Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelen met...een app

Anton Damen, beter bekend als de Plandelman, gaat voor ons normaal gesproken iedere maand op pad met een plandelaar. Deze keer wandelde hij met een elektronische plandelaar: de Plastic Avengers-app.

Header | Plandelen met...een app
Afbeeldingen in de Plastic Avengers-app

Een fotografenwijsheid luidt: de beste camera is diegene die je bij je hebt. In de dagelijkse praktijk is dat dus meestal de mobiele telefoon. Maar weet je wanneer die de beste plandel-camera is? Als je de Plastic Avengers-app hebt geïnstalleerd!

Behalve mooie vergezichten, die opzienbarende paddenstoel of dat bijzondere vogeltje kan het geen kwaad om de camera eens naar beneden te richten. Het kan namelijk zo maar dat je voor je voeten een rondslingerende Mars-verpakking ziet, dat er in de bosjes een weggewaaide Snickers-wikkel wappert of dat je op je wandeling een Bounty-restant opvalt. Smaken verschillen, maar dat geldt niet voor de verpakking. Die bestaat maar in één smaak: plastic. Of de snoepkont het nu per ongeluk uit zijn of haar broekzak liet vallen of achteloos weggooide is niet eens zo van belang; wel of je het als toevallige voorbijganger uit de natuur oppikt. Anders kan het er zo maar jááááren liggen - ver na de uiterste houdbaarheidsdatum die op de buitenkant staat vermeld.

Hoe ik dat weet? Simpel: sinds een maand leg ik elke keer dat ik tijdens het plandelen op een M&M, Milky Way, Ballisto of ander product dat van de lopende band rolde, vast in de Plastic Avengers-app. Die staat namelijk tot 1 mei in het teken van Missie Mars. Downloaden is gratis, voor iPhones en voor Android-toestellen.

Afbeelding 1 | Plandelen met...een app

Het fotograferen zelf is een fluitje van een cent, letterlijk in drie seconden gepiept. Het helpt dat ik ook niet dagelijks door bergen Twix-verpakkingen of Maltesers-zakken hoef te waden. Op een gemiddelde wandeling betrap ik een, misschien twee van deze boosdoeners. Dat lijkt niet veel, maar aangezien er door het hele land meer Plastic Avengers actief zijn, tellen al die kleine individuele vondsten aardig aan.

Aardig? Je zou ook kunnen stellen: aardig verontrustend. Samen vonden en fotografeerden we al meer dan tienduizend snoepwikkels. 10.009 om precies te zijn, op dit moment van schrijven. Het meest verontrustende is nog wel dat dit slechts het topje van de chocolade-ijsberg is. De schatting is dat er elk jaar mogelijk tien miljoen wikkels van Mars &c co in de Nederlandse natuur en waterwegen belanden. Door de Missie Mars weten we ook hoelang ze daar blijven rondspoken: praktisch voor eeuwig. Want tussen de upgeloade foto's zaten nog leesbare exemplaren met data van meer dan dertig jaar geleden. Ook Raiders worden nog gewoon gevonden (voor de jonge wandelaars onder ons: zo heette Twix voor 1991).

Hoe meer foto's er met de Plastic Avengers-app worden verzameld, des te beter. Nou ja, niet voor de Mars-fabriek natuurlijk. En dat is precies de bedoeling. De producent wordt straks met deze bonte berg bewijsmateriaal figuurlijk om de oren geslagen met de boodschap om een eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat kán ook gewoon. Zo gooide dankzij een eerdere actie de fabriek van de Anta Flu-snoepjes het roer om, en verpakt ze sinds vorig jaar niet meer in plastic maar in papier. Als Mars dat goede voorbeeld zou volgen, zou de impact wereldwijd eh... astronomisch zijn. En voorkomen wij én zij dat onze Aarde op termijn net zo'n dorre boel wordt als de Rode Planeet.

Als uitsmijter een quiz-vraag: driemaal raden waarom je nooit van je leven een Mars-wikkel uit 1932 zult vinden?

Omdat ze toen van papier waren. Revolutionair hè?

Ben je benieuwd welke wikkels je allemaal kunt tegenkomen tijdens je wandeling? Bekijk dan deze video.