © ToerismeScheldeland)

Kunst en karakter onderweg

Street artists van Yellow Brick Road hebben oude fabrieksmuren van kleur voorzien. Voor sfeer onderweg stap je binnen bij authentieke cafés als De Koophandel, waar vroeger steenbakkers hun pint dronken. Probeer het streekbier ‘Hellegat’ of geniet van lokale gerechten in Natuur.huis de Paardenstal of Brasserie De Schorre.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Routen.be. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Bekijk wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de GPX-route
  • Een rustpauze onderweg neem je bij ’t Steencaycken, Rupeldijk
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is bushalte Boom, De Schorre (bushalte 132, 182, 295, 298 en 500)
  • Op deze route zijn honden niet toegestaan