Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 5 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen of via een app, het werk van diverse dichters. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Wandelen is op zichzelf al een goede manier om je gedachten op een rij te zetten. Op een aantal poëzieroutes kun je al wandelend de taalkunsten van dichters op je laten inwerken. Denk na over de woorden en zinsneden terwijl je naar het volgende gedicht wandelt. Wandel.nl zet 5 poëzieroutes voor je op een rij.

Gedichten langs de Geul, Zuid-Limburg

Het kabbelende riviertje de Geul, dat zich een weg baant door het Zuid-Limburgse land, is het decor van een 35 kilometer lange gedichtenroute. Langs de route staan in totaal 41 zuilen met gedichten van verschillende dichters. Veel van deze gedichten laten je nadenken over het landschap waarin je wandelt en sporen je aan om de omgeving te observeren. De natuur, het licht, de stilte, de seizoenen. 'De zwarte bollen maretak, in de ontvelde bomen', schrijft dichter Paul Hermans over het landschap in de winter. En Herman Gorter beschrijft 'tintellichtluchten' in zijn gedicht over de maand mei. De wandelroute volgt de Geul en bestaat uit drie trajecten: Gulpen-Wittem, Valkenburg en Meerssen. De routebeschrijvingen kun je downloaden via onderstaande button.

Meer info over deze route


Poëzieroute Leeuwarden

In de binnenstad van Leeuwarden loop je letterlijk over de gedichten. Op de route liggen inmiddels 49 stenen met daarop een gedicht van zowel lokale als landelijke dichters. Gerrit Komrij, Martin Bril, Simon Vestdijk: een greep uit de vele dichters waarvan je het werk tijdens je wandeling tot je kunt nemen.

In de finishplaats van de Elfstedentocht mag een verwijzing naar de tocht der tochten niet ontbreken. ‘Ginds in de ruimte rijdt een klein figuur, door een wereld van sneeuw en koud azuur’, luidt een regel in het gedicht Schaatsenrijders van Bertus Aafjes. 

Meer info over deze route


Poëzieroute Veluwezoom, Rheden

Schrijver John Jansen van Galen groeide op bij Nationaal Park Veluwezoom. Op de Poëzieroute Veluwezoom van 13 kilometer wandel je langs verschillende punten waar de schrijver over zijn jeugd vertelt en gedichten van verschillende dichters voorleest. 'Zo’n weg, slingerend door de hei, daar kan ik weemoedig van worden', vertelt Jansen van Galen over een heidepaadje op de Posbank. De route brengt je behalve over de heide ook door bossen en over beukenlanen en landgoederen. De route start vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. De route is gratis te downloaden via de site van Natuurmonumenten (klik op de button hieronder).

Meer info over deze route


De Kriekenmarkt in Gorinchem De Kriekenmarkt in Gorinchem

Poëzieroute Gorinchem

De vestingstad Gorinchem is sowieso een mooie locatie voor een wandeling, maar de diverse gedichten die je er vindt, geven je wandeling nog een extra bijzonder tintje. Behalve door de stad gaat deze wandelroute door het buitengebied en langs het water. Je kijkt uit over de rivier de Merwede en de uiterwaarden. In de verte kun je zelfs Slot Loevestein zien liggen. Verschillende plekken langs de route herinneren aan de geschiedenis van de vestingstad, zoals de stadspoort en stadswal. Je kunt op de route bij 39 gedichten wegdromen. 'Lezen is dromen aan de hand van een ander', schreef de Portugese dichter Fernando Passoa treffend. Deze zinsnede staat op de gevel van een voormalig antiquariaat op de hoek van de Kriekenmarkt.

Meer info over deze route


foto: Wikimedia - G.Lanting foto: Wikimedia - G.Lanting

Gedichtenroute Henriette Roland Holst, Zundert

Henriette Roland Holst was een dichteres die leefde van 1869 tot 1952. Op de Oude Bruisse Heide bij Zundert deed ze inspiratie op. Ze schreef er gedichten en politieke beschouwingen en maakte er dagelijks wandelingen. Behalve dichter was Henriette ook politiek actief en streed ze voor een betere positie van arbeiders en vrouwen.

In dit natuurgebied is een gedichtenroute aan Henriette Roland Holst gewijd. Op de route kom je gedichten van haar tegen. Je wandelt door een bos met allerlei soorten bomen: van grove den tot Amerikaanse eik. 'Soms valt een eikel niet ver van ons neder. Een kort geluidje; even kras en kauw. Of vliegt een vogel op, dan heerscht de stilte weder', schreef de dichteres ruim zeventig jaar geleden over het gebied.

Meer info over deze routeIn de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?