5x wandelen langs monumenten

Wandel.nl licht vijf monumenten met een wandelroute voor je uit.

In nummer 4 van Magazine wandel.nl lees je over de Oudste Wandelroute van Nederland. In 1914 opende de ANWB deze eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Deze route voert door het hart van ons land – van Amsterdam naar Arnhem. In Magazine wandel.nl nummer 4 gaan we verder in op de etappe Doorn-Amerongen. Het traject van Doorn naar Amerongen is 21 kilometer en kun je uitstekend als dagwandeling lopen. Deze misschien wel mooiste etappe van de route heeft álles wat je van een herfstwandeling verwacht: spectaculaire kleuren, uitzichten over de Utrechtse Heuvelrug, landgoederen vol historie plus het prachtige kasteel Amerongen.

Rijksmonumenten

Kasteel Amerongen staat in de top honderd van Nederlandse rijksmonumenten. Deze rangschikking van rijksmonumenten in Nederland is vastgelegd in 1990 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De historische gebouwen worden beschermd door de rijksoverheid, provincie of gemeente vanwege hun cultuurhistorische karakter. Combineer je bezoek aan een monument met een wandeling.

We lichten vijf monumenten met een wandelroute voor je uit:

Kasteel Amerongen, foto: Frank van Laanen Kasteel Amerongen, foto: Frank van Laanen

1. Kasteel Amerongen - Amerongen (Utrecht)

Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. De Fransen kwamen het in 1672 leegplunderen en staken het in brand. De eigenaren herbouwden een statig huis in de stijl van het Hollands classicisme. De enorme kasteeltuinen (tien hectare) zijn ook zeker een bezoek waard.

Tip wandelroute:

Trage Tocht Amerongen

Wandel door het schilderachtige dorp, struin langs de uiterwaarden en beklim de Amerongse Berg. In de afdaling heb je zicht op het Rijndal. Via de Amerongse Bovenpolder keer je terug naar het kasteel.

Afstand: 11 km
Vertrekpunt: parkeerplaats Kasteel Amerongen, Drostestraat, Amerongen
Route: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-amerongen/16135/


Paleis Het Loo, foto: David Stanley Paleis Het Loo, foto: David Stanley

2. Paleis het Loo - Apeldoorn (Gelderland)

Paleis het Loo aan de rand van Apeldoorn is het voormalig Koninklijk Paleis. Sinds 1984 is het als museum opengesteld voor publiek. Hier kun je de ingerichte kamers en zalen zien waar de Oranjes driehonderd jaar woonden en werkten. Ook zijn er wisselende exposities. De baroktuinen zijn symmetrisch aangelegd naar zeventiende-eeuws voorbeeld, uniek in Nederland.

Tip wandelroute:

Trage Tocht Apeldoorn

Wandel door het park van Paleis Het Loo. Je loopt eerst door het Achterpark met uitgestrekte velden en heide. Op het tweede deel van de route zie je het Paleispark met vijvers en boompartijen. Via het Paleis en de stallen keer je terug. 

Afstand: 11 km
Vertrekpunt: Paleis het Loo, Amersfoortseweg, Apeldoorn
Route: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-paleis-het-loo/14579/


De Sint-Servaasbasiliek, foto: Kevin Gessner De Sint-Servaasbasiliek, foto: Kevin Gessner

3. Sint-Servaasbasiliek - Maastricht (Limburg)

De Sint-Servaasbasiliek staat in het historische centrum van Maastricht en is, naar men aanneemt, gebouwd op het graf van bisschop Sint-Servaas. De basiliek wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van ons land. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen.

Tip wandelroute:

Groene Wissel 456: Maastricht

Tijdens deze wandeling wandel je over de hoge verdedigingswallen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en het Frontenpark. Het Frontenpark grenst aan het historische centrum van Maastricht en is een vergeten en nog onbekend gebied. Verder gaat deze wandeling over de Onze Lieve Vrouwewal, door de Helpoort en nog meer parken. Uiteraard worden ook de monumentale Sint-Servaasbasiliek, het Vrijthof, het Marktplein met het Stadhuis en de Maasboulevard niet overgeslagen.

Afstand: 9 km
Vertrekpunt: Station Maastricht
Route: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-maastricht/14952/


Huis De Trompenburgh, foto: E. Dronkert Huis De Trompenburgh, foto: E. Dronkert

4. Huis De Trompenburgh - ’s-Graveland (Noord-Holland)

Huis de Trompenburgh is een buitenplaats en een bijzonder bouwwerk uit de Gouden Eeuw. Het landhuis heeft de vorm van een schip en is omgeven door water. Het ontwerp met de achthoekige koepel behoort tot de bijzondere gebouwen van de zeventiende-eeuwse architectuur en is van grote historische waarde. In het najaar van 2017 wordt het landhuis op drie zondagen opengesteld voor een rondleiding met gids.

Tip wandelroute:

’s-Gravelandse Buitenplaatsen

Tijdens deze wandeling ontdek je acht ’s-Gravelandse buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Onderweg zie je verschillende landhuizen en geniet je van de omliggende parkbossen met rododendronvallei, siertuinen, exotische bomencollecte en het sterrenbos.

Afstand: 17.1 km
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54 b, ’s-Graveland
Route: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/s-gravelandse-buitenplaatsen/route/wandelroute-s-gravelandse-buitenplaatsen


Kasteel Twickel, foto: Johan Wieland Kasteel Twickel, foto: Johan Wieland

5. Kasteel Twickel - Delden (Overijssel)

Vlakbij het Twentse plaatsje Delden ligt Kasteel Twickel. Het ligt midden in een historische buitenplaats van vierduizend hectare. Bij het kasteel ligt onder meer een landgoedwinkel en  oranjerie waar exposities zijn. Kasteel Twickel is geen museum, maar een bewoond huis. Dat maakt een rondleiding extra bijzonder.

Tip wandelroute:

Twickel Umfassungsweg

De Umfassungsweg verbindt de mooiste landschappen van het landgoed Twickel. Je loopt door het parklandschap rond het kasteel, de bossen, halfopen weiden van de Azelermeen, over een vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld, over de weidse Deldeneresch en door het oude stadje Delden. Het geeft een goede indruk van de verscheidenheid van het Twentse landschap.

Afstand: 10.5 km
Vertrekpunt: Landgoedwinkel Twickel, Twickelerlaan 7, Delden.
Route: http://www.landschapoverijssel.nl/route/4011


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?