Wandelroutes in Nederland

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Nederland? Lees de artikelen op Wandel.nl. Waar ga jij wandelen?
Hollandse luchten boven het Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad van maar liefst 284 kilometer gaat langs water, molens, dorpjes, natuurgebieden en bollenvelden. Je kunt er genieten van typische Hollandse luchten boven een karakteristiek Hollands landschap.

Lees meer
Het Groninger Borgenpad: wandelen langs statige borgen

In de provincie Groningen stonden eeuwen geleden 200 borgen: statige landhuizen van rijke Groningers. Door de eeuwen heen zijn de meeste borgen verdwenen. Er zijn er nog 16 over in het Groninger landschap. Op het Groninger Borgenpad van 240 kilometer kun je wandelen langs deze imposante huizen met minstens zo indrukwekkende landgoederen.

Lees meer
De Tweede Wereldoorlog herdenken: 5x wandelen door bevrijd land

Dit najaar is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland begon. Wandel.nl geeft vijf routetips. Op deze routes kun je de oorlog herdenken en de bevrijding vieren. Deze routes brengen je langs monumenten waar je stil van wordt en langs musea die het verleden tastbaar maken.

Lees meer
Wandelen tussen burlende edelherten

In de herfst klinkt er een indrukwekkend geluid in verschillende natuurgebieden, zoals op de Veluwe. Het is het geluid van burlende edelherten. Wandel.nl zet de mogelijkheden op een rij om in Nederland de bronsttijd van edelherten mee te maken tijdens een excursie.

Lees meer
Nationaal Park Drents-Friese Wold vanuit de lucht

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Je vindt er heidevelden, bossen en zandverstuivingen. Wandel.nl selecteert de mooiste uitkijktorens en wandelroutes voor je om dit gebied te ontdekken.

Lees meer
In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 1)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens van het oude Romeinse rijk, die 2000 jaar geleden dwars door Nederland liep. Etappe 1 (start) gaat van Katwijk aan Zee naar Zwammerdam.

Lees meer
Nederlands Kustpad: de bunkers van de Atlantikwall

Op het 725 kilometer lange Nederlands Kustpad wandel je door Zuid- en Noord-Holland (etappe LAW 5-2) onder meer langs de bunkers van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer
Wandelen langs sfeervolle havens: tips

Oude schepen, uitzicht over het water, mooie pandjes en gezellige terrassen op de kade: bij havens is het prima toeven. Niet alleen als je een bootje hebt, ook als wandelaar. Wandel.nl zet daarom wandelroutes en een evenement langs havens op een rij. Schip ahoi!

Lees meer
Grensoverschrijdend wandelen door de Historische Driehoek van Eurode

Een abdij, een burcht, een 900 jaar oude watermolen: in de Historische Driehoek van Eurode bij Kerkrade, stap je zo het verleden in. Bovendien wandel je kilometers lang op de oevers van een beek. Wandel.nl licht dit relatief onbekende gebied voor je uit.

Lees meer
Wandelen over de heide: paars, paarser, paarst

Vanaf half augustus kleuren de heidevelden paars. Je vindt in Nederland diverse natuurgebieden met heide. In welke gebieden moet je zijn voor een mooie heidewandeling door de paarse velden? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
10 bijzondere stempelposten op het Pronkjewailpad

Op het 500 kilometer lange Pronkjewailpad in Groningen kun je stempels en pronkjewails verzamelen. De stempelposten zijn op verschillende locaties: van winkels tot musea. Je kunt hier even uitrusten en de Groningse gastvrijheid proeven, beleven of bekijken. Wandel.nl licht een aantal bijzondere posten langs het Pronkjewailpad voor je uit.

Lees meer
7 mooie Blotevoetenpaden

Wandelen doe je normaal gesproken op schoenen, maar ook op blote voeten kun je een mooie wandeling maken. Niet alleen op het strand. In heel Nederland liggen verschillende blotevoetenpaden. Leuk voor zowel jong als oud, met name in de zomer. Wandel.nl tipt je een aantal mooie blotevoetenpaden. Schoenen en sokken uit en lopen maar!

Lees meer
Ontdek 3 iconische wandelroutes in Groningen

Volg de paaltjes over jaagpaden en oude handelsroutes. Wandel door groene kwelders en dorpen van rood baksteen. Struin langs de weidse kust en eeuwen aan architectuur. Lekker een frisse neus halen in de natuur of een tocht maken langs de verhalen van het verleden: wandelen in Groningen doet je goed.

Lees meer
Wandelen bij natuurbegraafplaatsen

Wandel.nl gidst je langs enkele bijzondere natuurbegraafplaatsen in Nederland waar je in alle rust en stilte mooie wandelingen kunt maken. Bijvoorbeeld op Landgoed De Hoevens in Brabant, waar je kunt wandelen over lanen en graslanden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Saskia van den Brand

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met onze blogger Saskia van den Brand mee op haar vijf favoriete routes in Nederland. Van Texel in het noorden tot het Zeeuwse Walcheren in het zuiden.

Lees meer
5 routes naar de Romeinen

Welke wandelroutes in Nederland brengen je langs de geschiedenis van de Romeinen? Wandel.nl stapte terug in de tijd en zet 5 routes voor je op een rij. Van het Romeinse Limespad langs de hele noordgrens van het Romeinse rijk tot een route waarover de Romeinen vroeger door Zuid-Limburg gingen.

Lees meer
Speuren naar vleermuizen tijdens het wandelen

Zó maak je de meeste kans op het zien van vleermuizen tijdens je wandeltocht. Van het juiste moment tot de beste plekken om de vliegensvlugge diertjes te zien.

Lees meer
Nationaal Park Nieuw Land: wandelen en vogels kijken

Nationaal Park Nieuw Land, met de Oostvaardersplassen en Marker Wadden, is het ideale wandelgebied om vogels te spotten. Wandel.nl selecteerde de leukste vogelspotplekken en mooiste wandelroutes in dit vogelkijkgebied.

Lees meer
Het Grote Rivierenpad: ruimte voor de Waal

Op het Grote Rivierenpad volg je oer-Hollandse rivieren: de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. De route gaat in twintig etappes van Hoek van Holland naar de Waal bij Nijmegen. Hier kom je een prachtig staaltje waterbeheersing tegen.

Lees meer
Een ommetje maken in Groningen

Groningen kent 25 korte wandelroutes in en rondom dorpen die ook wel bekend staan als ommetjes. Hier tippen we een aantal Groningse ommetjes in de streek Oldambt, ook wel de Graanrepubliek genoemd.

Lees meer
De rotsen van Sy

Deze spannende wandeling van 7 kilometer brengt je over kleine paadjes in het woud naar de ruïne van een spannend kasteel, dat al 1500 jaar oud is.

Lees meer
De Forellenwandeling

In het Land van Stavelot maken de rivieren de dienst uit en wandel je door indrukwekkende landschappen. De Forellenwandeling van 12 kilometer gaat langs de rivieren de Amblève en de Warche en door bossen en velden.

Lees meer
In het dal van de Amblève

Deze wandelroute van 13 kilometer is perfect voor wandelaars die op zoek zijn naar avontuur. Je wandelt over rotsen en bruggetjes.

Lees meer
In de Vallei van de Trôs-Maret

Donkere bossen, een schuimende beek, een romantische schuilhut en zelfs een wildpark met dieren. De route ‘In de Vallei van de Trôs-Maret’ brengt je aan de voet van het natuurpark van de Hoge Venen.

Lees meer
Heuvelrijke routes om te trainen voor de bergen: tips

Op welke routes in eigen land kun je trainen voor je wandelvakantie in de bergen? Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Wandelen langs trappistenabdijen in de Ardennen

Het land van onze zuiderburen staat bekend om het Bourgondische leven. Deze langeafstandswandeling koppelt culinair en actief genieten aan een prachtig thema: wandelen langs trappistenabdijen.

Lees meer
Wandelen langs koninklijke paleizen

Een rijke geschiedenis, een majestueuze uitstraling en vaak omringd door mooie natuur. In de buurt van paleizen kun je mooi wandelen. Speciaal voor Koningsdag zet Wandel.nl een aantal wandelroutes langs koninklijke paleizen op een rij.

Lees meer
Herkenbare bakens: 6x wandelen bij vuurtorens

Wandelen in de omgeving van vuurtorens: Wandel.nl tips zes wandelroutes, van de vuurtoren op Texel tot in Fries Workum.

Lees meer
De Slufter: uniek struingebied op Texel

Wandelen in De Slufter op Texel is bijzonder. Boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer legt uit waarom en vertelt je waar je op moet letten als je een wandeling gaat maken in het natuurgebied.

Lees meer
Wandelen bij Radio Kootwijk op de Veluwe

Wandel.nl selecteerde vier hoogtepunten voor een wandeling bij Radio Kootwijk in natuurgebied Kootwijkerzand op de Veluwe.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Midlum naar Lichtaard

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 4: Midlum - Lichtaard.

Lees meer
De ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen volgens boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer vertelt zij over haar ervaringen met de ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen.

Lees meer
Waar kun je tijdens je wandeling lammetjes kijken?

De lente is de tijd van de lammetjes. Veel schaapskooien liggen in mooie wandelgebieden. Wandelen en lammetjes kijken is begin april dan ook een prima combinatie. Wandel.nl geeft je een aantal tips voor wandelingen langs schaapskuddes.

Lees meer
Ruim 40 wandelroutes in Drenthe te downloaden

Wil je dit voorjaar in Drenthe gaan wandelen? Via de website Eindje om in Drenthe kun je gratis ruim 40 wandelroutes zoeken en downloaden. De routes brengen je door alle landschappen van Drenthe: van heidevelden tot het kronkelende riviertje de Drentsche Aa.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 5 (slot): Lichtaard - Leeuwarden.

Lees meer
Ontdek het vernieuwde Waterliniepad

Wandel langs de verdedigingslinies tussen Volendam en Dordrecht: op het vernieuwde Waterliniepad is van alles te beleven.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van… Antonette Spaan

Antonette Spaan van We12travel houdt van klimwandelingen en dat is terug te zien in haar top 5 van favoriete wandelroutes.

Lees meer
Bijzondere plaatsen op de Zuidroute van het Pronkjewailpad

Langs welke bijzondere plaatsen komt de nieuwe Zuidroute van het Pronkjewailpad? We lichten er een paar voor je uit. Van bijzondere borgen en leerzame musea tot een eeuwenoud klooster.

Lees meer
Nieuw Waterliniepad langs forten en vestingstadjes

Nederland heeft er sinds begin maart een nieuw lange afstands wandelpad (law) bij: het vernieuwde Waterliniepad. De route van 350 kilometer gaat langs de Hollandse Waterlinies, die Nederland vanaf de negentiende eeuw moesten beschermen tegen vijanden.

Lees meer
Ontvang een gratis wandelroutegids van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten biedt wandelaars een gratis gids met wandelroutes aan. De routes zijn geselecteerd door de boswachters van Natuurmonumenten en gaan door verschillende natuurgebieden in heel Nederland. Van Groningen tot Limburg.

Lees meer
Wandelen in de Belgische Ardennen

Zo dichtbij en toch zo anders: de Belgische Ardennen bieden je een compleet andere omgeving dan 'thuis'. En dat op maar een paar uur rijden van huis.

Lees meer
Het Krijtlandpad: slingeren door het Heuvelland van Zuid-Limburg

Padcoördinator Yolande de Boer over haar favoriete wandeling op het Limburgse Krijtlandpad.

Lees meer
Wandelen en roofvogels spotten in de Oostvaardersplassen

De konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen zijn geregeld in het nieuws. Veel minder aandacht is er voor de grote populatie roofvogels. Wandel.nl hield de verrekijker in de aanslag tijdens een roofvogelexcursie in dit beschermde natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

Lees meer
In de Feeënvallei

Lees meer
Hoog boven de Ourthe

Lees meer
De wilde Ourthe-rivier

Lees meer
Het mooie dorp Wéris en de megalieten

Lees meer
Durbuy en La-Roche-en-Ardenne en omgeving: ruige natuur en lieflijke dorpen

De Ardennen rondom Durbuy en La Roche zijn populaire gebieden voor een vakantie. Deze streek heeft veel prachtige routes en heel veel wandelkilometers.

Lees meer
Neus van Napoleon

Lees meer
Langs de Ninlingspo

Lees meer
Door de venen rondom Spa

Lees meer
In de Vallei van de Statte

Lees meer
Het dak van België

Lees meer
Rond de abdij van Val-Dieu

Lees meer
Spa en omgeving: water, wildernis en wellness

Als je van water houdt, ga je naar Spa en omgeving. De stad is omringd door natuur. Wandel in de omgeving van Spa langs beken en romantische riviertjes.

Lees meer
Zo voorkom je verstoring van de natuur tijdens je wandeling

Hanne Tersmette, boswachter voor Natuurmonumenten in de Gooi- en Vechtstreek geeft vier tips op Wandel.nl hoe je jouw wandeling duurzaam combineert met natuurbehoud.

Lees meer
Van spookachtig slot tot peperdure ruïne: 12x wandelen langs kastelen

Wandel.nl tipt twaalf bijzondere kastelen en landgoederen in omgevingen waar het ook nog mooi wandelen is.

Lees meer
De 4 beste wandelplekken in Grenspark Kalmthoutse Heide

Waar moet je wandelen om Grenspark Kalmthoutse Heide het beste te ervaren? De boswachters van Natuurmonumenten tippen vier plekken waar zij trots op zijn.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Molkwerum naar Midlum

Sinds oktober 2017 is in Friesland het Elfstedenpad te vinden. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Dit keer een verslag van een wandeling over dit pad tussen Molkwerum en Midlum.

Lees meer
Op beverjacht met boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer gaat ze op beverjacht in de Gelderse Millingerwaard.

Lees meer
St. Odulphuspad: langs de parels van Zuidwest-Friesland

Het St. Odulphuspad brengt je onder meer langs verdwenen kloosters, middeleeuwse kerken en verrassende heuvels en bossen in Zuidwest-Friesland. Stilte, rust en ruimte zijn de kernwaarden van dit 260 kilometer lange pad.

Lees meer
Boswachter Hanne maakt zich zorgen over de natuur

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Ze roept op in actie te komen tegen de dalende biodiversiteit.

Lees meer
Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 5 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen of via een app, het werk van diverse dichters. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Lees meer
Mooie winterwandelingen in eigen land: 5 tips

Op welke wandelroutes in Nederland kun je een mooie winterwandeling maken? Wandel.nl geeft je 5 tips.

Lees meer
Welke nieuwe wandelroutes kwamen er in 2018 bij?

Welke wandelroutes in Nederland zagen in 2018 het levenslicht? Wandel.nl maakte een selectie van nieuwe routes, die de moeite waard zijn om in 2019 te gaan wandelen. Van het Christoffelpad tot het Zuiderwaterlinie wandelpad.

Lees meer
Wandeltips voor je kerstvakantie

Al plannen voor je kerstvakantie? Kom onder de kerstboom vandaan, trek je wandelschoenen en winterjas aan en ga er op uit. Op deze pagina vind je zes tips: van wandeltochten langs sfeervol verlichte kastelen tot bijzondere kerstmarkten. Fijne kerstvakantie!

Lees meer
Wandelen op de Marker Wadden, een splinternieuw natuurgebied

Nederland is sinds dit najaar een natuurgebied rijker: de Marker Wadden. Wat zijn in dit gebied de wandelmogelijkheden? Welke wandelroutes en -paden zijn er? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Wandelen tussen de dieren in natuurgebied De Maashorst

In natuurgebied De Maashorst, in het oosten van Noord-Brabant, kun je verschillende grazers zien. Wandel.nl ging op pad om deze dieren te bekijken.

Lees meer
Op deze routes wandel je langs herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

In november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar toch vind je op diverse plekken in ons land nog herinneringen aan WOI. Wandel.nl ging op zoek naar wandelroutes die je langs sporen van deze oorlog voeren.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Bianca Quadflieg

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Bianca Quadflieg geeft in deze aflevering haar top-5: van Zuid-Limburg tot de Wadden.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Mirjam & John Klever

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. Deze keer geven Mirjam en John Klever hun top-5.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Henrie van Zoggel zijn top-5.

Lees meer
Oproep: Wat is jouw favoriete wandelroute in Nederland?

Voor een nieuwe rubriek op Wandel.nl zijn we op zoek naar wandelaars die over hun favoriete wandelroutes in Nederland willen vertellen. Wat is jouw top-5?

Lees meer
Een uurtje wandelen? Dat kan op deze wandelroutes

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uur terug. Wil je dit extra uur wandelend doorbrengen? Met deze wandelroutes ben je, bij een gemiddeld wandeltempo, een uurtje onderweg. Zes leuke wandelroutes van 4 tot 5 kilometer.

Lees meer
Wandelen in Montferland: tips

In Montferland liggen heel veel mooie wandelroutes, die ook in de herfst en de winter de moeite waard zijn. Wandel.nl geeft je tips voor een dagje wandelen in dit bosrijke heuvelgebied aan de Duitse grens. Of misschien zelfs wel voor meerdere dagen wandelen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Monique Peperkamp

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering vertelt Monique Peperkamp over haar top-5 van wandelroutes.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Joop Pleyster

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Joop Pleyster vertelt in deze aflevering waar hij graag wandelt: van lange afstandsroutes tot ommetjes.

Lees meer
Het Zuiderwaterlinie Wandelpad: langs stoere forten en schansen

In Noord-Brabant ligt sinds half september een splinternieuwe wandelroute: het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Deze route van 290 kilometer voert je langs de vestingsteden en forten die ooit onderdeel waren van de langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Lees meer
In een hofje bof je?! 10x wandelingen langs armenhuisjes

Wandel.nl geeft je een overzicht van tien mooie wandelingen door hofjes.

Lees meer
Pelgrimeren kun je leren op het Gelukkigerwijspad

Wist je dat je voor een pelgrimstocht helemaal niet naar het buitenland hoeft te gaan? Het Gelukkigerwijspad ligt gewoon in Utrecht. Wie meer wil leren over pelgrimeren, kan in 2019 aan de wandel met een speciale coach.

Lees meer
Elfstedentocht te voet: van Jutrijp naar Stavoren

Sinds oktober 2017 is er in Friesland het Elfstedenpad. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Een verslag van een wandeling over dit pad tussen Jutrijp en Stavoren.

Lees meer
De vier seizoenen van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Elk seizoen heeft in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel, zijn eigen charme. Een wandeling in dit gebied is het hele jaar door de moeite waard. Wat maakt het gebied speciaal in winter, lente, zomer en herfst? We vroegen het boswachter Egbert Beens.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Truus Wijnen

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft routemaker Truus Wijnen haar top-5.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Pieter van Stein

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Pieter van Stein zijn top-5, met bij iedere route tips voor een mooie tussenstop.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Lydia Waarts

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Lydia Waarts haar top-5 van wandelgebieden in de buurt van het bosrijke Bergen op Zoom, in het zuidoosten van Brabant.

Lees meer
Wandelroutes langs grote grazers: tips

In welke natuurgebieden in Nederland moet je gaan wandelen als je grote grazers wilt zien? We zetten een aantal gebieden voor je op een rij. Met tot slot een paar tips voor een veilige ontmoeting met deze grote dieren.

Lees meer
Mooie monumenten langs het Pronkjewailpad

Wandel.nl geeft je een overzicht van bijzondere monumenten langs het Groningse Pronkjewailpad. Van kerken tot molens en zelfs een piepklein huisje.

Lees meer
Samenwerking houdt Westerborkpad levend

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Stichting Wandelnet en Herinneringscentrum Kamp Westerbork sloten onlangs een overeenkomst om het Westerborkpad levend en aantrekkelijk te houden voor wandelaars.

Lees meer
Warme herinneringen aan de Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een pelgrimstocht van 136 kilometer door het Rijk van Nijmegen. Ivonne Calis liep de route deze zomer, onder tropische omstandigheden. Lees hier haar verslag. Over dorre graslanden, liters water en warme herinneringen.

Lees meer
Wandelen langs hunebedden mag gewoon, daarom een paar routetips

De Drentse hunebedden, al duizenden jaren oud, zijn momenteel in het nieuws. Het is voortaan verboden om op de hunebedden te klimmen. Langs de stenen wandelen om ze te bewonderen, dat mag natuurlijk wel. Daarom zet Wandel.nl mooie wandelroutes langs hunebedden voor je op een rij.

Lees meer
Drie redenen om een avondwandeling te maken

Wat zijn de voordelen van wandelen in de avond?

Lees meer
Liever de Elfstedentocht wandelen

Het Elfstedenpad brengt je wandelend langs alle elf de Friese steden.

Lees meer
Mindful op pad: zet al je zintuigen ‘aan’

Mindful wandelen is een uitstekende manier om je te ontspannen. Zet al je zintuigen tijdens je wandeling open en neem je omgeving waar. Wandel.nl geeft je tips om al je zintuigen tijdens je wandeling te gebruiken.

Lees meer
Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Lees meer
De lus in het Grenslandpad

Het Grenslandpad heeft sinds een paar jaar een Zeeuwse variant. Lees hier over deze aantrekkelijke lus van bijna honderd kilometer.

Lees meer
Tussen de vogels van het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor allerlei soorten vogels. Boswachter Jaap Kloosterhuis geeft je tips hoe je de vogels goed kunt zien.

Lees meer
7x succesvol paddenstoelen vinden

Met deze tips kun je tijdens je wandeling optimaal genieten van paddenstoelen.

Lees meer
Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je ruim 150 Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Lees meer
Wandelen in Bronckhorst, de 'Wandelgemeente van het Jaar'

De gemeente Bronckhorst werd dit voorjaar uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Wat zijn mooie routes in deze Achterhoekse gemeente? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn

In deze etappe van het Pronkjewailpad lopen Douwe en Geeske van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn. Ze komen onder meer langs een vogelkijkhut en door een bijzonder landgoed.

Lees meer
De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Lees meer
Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws: de wolf is terug in Nederland. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt? Zijn wolven gevaarlijk voor wandelaars? Wandel.nl zocht het uit.

Lees meer
Wandelen in dassengebieden

De das laat zich zelden zien. Hoe weet je dat je in een gebied wandelt waar dassen leven? Wandel.nl geeft je vijf aanwijzingen. Maar bekijk de dieren alleen van een afstand, want ze zijn gevoelig voor verstoring.

Lees meer
Een vleugje Ardennen, Moezel of Jotunheimen

Waar in Nederland krijg je het gevoel dat je in het buitenland wandelt?

Lees meer
Uniek wandelen langs Unesco-werelderfgoed

Wandel in het Jaar van het Werelderfgoed door de Hollandse geschiedenis.

Lees meer
Wandelen in Nationaal Park Oosterschelde

Welke mooie wandelroutes zijn er in Nationaal Park Oosterschelde?

Lees meer
Wandelroutes langs bijzondere architectuur

Al wandelend kun je genieten van het landschap, de natuur, maar ook van gebouwen. Wandel.nl tipt je wandelroutes langs bijzondere architectuur. Van moderne architectuur in Rotterdam tot de oude houten huisjes van de Zaanse Schans. Ontdek op deze routes de lijnen en vormen die architecten hebben gebruikt in hun ontwerpen.

Lees meer
Geocaching: wandelen met iets extra’s

Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn en van wandelen met iets extra's. Leuk voor bijvoorbeeld in de zomervakantie. Wat is geocaching en hoe werkt het?

Lees meer
Tips uit het Handboek voor Natuurwandelingen

In het 'Handboek voor Natuurwandelingen' geeft Koos Dijksterhuis tips om onderweg beter op de natuur te letten. Wandel.nl zet er een paar voor je op rij en roept je op om jouw mooiste natuurwandeling met ons te delen. Onder de inzenders verloten we het handboek.

Lees meer
Belevenissen op het Pronkjewailpad

Sinds april ligt er een gloednieuwe wandelroute in de provincie Groningen: het Pronkjewailpad. Wat valt er op deze route te beleven? Een paar enthousiaste wandelaars deden verslag van hun wandeling door het hoge noorden. Hier lees je hun verhalen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van…Henk Pots

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Henk Pots geeft in deze aflevering zijn top-5: van het Friese Woudenpad tot de NS-wandeling over de Veluwezoom.

Lees meer
De top 5 favoriete wandelingen van… Bregje Schipper

Op deze pagina vertellen wandelaars wat hun 5 favoriete wandelroutes zijn. Deze keer Bregje Schipper van de blog Wandelvrouw.nl

Lees meer
In de voetsporen van de Romeinen

Treed in de voetsporen van de Romeinen op het nieuwe Limespad.

Lees meer
Mooie wandelingen langs bloemenweides: de top-5

Wat een mooi gezicht is het: bloemenweides en akkers vol met bloemen. We hebben veel soorten boterbloemen in Nederland. We hebben een top 5 van mooie wandelingen langs bloemenweides voor je op een rij gezet.

Lees meer
Wandelen over Nederlandse Landgoederen

Over welke landgoederen in Nederland kun je een mooie wandeling maken? Een verkenning.

Lees meer
Wandelen door de duinen van Kennemerland

Waar in Nationaal Park Kennemerland heb je het mooiste uitzicht?

Lees meer
Nieuwe NS-wandeling over het Graafschapspad

‘Uiterwaarden van Cortenoever’ is een nieuwe NS-wandeling van station Brummen naar station Zutphen. Wandel langs de groene oevers van de IJssel en de Berkel.

Lees meer
Wandelen langs orchideëen

In mei en juni bloeien de orchideeën. Op welke plekken in Nederland kun je langs deze bloemen wandelen?

Lees meer
Van Lauwersoog naar Leens over het Pronkjewailpad

Henk-Jan van der Klis beschrijft het Pronkjewailpad tussen Lauwersoog en Leens en proefde behalve poffert en toast met paling de Groningse gastvrijheid.

Lees meer
Van Noordpolderzijl naar Den Andel: stilte en vergezichten

Douwe en Geeske Oosterhuis lopen in deze etappe van het Pronkjewailpad van Noordpolderzijl naar Den Andel, en beseffen zich dat iedere stap op dit pad een verrijking van hun leven is.

Lees meer
Van Groningen naar Bedum: het begin van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad begint in het centrum van Groningen. Geeske en Douwe Oosterhuis startten hier met hun eerste etappe en delen hun belevenissen.

Lees meer
De N70: hoge heuvels en diepe dalen

De N70 klinkt als een drukke autoweg, maar het is een wandelroute dwars door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers die van een pittige wandeling houden.

Lees meer
Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad is een splinternieuwe route van maar liefst 250 kilometer door de provincie Groningen. Het eerste half jaar kun je langs deze route pronkjuwelen verzamelen en kennismaken met de gastvrijheid van Groningen.

Lees meer
Rolstoelvriendelijke routes

Welke wandelroutes in Nederland zijn geschikt als je in een rolstoel zit of niet zo goed ter been bent? Wandel.nl geeft je een overzicht van rolstoelvriendelijke routes, in iedere provincie.

Lees meer
Van Groningen naar Warffum

Elly Bos-Vlugt liep het eerste deel van het Pronkjewailpad, van Groningen naar Warffum. Voor Wandel.nl schreef zij haar belevenissen op.

Lees meer
Romantische routes

Ook na Valentijnsdag kun je op deze romantische routes samen (maar ook alleen) een mooie wandeling maken.

Lees meer
Daten? Ga op Wandeldate!

Wandel.nl duikt in de wereld van de liefde. Of meer specifiek: in de wereld van wandeldating.

Lees meer
Wandel in 2018 door Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa

Een wandeling door Leeuwarden is altijd mooi, maar zeker in 2018. Leeuwarden is dit jaar namelijk uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Lees meer
Nieuwe cultuurwandeling in Roermond

Zin om in de kerstvakantie een cultuurwandeling te maken? In Roermond is een nieuwe tijdelijke wandelroute: ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. Je wandelt onder meer langs werk van de bekende Roermondse architect.

Lees meer
Klepperdeklep! Niet te missen Klompenpaden, deel 2: Utrecht

Er zijn al meer dan 100 Klompenpaden en er komen er regelmatig nieuwe bij. Wat zijn de mooiste Klompenpaden in de provincie Utrecht?

Lees meer
Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Welke wandelroutes zijn in 2017 geopend? Een overzicht.

Lees meer
Wandelroutes vanuit warme cafés: 10 tips

Wandelen en je na afloop of onderweg opwarmen in een gezellig café. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie wandelroutes die langs een café komen.

Lees meer
Klepperdeklep! Niet te missen Klompenpaden, deel 1: Gelderland

Er zijn al meer dan 100 Klompenpaden en er komen er regelmatig nieuwe bij. Wat zijn de mooiste Klompenpaden in Gelderland?

Lees meer
9x wandelroutes mét de hond (maar ook mooi zonder)

Waar kun je mooi wandelen met je hond? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
Wandelroutes in de herfst: 10 tips

Waar kun je in de herfst een mooie wandeling maken? Wandel.nl zet tien mooie herfstroutes voor je op een rij.

Lees meer
Wandelen in een Hollands landschap

Wandel langs het IJsselmeer in een typisch Hollands landschap.

Lees meer
5x wandelen langs monumenten

In het tweede weekend van september is het jaarlijks Open Monumentendag. Heel veel monumenten openen dan hun deuren. Wandel.nl licht vijf wandelroutes langs een bijzonder monument voor je uit. Deze routes zijn overigens ook de rest van het jaar de moeite waard.

Lees meer
Wild spotten tijdens je wandeling: tips

Wild spotten tijdens je wandeling? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
Wandelroutes voor op je bucketlist

Welke tien routes in Nederland moet je als wandelaar een keer hebben gelopen? Wandel.nl geeft je tien tips om je bucketlist mee te vullen.

Lees meer
Wandelen door monumentaal groen

Bij monumenten denken we meestal aan gebouwen, maar ook parken en buitenplaatsen kunnen een monument zijn. Wandel.nl tipt een paar voorbeelden van monumentaal groen waarin je mooi kunt wandelen.

Lees meer
Wandelroutes door parken, tuinen en landgoederen: 10 tips

Wandel.nl geeft je een overzicht van wandelroutes met iets extra's. Wandel door de natuur en cultuur in parken, tuinen en landgoederen.

Lees meer
Stevige wandelroutes over heuvels, wallen en duinen: 10 tips

Op zoek naar een een stevige route met veel heuvels? Wandel.nl helpt je hierbij.

Lees meer
Wandelen langs het water: 10 tips

Wandel.nl zet de mooiste wandelroutes langs rivieren voor je op een rij. Van Maas tot Rijn.

Lees meer
Stadswandelingen in 12 provincies

Zin om een stadswandeling te maken? Wandel.nl tipt 12 stadswandelingen: in iedere provincie één.

Lees meer
Wandelroutes in Twente: 10 tips

Twente, in de uiterste oosthoek van Overijssel, staat garant voor mooie wandelroutes. Wandel.nl wijst je de weg.

Lees meer
10 verrassende wandelgebieden

Dat je kunt wandelen in gebieden als de Veluwe is bekend. Maar wist je dat je ook kunt wandelen langs hoogovens en veenlijken? Wandel.nl zet tien verrassende wandelgebieden voor je op een rij.

Lees meer
5 wandelroutes in de Sallandse heuvels

In het gebied tussen Holten en Ommen liggen een aantal heuvelachtige natuurgebieden waar het zeer goed wandelen is. Wandel.nl tipt 5 mooie wandelroutes in Salland.

Lees meer
10x warme wandelroutes in de winter

Sjaal om, wandelschoenen aan en het bos in. Tien route tips van wandel.nl om te genieten van de warmte in de winter.

Lees meer
10 wandelroutes in de Achterhoek

In het coulissenlandschap van de Achterhoek is het lekker wandelen. Paden glooien langs boerderijen en oude akkers. Lees de 10 wandeltips van Wandel.nl!

Lees meer
10 wandelroutes langs de Nederlandse kust

De kust van Nederland is een uitwaai- en wandelgebied met stip. Bovendien rijgen de nationale parken zich er zo'n beetje aaneen. Wandel.nl geeft 10 wandelroutetips.

Lees meer
10 wandelroutes in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg, volgens velen de mooiste wandelprovincie van Nederland, moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt. Wandel.nl tipt tien van de mooiste wandelroutes.

Lees meer
10 wandelroutes op de Wadden

Wandelen op de Waddeneilanden? Er zijn maar weinig plekken met zoveel ruimte om je heen. Wandel.nl zet de 10 mooiste wandelroutes op een rijtje.

Lees meer
10 wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug biedt een paar honderd kilometer aan wandelpaden. Wat zijn mooie wandelgebieden in dit bosrijke gebied? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips.

Lees meer
10 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe kent oneindige wandelmogelijkheden. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips!

Lees meer
Het Watersnoodpad

Het Watersnoodpad is een 154 kilometer lange wandelroute. Het themapad loopt langs een groot aantal locaties die te maken hebben met de gebeurtenissen tijdens de Ramp van 1953 op Schouwen-Duiveland.

Lees meer

In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?