Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Omdenken in het wandelen

Omdenken is het denken in kansen en niet in problemen. Je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en je onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Wandel.nl heeft een paar interessante omdenk-verhalen voor je uitgezocht.

Gloeilamp in de hand van een persoon met lucht in de achtergrond

Wat is Omdenken?

Het concept van 'Omdenken' is in aan het begin van deze eeuw bedacht door Berthold Gunster. Bij omdenken accepteer je dat er een probleem is en vervolgens ga je op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Je zet problemen dus om in mogelijkheden en zelfs in kansen. Op de site van Omdenken lees je meer informatie over deze manier van denken.

Omdenken kun je toepassen bij allerlei verschillende soorten problemen die je tegenkomt. Bij werkstress, bij angst of spanning, maar ook bij alledaagse problemen. En ook bij wandelen. Soms zelfs tijdens het wandelen. Bijvoorbeeld als je vaste, vertrouwde wandelroute afgesloten blijkt te zijn. Je moet dan een alternatieve route lopen. Daar kun je van balen, maar je kunt dit ook als een mooie manier zien om eens een nieuwe route en omgeving te ontdekken

Afbeelding 1 | Omdenken In Het Wandelen

Omdenk-verhaal 1

Wandeldoel bijstellen

'Drie jaar geleden wilde ik de 40 kilometer van de Rode Kruis Bloesemtocht gaan lopen. Hier moet je natuurlijk voor trainen en dus begon ik een paar maanden van te voren met het opbouwen van mijn wandelkilometers. Na een aantal weken kon ik 15 kilometer aan één stuk lopen, dus had ik er het volste vertrouwen in dat ik ook naar de 40 kilometer zou kunnen doortrainen.

Een week of zes voor de start van de tocht kreeg ik tijdens het wandelen plotseling last van mijn knie. In eerste instantie denk je dan dat het wel zal meevallen, maar ook de volgende training voelde ik pijn in mijn knie. Ik ben naar de fysiotherapeut gegaan en deze adviseerde mij om rust te nemen. Daar ging mijn mooie doel om in april 2019 de 40 kilometer te volbrengen!

Er zat niets anders op dat mij hierbij neer te leggen. Dan moet ik de Rode Kruis Bloesemtocht maar uit mijn hoofd zetten, dacht ik. Na drie weken rust ging het beter en mocht ik van de fysio weer rustig beginnen met wandelen. Voor die 40 kilometer was nog onvoldoende tijd om goed te trainen. Maar er zijn natuurlijk ook kortere afstanden bij de Rode Kruis Bloesemtocht. Dus besloot ik mijn doelen bij te stellen en de 25 kilometer te gaan lopen. Ook een mooi doel en haalbaar binnen de relatief korte voorbereidingstijd die er op dat moment nog was. Uiteindelijk heb ik deze afstand weten te volbrengen en heb ik volop genoten van de mooie tocht en de omgeving. En wie weet kan ik volgend jaar alsnog de 40 kilometer lopen.'

Omdenk-verhaal 2

Alternatieve vakantie

Judith en haar drie kinderen zouden vorig jaar eigenlijk op vakantie gaan, maar door corona kon dit niet doorgaan. Met haar kinderen de hele vakantie thuis zitten zonder iets te doen, zag ze niet zitten. En dus bedacht ze een plan om haar kinderen iets leuks te bieden, iets wat ze zou bijblijven.

De speciale startkaarten die de kinderen van Judith maakten
De speciale startkaarten die de kinderen van Judith maakten

Judith wist dat de jaarlijkse wandelvierdaagse in Boxmeer (ook door corona) was afgelast en zodoende kreeg ze het idee om zelf een wandelvierdaagse met haar kinderen te lopen. ‘Mijn oudste zoon bedacht de naam 'Familie4daagse' en mijn jongste zoon ging direct enthousiast aan de slag om deelnamekaartjes te maken. We werden erg enthousiast en kochten lekkere dingetjes voor onderweg en zo besloten we om te starten.’

Oproep

Ben jij tijdens een wandeling of wandelevenement tegen een probleem aan gelopen, maar wist je dit probleem om te denken in een kans? Laat het ons weten en stuur een mail naar redactie@wandel.nl. Dan kunnen wij jouw verhaal toevoegen aan deze pagina.