Opleidingen tot wandeltrainer

Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) biedt verschillende opleidingen tot wandeltrainer aan. Op deze pagina vind je een actueel overzicht van de opleidingen tot wandeltrainer bij KWBN.

Actueel opleidingsaanbod

Datum Opleiding Locatie Opleider Inschrijven
26 augustus en 2 september 2020 Wandeltrainer 1 thuis Bruno Huber Inschrijven
26 september 2020 Wandeltrainer 1 Zuid NL Bart Putman Inschrijven
26 september en 17 oktober 2020 Wandeltrainer 2 Midden NL Imke Lebesque Inschrijven
10 oktober en 21 november 2020 Wandeltrainer 2 Zuid NL Bart Putman Inschrijven
30 en 31 oktober 2020 FitStap-coach Nijmegen Diverse specialisten Inschrijven
november 2020 (start) Wandeltrainer 3 Zuid Hannie Huber Binnenkort mogelijk
datum nog niet bekend Wandeltrainer 1 Geldermalsen Bart Putman volgt

Welke opleidingen zijn er?

KWBN biedt opleidingen tot wandeltrainer in verschillende niveaus aan: van wandeltrainer 1 (begeleider) en wandeltrainer 2 (assistent-trainer) tot wandeltrainer 3 (de zelfstandige trainer). Daarnaast is er een opleiding tot FitStap-coach.

Wandelbegeleider (Wandeltrainer 1)

Tijdens de opleiding tot Wandeltrainer 1 leer je om een groep veilig en verantwoord te laten wandelen, onder meer tijdens wandelevenementen. Je kunt de deelnemers binnen jouw groep onderweg basistips over wandelen geven. Je leert onder meer wat een goede warming-up is, welk materiaal geschikt is en hoe je let op de veiligheid tijdens het wandelen. Daarnaast krijg je tips om de aandacht van de groep te kunnen krijgen (basis didactiek). Nadat je deze korte opleiding succesvol hebt afgesloten, ben je in staat om een groep wandelaars tijdens een tocht te begeleiden. Meer info over de opleiding Wandeltrainer 1.

Assistent-wandeltrainer (Wandeltrainer 2)

Als Wandeltrainer 2 ben je de rechterhand van de hoofdtrainer. Je leert de techniek van wandelaars te observeren en kunt de instructie van de hoofdtrainer overnemen. De opleiding is een goede opstap naar Wandeltrainer 3. De opleiding bestaat uit zelfstudie, praktijkuren en uit twee contactdagen. Meer info over de opleiding Wandeltrainer 2.

Zelfstandig wandeltrainer (Wandeltrainer 3)

Na de opleiding tot Wandeltrainer 3 succesvol te hebben afgerond, ben je in staat om geheel zelfstandig wandeltrainingen te geven. Tijdens de opleiding leer je wat een goede opbouw van de training is (van een losse training, maar ook van een langere periode). Ook doe je kennis op van trainingsleer en van het menselijk lichaam. Daarnaast leer je vaardigheden, zoals het uitvoeren van een looptechniekanalyse en het testen en meten van de vooruitgang van je deelnemers. Onderdeel van deze opleiding zijn meerdere contactdagen en praktijkuren. Meer info over de opleiding Wandeltrainer 3.

Mogelijkheden om in te stromen

Om aan de opleiding tot Assistent-wandeltrainer (Wandeltrainer 2) te kunnen beginnen, hoef je niet per se de opleiding tot Wandelbegeleider (Wandeltrainer 1) te hebben gevolgd. Op basis van eerder behaalde competenties is het zelfs mogelijk om direct bij de opleiding tot Zelfstandig wandeltrainer (Wandeltrainer 3) in te stromen. Wil je in aanmerking komen voor een hogere instap? Neem dan contact op met Eric Voet, opleidingen@kwbn.nl

FitStap-coach

FitStap is het beweegprogramma van KWBN. Behalve bewegen (waarbij wandelen de basis is), staan ook gezonde voeding, mental coaching en cognitieve fitness centraal. Voor veel deelnemers is FitStap de eerste stap om (weer) in beweging te komen. Als FitStap-coach begeleid je de deelnemers op weg naar een gezonde leefstijl.

De opleiding tot FitStap-coach is bedoeld voor mensen met ervaring in het trainen van groepen. Door jouw kennis en vaardigheden uit te breiden op het gebied van onder meer voeding, mentale coaching en cognitieve fitness, ben je in staat om jouw dienstverlening als coach te verbreden. FitStap-coach Jolanda Hogenbirk vertelde onlangs op de radio wat FitStap en haar functie van coach precies inhoudt. Luister hier naar het fragment. Meer info over de opleiding tot FitStap-coach.