Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelen met...16.000 Nederlanders

Anton Damen, beter bekend als de Plandelman, gaat voor Wandel.nl iedere maand op pad met een plandelaar. Plandelen is wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen. Volgende week gaat Anton plandelen met ruim 16.000 Nederlanders!

Robert Möhring (van Plastic Soup Foundation) aan het plandelen
Robert Möhring (van Plastic Soup Foundation) aan het plandelen

Door Anton Damen

Het wemelt in ons land gelukkig al van de plandelaars en ploggers, van de rapers en plukkers. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd (en des te minder plasticsoep). Robert Möhring hoopt als campagneleider World Cleanup Day op 19 september een opruimleger van maar liefst 16.000 Nederlanders op de been te krijgen. Uiteraard is Plandelman ook van de partij.

1500 opruimacties

Misschien dat je de affiches in het bushokje of de reclamezuil hebt zien hangen (of een YouTube-oproep als deze hebt gezien). Maar het kan ook heel goed zijn dat 'World Cleanup Day' nog geen belletje doet rinkelen. Dat komt dan omdat het wereldwijde evenement -dat vorig jaar 20 miljoen mensen mobiliseerde- in ons land pas sinds 2018 wordt georganiseerd. Die eerste editie trok met driehonderd opruimacties tussen de twee- en drieduizend deelnemers, vorig jaar was dat al gegroeid naar 16.000 mensen en 1500 opruimacties. En in het coronajaar? Volgens campagneleider Robert Möhring (van Plastic Soup Foundation) wijzen alle tekenen erop dat het aantal van vorig jaar zeker gehaald of zelf overtroffen gaat worden. "Het initiatief draait om bewustwording. En die kan niet groot genoeg zijn. Veel mensen die meedoen, doen dat omdat het leuk en gezellig is. Met de kids, of met de buurman of buurvrouw. Fantastisch, maar we grijpen de dag ook aan om een serieus punt te maken. Want alles wat we die dag oppikken, is mooi meegenomen. Maar wat er blijft liggen, breekt uiteindelijk af tot minuscule deeltjes, die níet meer uit het milieu zijn te vissen."

Blikjes

Vorig jaar was het meest gevonden item het bekende Red Bull-blikje, op de voet gevolgd door dat van Heineken. Dit jaar is dat waarschijnlijk niet veel anders. Maar blik, daar heeft de Plastic Soup Foundation toch in principe niets mee te schaften? "Nou ja, behalve dan dat er aan de binnenkant van elk blikje een laagje plastic zit. Daar is lang niet iedereen zich van bewust. Dat is voor ons een argument om te lobbyen dat er statiegeld op blik komt. Maar een andere reden om tot actie over te gaan, is dat er elk jaar een paar vierduizend koeien sterven doordat ze gras eten waarin kapotgemaaide blikscherven zitten verstopt."

Elke dag een volle vuilniszak

Met één dagje opruimen zijn we natuurlijk nog lang niet van het plasticprobleem af. "Ik ruim regelmatig voor ons Amsterdamse kantoor aan het IJ op. Dan grijpen we met een paar collega's de grijper en de handschoen en gaan op het grasveldje voor de deur aan de slag. In eerste instantie denk je dat er niets ligt, maar we kunnen er elke dag een volle vuilniszak oogsten. Wereldwijd zijn er beslist landen waar het veel slechter is gesteld dan ons land. Waar de stranden en bermen uitpuilen van zwerfafval. Wat dat betreft lijkt het alsof we in Nederland het al aardig op de rit hebben. Maar als je ziet hoeveel afval er nog op straat, in het park, langs de stranden en in de natuur ligt, dan is er echt nog wel wat werk te verzetten."