Omdenken in het wandelen

Omdenken is het denken in kansen en niet in problemen. Je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en je onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Wandel.nl heeft een paar interessante omdenk-verhalen voor je uitgezocht.

Wat is Omdenken?

“Omdenken begint altijd met een probleem. Zonder problemen geen omdenken. En een probleem bestaat uit twee onderdelen: feiten en verwachtingen. Zodra je een tegenstelling ervaart tussen die twee, tussen wat-zou-moeten-zijn en wat-is, ervaar je iets als een probleem. Door de feiten en verwachtingen grondig te onderzoeken, kun je de stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Vervolgens kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren, dus volledig ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit.” - Berthold Gunster, grondlegger van het Omdenken.

Alle verhalen die wij in dit artikel plaatsen zijn afkomstig van omdenken.nl

wandelaars met wandelstokken

Omdenk-verhaal 1

Alledaags Omdenken: Wandelstokken

Waarschijnlijk ben ik in mijn leven al iets van twintig keer door mijn linker enkel gegaan. Inmiddels doet hij permanent pijn. Vervelend, want ik ben dol op wandelen. Een paar jaar geleden, tijdens een vakantie, had ik er echt veel last van. Ik wilde de vakantie niet verpesten, en besloot twee wandelstokken aan te schaffen, met ronde knoppen, want ik wilde erop kunnen leunen. Dat beviel uitstekend, zo uitstekend dat ik besloot dat die stokken maar permanent in mijn leven moesten blijven. Afgelopen vakantie waren we in de bergen. Ik met mijn twee stokken. Ik had nog nooit zo lekker in de bergen gelopen. Altijd was ik bang geweest, een ietwat steile helling had ik nooit af gedurfd. Plotseling kon ik, met mijn zwakke enkel, dingen die ik vroeger nooit deed! Soms zegt iemand er wel eens iets van, op zo'n medelijdende toon. Dan leg ik uit dat ik liever met stok wandel, dan zonder stok zielig thuis blijf. En trouwens, het zijn blitse stokken, je hoeft tegenwoordig toch niet meer met een zwarte bejaardenstok te lopen.

smal wandelpad bos

Omdenk-verhaal 2

Heisessie

Laatst wilden we voor Omdenken een dag brainstormen, plannen maken, nadenken over de langere termijn, etc. We wilden dat met z’n drieën doen en hadden bedacht om dat al lopend te doen. Zeg maar een soort heisessie, maar dan zonder hei en met wandelen. Een mooie route daarvoor was een pad langs de Kromme Rijn. De route had alleen één probleem: het pad is grote delen zo smal, dat je daar nauwelijks met z’n tweeën naast elkaar kunt lopen. Laat staan met z’n drieën.

We dachten al na over andere wandelroutes (of misschien toch een zaaltje), totdat we bedachten: kunnen we dit probleem niet omdenken? Zou de onmogelijkheid te overleggen niet juist een mogelijkheid kunnen betekenen? Wat als we nu eens niet zouden overleggen?! Zou het niet-kunnen-praten niet juist de bedoeling kunnen zijn?

Nadat we onszelf die vraag gesteld hadden, bedachten we al snel dat we het volgende zouden doen: we zouden vertrekken met een vraag, we zouden gaan lopen, ieder zou in stilte over die vraag nadenken, een paar honderd meter verder zouden we halt houden, gedachten uitwisselen en een volgende vraag verzinnen voor het volgende stuk wandelen in stilte. Zo gezegd, zo gedaan. We besloten een praat-zwijg-wandeling te houden. Het resultaat? Omdat ieder voor zich steeds in alle rust kon nadenken, was de input voor elk gesprek verrassender dan we van al kletsend hadden kunnen bedenken, leverden de overleggen tussendoor inhoudelijk meer op en bedachten we slimmere vervolgvragen. Een praat-zwijg-werkvorm die was ontstaan dankzij de onmogelijkheid de hele tijd te kunnen praten.

Oproep

Ben jij tijdens een wandeling of wandelevenement tegen een probleem aan gelopen, maar wist je dit probleem om te denken in een kans? Laat het ons weten en stuur een mail naar redactie@wandel.nl. Dan kunnen wij jouw verhaal toevoegen aan deze interessante verhalen van omdenken.nl.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?e