Wandeltips voor je kerstvakantie

Al plannen voor je kerstvakantie? Kom onder de kerstboom vandaan, trek je wandelschoenen en winterjas aan en ga er op uit. Op deze pagina vind je zes tips: van wandeltochten langs sfeervol verlichte kastelen tot bijzondere kerstmarkten. Fijne kerstvakantie!

Tip 1: Wandel in een verlichte stad

Maak een mooie stadswandeling in een sfeervol verlichte stad. In dit artikel op Wandel.nl vind je voorbeelden van stadswandelingen. Start in de middag, zodat je wandelt terwijl de schemering invalt.

In Amsterdam is in december en januari jaarlijks het Amsterdam Light Festival. In de binnenstad kun je dan langs bijzondere lichtkunstwerken wandelen. De Amsterdam Light Walk gaat onder meer langs dit festival. Je kunt je nog tot en met 10 december inschrijven voor deze tocht.


Kasteel Hernen, foto: Wikimedia - Michielverbeek Kasteel Hernen, foto: Wikimedia - Michielverbeek

Tip 2: Bezoek een winters kasteel

In de kerstvakantie hebben diverse kastelen een speciale winteropenstelling. Bijvoorbeeld Winterkasteel Hernen. In deze middeleeuwse burcht in het zuiden van Gelderland zijn tussen 27 en 29 december allerlei activiteiten, zoals een speurtocht. Rond het kasteel liggen meerdere wandelroutes, bijvoorbeeld twee routes van twee kilometer die je door bos en over lanen leiden. Mooi om te combineren met een bezoek aan het Winterkasteel.

Stap in Kasteel Amerongen honderd jaar terug in de tijd. Toen vierde de Duitse keizer Wilhelm II kerst in dit kasteel. Van 15 december tot en met 6 januari kun jij ook kerst beleven in en rond dit kasteel. In de versierde kasteeltuin kun je een wandeling maken of doe mee aan een rondleiding door het kasteel. Kijk op www.kasteelamerongen.nl voor informatie en de toegangsprijzen. De omgeving van het kasteel leent zich sowieso uitstekend voor mooie wandelingen. Vanaf de parkeerplaats van Kasteel Amerongen start bijvoorbeeld de Trage Tocht Amerongen van 11 kilometer.


De Snerttocht Rottemeren, foto: Fotostudio Fatamorganaa De Snerttocht Rottemeren, foto: Fotostudio Fatamorganaa

Tip 3: Doe mee aan een georganiseerde wandeltocht

Rond kerst en nieuwjaar kun je volop wandelen, want er worden diverse tochten georganiseerd. Je vindt ze in heel Nederland en je hebt de keuze uit diverse afstanden. Via deze link vind je een overzicht van Kerstwandeltochten, zodat je ook tijdens de kerstdagen in beweging kunt komen.

Bekijk in dit overzicht met welke tochten je het nieuwe jaar al wandelend kunt inluiden. En tot slot mag in deze periode natuurlijk de winterkost niet ontbreken. Er staan in de wandelagenda diverse Winterkost-wandeltochten: van boerenkoolwandelingen tot snerttochten.


Tip 4: Verzamel knutselmateriaal in het bos

Krijg je jouw kinderen maar moeilijk mee naar buiten voor een winterse wandeling? Of houd je zelf van knutselen? Zoek dan tijdens je wandeling in de natuur naar materialen om als je weer thuis bent mee te knutselen.

Dennenappels, bladeren, mooie takken: op de grond ligt heel veel bruikbaar materiaal voor een mooi decoratief winterstuk. Heb je inspiratie nodig? Typ in Google 'kerststukje maken' in en je ziet volop voorbeelden.


Tip 5: Combineer je wandeling met een bijzondere kerstmarkt

Het barst rond half december van de kerstmarkten, maar die in Valkenburg is wel heel bijzonder. In de Gemeentegrot, onderaan de Cauberg in Valkenburg, loop je door ondergrondse gangen met lichtjes, muziek en kramen. Ook zijn er dorpen met honderden miniatuurhuisjes en modelspoortreinen gebouwd. Dit is de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Maak eerst een verfrissende wandeling over de Limburgse heuvels en warm je daarna op bij deze kerstmarkt. Op deze pagina vind je informatie als openingstijden en prijzen.

Een andere bijzondere kerstmarkt vind je in het centrum van Leiden: de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Van 14 tot en met 25 december staan op pontons 86 houten chalets met allerlei kerstspullen. Leuk om te combineren met een mooie stadswandeling door Leiden.


Tip 6: Ga vogels kijken op de Wadden

Zin om aan het einde van het jaar nog even uit te waaien? Dat kan prima op de Waddeneilanden. Ook in december en januari zie je veel vogels in het Waddengebied: van steltlopers op het wad tot zangvogels in bosrijke duingebieden. Wil je onder begeleiding vogels kijken, dan kun je op Schiermonnikoog op zondag 23 december aan de excursie ‘Wintervogels kijken’ van Natuurmonumenten meedoen. Ook op andere Waddeneilanden zijn er excursies, bijvoorbeeld de natuurwandeling ‘Strunedeurdedune’ op Vlieland (op dinsdag 27 en zaterdag 29 december). Maar natuurlijk kun je ook zelf op pad gaan. Verrekijker, vogelgids en warme kleding, meer heb je eigenlijk niet nodig.

Heb jij nog andere tips voor de kerstvakantie? Een mooie wandeling of een leuk evenement? Stuur je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit overzicht.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?