Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Klompenpad Nederrijnsepad

Gebied / Regio
Rivierlandschap van de Nederrijn
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
27km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Wandel door het open rivierlandschap van de Nederrijn tussen Lexkesveer en Driel in de buitengebieden van gemeenten Overbetuwe, Renkum en Wageningen. Door de uiterwaarden, over stuwwallen, langs dijken, steenfabrieken en een kasteel. Daarnaast steek je tijdens dit extra lange Klompenpad twee keer de Rijn over met de pont.

Startpunt
Naam
Manege de Fruithof
Straat
Dorpsstraat 5
Postcode
6666 AE
Plaats
Heteren
Uiterwaarden Nederrijn
Uiterwaarden Nederrijn (foto: © Mariska Van De Vosse - Flickr)

Heb je zin in een extra lang Klompenpad? Dan moet je het Nederrijnpad van in totaal 27 kilometer lopen. De route brengt je langs de noord- en zuidkant van de Rijn in de gemeenten Renkum, Wageningen en Overbetuwe. Met name het noordelijke deel van de route is enorm afwisselend. Van weidse vergezichten bovenop de Wageningse Berg tot de bossen rondom Kasteel Doorwerth en het prachtige Landgoed Duno. Via pontjes of de brug van de A50 steek je over naar het zuidelijke deel van de route, die voornamelijk onderlangs de dijk loopt. Op zonnige dagen kun je hier even naar de Rijn lopen om te pootjebaden. Is 27 kilometer iets te veel voor je? De route is ook te verkorten naar 9, 17 of 19 kilometer.

Landgoed Duno

Vlakbij de sluis bij Driel vind je Landgoed Duno. Ontstaan als landschapspark eind 18de eeuw, vind je er nog veel cultuurhistorische overblijfselen. Zoals de Hunneschans, een middeleeuwse ringwalburg. Maar voor ons is het absolute hoogtepunt de Azalealaan, waar in mei de kleurrijke azalea’s prachtig staan te bloeien. Het is dan net alsof je door een sprookje loopt.

Landgoed Duno (Foto© Henk Monster Wikimedia)
Toegangspoort Landgoed Duno (foto: © Henk Monster - Wikimedia)
Bever

Jufferswaard

De jufferswaard bij Renkum is een nat en moerasachtig uiterwaardengebied dat ecologisch gezien bijzonder interessant is. Het gebied staat bekend om de aanwezigheid van een populatie bevers, wandelend langs het water kun je de dammen spotten. Ook voor andere dier- en plantensoorten is de Jufferswaard een belangrijke leefomgeving. Zo spot je er de ijsvogel, appelvink, roodborsttapuit en kluut. Dus vergeet je verrekijker niet meet te nemen. 

Kasteel Doorwerth

Wandelend over het Nederrijnsepad loop je dwars door de binnentuin van Kasteel Doorwerth. In de binnentuin pronkt de oudste acacia van Nederland. Daarnaast vind je er ook Kasteelcafé de Zalmen, een heerlijk plekje om even iets de drinken of een hapje te eten.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth (foto: © Daniel Mennerich - Flickr)
Uitzicht Vanaf Belmonte Arboretum Wageningen
Uitzicht vanaf Belmonte Arboretum Wageningen (foto: © Rob Oo - Flickr)

Meer informatie

  • Deze route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes
  • Een kaart van de route mét extra informatie is gemakkelijk te downloaden via de Klompenpaden-app.
  • De route is te verkorten naar 9, 17 of 19 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.
  • Het Drielse Veer vaart niet in de weekenden tussen oktober en april; voor actuele vaartijden kijk hier.
  • Het Renkumse Veer vaart niet tussen september en mei; voor actuele vaartijden kijk hier.
  • Onderweg kun je overstappen op het DorenweertsepadEldensche VeldpadHartensepadMolenbeeksepad en het Wageningse Engpad. Overstappunten zijn aangegeven op de kaart en via de markering.
  • Tot slot is het belangrijk om te weten dat het Houtdijkenpad niet toegankelijk is voor honden. Als je van plan bent om met je trouwe viervoeter te wandelen, moet je helaas een ander pad kiezen.

De route wordt aangeboden door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Meer informatie is de vinden op de onderstaande website.

Lees meer over het Nederrijnsepad
Lexkesveer Wageningen
Lexkesveer Wageningen (foto: © Henk Monster - Wikimedia)

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.