Wandelschoenen met een natuurlijk draaggevoel

De meeste mensen lopen het beste op wandelschoenen. Toch geven sommigen de voorkeur aan klompen, blote voeten of zelfs sleehakken. Hoe kan dat? Moniek, eigenaresse van Footlogics, legt uit.

Foto: Wouter Kooken Foto: Wouter Kooken

Bijzondere wandelschoenen

“Het kan aan verschillende dingen liggen. Mensen hebben bijvoorbeeld last van de hielen, waardoor ze niet alle wandelschoenen kunnen dragen. Bij sleehakken en andere schoenen met een hakje neem je druk weg en dat vermindert pijn. Voor anderen is de behuizing van de wandelschoen te hard en te stevig voor de voeten. Vaak hebben deze mensen hele gevoelige voeten en dan kan een kwalitatief goede wandelschoen erg pijnlijk zijn. Mensen zijn steeds meer op zoek naar een natuurlijk draaggevoel. Ze neigen naar het wandelen van vroeger, op een zacht oppervlak. Juist omdat je dan meer contact hebt met de ondergrond.”

En hoe zit het met lopen op blote voeten?

“Op blote voeten lopen is erg fijn, maar niet altijd even goed. Vroeger waren we gewend om op een zachte ondergrond - zand en gras - te lopen. Dat is nu voornamelijk beton en steen en dat is niet altijd prettig voor voeten. Het zorgt ervoor dat je voeten niet goed kunnen afrollen. Zand daarentegen masseert je voeten en activeert je spieren.”

Wat raden jullie zelf aan?

“In principe kun je op alle schoenen prima lopen, maar als je voetklachten krijgt door bepaald schoeisel, adviseren wij een geschikte inlegzool. Wandelschoenen van een goede kwaliteit zijn natuurlijk heel belangrijk, maar we zullen nooit zeggen dat mensen niet op hakken of sneakers mogen lopen. Het hangt van de voet af welke wandelschoenen het best bij iemand passen. Zolang ze maar geen klachten veroorzaken.”


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?