Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 10 mooiste vlonderpaden in Nederland

Vlonderpaden zorgen vaak voor een mystieke, desolate wandelervaring. Er trekt een mist op, daar waar het pad slingert door de lage begroeiing van het moerasland of over open water. Klik! Dat levert prachtige plaatjes op. Laat je inspireren door deze tien wandelingen, waarbij vlonderpaden je voeten droog houden. En neem je camera of telefoon mee om de mooiste plaatjes te schieten!

Micro avontuur Nederland wandelen
Vlonderpad op de Marker Wadden.

De Hoge Veluwe, Gelderland

In het noorden van het Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt het Jachthuis Sint Hubertus. Het ontwerp springt in het oog, evenals de fraai aangelegde tuin rondom het Jachthuis. Hiervoor was de architect Berlage verantwoordelijk. Ten zuidwesten van de vijvertuin ligt een moerasgebied, waar een vlonderpad doorheen loopt. Vanaf het vlonderpad heb je een prachtig zicht op het Jachthuis en de tuinen.

Tip: struin vrij over de paden in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, of schaf een boekje met wandelroutes aan. Deze zijn verkrijgbaar bij de entrees.

De Groote Peel, Limburg

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant vind je Nationaal Park De Groote Peel. Een voormalig turfwinningsgebied, waarvan je nog duidelijk de sporen in het landschap terug ziet. Geniet van weidse uitzichten, wandel over historische knuppelbruggen en dwaal door het moeras via de vlonderpaden.

Tip: loop het Boswachterspad Mussenpad Groote Peel (5,6 kilometer).

afbeelding van een vlonderpad in De Groote Peel
Foto's: © Shutterstock

Haaksbergerveen, Overijssel

Dit gebied van hoogveen en natte heide is zeldzaam geworden in Nederland. Daarom is Staatsbosbeheer gestart met herstelwerkzaamheden, zodat dit gebied zijn belangrijke functie van waterhuishoudingssysteem blijft behouden. Het Haaksbergerveen is een van de best herstellende hoogveenrestanten van Nederland. Het herstelde vlonderpad zorgt er voor dat je droge voeten houdt en kunt genieten van de weidsheid van de heidevelden.

Tip: het Vlonderpad Haaksbergen (7,5 kilometer) is te lopen door de oranje pijltjes te volgen.

afbeelding van een vlonderpad in Huis Ter Heide

Huis ter Heide, Noord-Brabant

Nabij Tilburg vind je natuurgebied Huis ter Heide. Bos, heide en vennen wisselen elkaar hier af en zorgen voor een gevarieerde oase van rust. Aangekomen bij het Leikeven kun je van de route afwijken en het vlonderpad meepakken. Als je de groene pijlen volgt, wandel je om het Leikeven heen, waarna je de rode wandelroute weer oppakt.

Tip: volg de rode paaltjesroute van Wandelroute Zuid Huis ter Heide (6,3 kilometer).

Dwingelderveld, Drenthe

Het Dwingelderveld is eigenlijk Drenthe in een notendop. Heidevelden, bossen, grafheuvels en esdorpen, je vindt het hier allemaal. Drie lange plankenpaden voeren je door moerassen en langs de heidevelden. Let op, want dit is een favoriete wandelroute van velen. Het kan dan ook druk zijn op de paden. Houd je van meer rust? Wandel deze route dan vroeg in de ochtend of later op de dag.

Tip: loop wandelroute Boswandeling Spier (5,5 kilometer) van Staatsbosbeheer.

afbeelding van een vlonderpad in Dwingelerveld
Foto © Ronald Wilfred Jansen, Shutterstock.com
afbeelding van een vlonderpad op de Marker Wadden
Foto: © Marijs, Shutterstock.com

Marker Wadden, Flevoland

Ontdek een nieuw stukje Nederland via de vlonders die dit nieuwe stuk land rijk is. De Marker Wadden is een project van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Boskalis om de natuur in het Markermeer te herstellen. Een fantastisch gebied voor wie van vogelen houdt. Een veerboot brengt je vanuit Lelystad in drie kwartier naar de eilandengroep. 

Tip: loop de Kustroute op Marker Wadden (7,2 kilometer).

Beetsterzwaag, Friesland

Wie bij Friesland denkt aan uitgestrekte weides, eindeloze akkers en meren komt bedrogen uit. Rondom Beetsterzwaag heeft de landadel een stempel op het landschap gedrukt met statige landgoederen met fraaie tuinen en eeuwenoude bossen. Laat je verrassen door de smalle paadjes en steek een ven over via het vlonderpad.

Tip: download hier de route Wandeling Wallebosk (5 kilometer), die ook met paatjes is aangegeven.

Moerputten, Noord-Brabant

Waan je in een sprookjeswereld als je de vlonderpaden in de Moerputten, ten westen van Den Bosch, bewandelt. Het gebied bestaat uit moeras, open water en weilanden en wordt doorkruist door vlonderpaden en de bekende Moerputtenbrug. Deze 600 meterlange oude spoorbrug is de meest gefotografeerde plek in dit gebied.

Tip: deze drie gemarkeerde wandelroutes voeren je door de Moerputten. De routes variëren van twee tot acht kilometer.

afbeelding van een vlonderpad in de Moerputten

Zanderij Crailo, Noord-Holland

Wandel in Zanderij Crailo niet alleen over vlonderpaden, maar ook over een zwerfkeienpad. Deze zwerfkeien zijn in de ijstijd vanuit Scandinavië met het ijs meegevoerd en eind negentiende eeuw bloot komen te liggen door de graafwerkzaamheden in de zanderij. Het Heimans zwerfkeienpad is in 2005 aangelegd en draagt de naam van Eli Heimans, die sinds 1912 de aandacht op de geologische en botanische betekenis van de zanderij wist te vestigen. Het pad zelf is twee kilometer lang en onderdeel van onder andere de Zanderij Crailooroute.

Tip: het Heimanspad zelf laat zich prima combineren met de route Spanderswoud en Kamphoeve (4,5 kilometer).

afbeelding van een vlonderpad in het Renkums Beekdal

Renkums Beekdal, Gelderland

Het Renkums Beekdal kent een rijke historie. De IJstijd heeft het landschap vorm gegeven, waarna de mens hier een fijne plek vond om te wonen en vee te houden op de hoger gelegen delen. Door de industriële revolutie ontwikkelde dit gebied zich tot een bedrijventerrein en in 2006 werd het gebied door de gemeente weer teruggegeven aan de natuur.

Twee tips: Wandelroute rondje Renkums Beekdal (4,5 kilometer), uitgezet door Staatsbosbeheer. Of loop het Klompenpad Hartensepad (14 kilometer).