Wandelroutes in Nederland

Wat zijn de mooiste wandelroutes in Nederland? Lees de artikelen op Wandel.nl. Waar ga jij wandelen?
Op deze routes wandel je langs herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

In november is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar toch vind je op diverse plekken in ons land nog herinneringen aan WOI. Wandel.nl ging op zoek naar wandelroutes die je langs sporen van deze oorlog voeren.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Henrie van Zoggel

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Henrie van Zoggel zijn top-5.

Lees meer
Oproep: Wat is jouw favoriete wandelroute in Nederland?

Voor een nieuwe rubriek op Wandel.nl zijn we op zoek naar wandelaars die over hun favoriete wandelroutes in Nederland willen vertellen. Wat is jouw top-5?

Lees meer
Een uurtje wandelen? Dat kan op deze wandelroutes

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uur terug. Wil je dit extra uur wandelend doorbrengen? Met deze wandelroutes ben je, bij een gemiddeld wandeltempo, een uurtje onderweg. Zes leuke wandelroutes van 4 tot 5 kilometer.

Lees meer
Wandelen in Montferland: tips

In Montferland liggen heel veel mooie wandelroutes, die ook in de herfst en de winter de moeite waard zijn. Wandel.nl geeft je tips voor een dagje wandelen in dit bosrijke heuvelgebied aan de Duitse grens. Of misschien zelfs wel voor meerdere dagen wandelen.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Monique Peperkamp

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering vertelt Monique Peperkamp over haar top-5 van wandelroutes.

Lees meer
Nieuw: wandelroute langs de Zuiderwaterlinie

In Noord-Brabant ligt sinds half september een splinternieuwe wandelroute: het Zuiderwaterlinie Wandelpad. Deze route van 290 kilometer voert je langs de vestingsteden en forten die ooit onderdeel waren van de langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland.

Lees meer
De favoriete wandelroutes van...Lydia Waarts

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering geeft Lydia Waarts haar top-5 van wandelgebieden in de buurt van het bosrijke Bergen op Zoom, in het zuidoosten van Brabant.

Lees meer
Wandelroutes langs grote grazers: tips

In welke natuurgebieden in Nederland moet je gaan wandelen als je grote grazers wilt zien? We zetten een aantal gebieden voor je op een rij. Met tot slot een paar tips voor een veilige ontmoeting met deze grote dieren.

Lees meer
Mooie monumenten langs het Pronkjewailpad

Het is komend weekend Open Monumentendag. Wandel.nl geeft je daarom een overzicht van bijzondere monumenten langs het Groningse Pronkjewailpad. Van kerken tot molens en zelfs een piepklein huisje.

Lees meer
Samenwerking houdt Westerborkpad levend

De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Stichting Wandelnet en Herinneringscentrum Kamp Westerbork sloten onlangs een overeenkomst om het Westerborkpad levend en aantrekkelijk te houden voor wandelaars.

Lees meer
Warme herinneringen aan de Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een pelgrimstocht van 136 kilometer door het Rijk van Nijmegen. Ivonne Calis liep de route deze zomer, onder tropische omstandigheden. Lees hier haar verslag. Over dorre graslanden, liters water en warme herinneringen.

Lees meer
Wandelen langs hunebedden mag gewoon, daarom een paar routetips

De Drentse hunebedden, al duizenden jaren oud, zijn momenteel in het nieuws. Het is voortaan verboden om op de hunebedden te klimmen. Langs de stenen wandelen om ze te bewonderen, dat mag natuurlijk wel. Daarom zet Wandel.nl mooie wandelroutes langs hunebedden voor je op een rij.

Lees meer
Drie redenen om een avondwandeling te maken

Wat zijn de voordelen van wandelen in de avond?

Lees meer
Liever de Elfstedentocht wandelen

Het Elfstedenpad brengt je wandelend langs alle elf de Friese steden.

Lees meer
Mindful op pad: zet al je zintuigen ‘aan’

Mindful wandelen is een uitstekende manier om je te ontspannen. Zet al je zintuigen tijdens je wandeling open en neem je omgeving waar. Wandel.nl geeft je tips om al je zintuigen tijdens je wandeling te gebruiken.

Lees meer
Insecten spotten in het najaar

Insecten spotten lijkt iets voor de lente en de zomer. Maar ook in de herfst, en zelfs in de winter, kun je insecten tegenkomen als je aan het wandelen bent.

Lees meer
De lus in het Grenslandpad

Het Grenslandpad heeft sinds een paar jaar een Zeeuwse variant. Lees hier over deze aantrekkelijke lus van bijna honderd kilometer.

Lees meer
Tussen de vogels van het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor allerlei soorten vogels. Boswachter Jaap Kloosterhuis geeft je tips hoe je de vogels goed kunt zien.

Lees meer
7x succesvol paddenstoelen vinden

Met deze tips kun je tijdens je wandeling optimaal genieten van paddenstoelen.

Lees meer
Groningse gastvrijheid op de Pronkjewailposten

Langs het Pronkjewailpad vind je ruim 150 Pronkjewailposten. Je kunt er een stempel halen, even uitrusten en de Groningse gastvrijheid ervaren. Wandel.nl licht er een aantal voor je uit.

Lees meer
Wandelen in Bronckhorst, de 'Wandelgemeente van het Jaar'

De gemeente Bronckhorst werd dit voorjaar uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Wat zijn mooie routes in deze Achterhoekse gemeente? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Lees meer
Van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn

In deze etappe van het Pronkjewailpad lopen Douwe en Geeske van Lauwersoog naar Wehe Den Hoorn. Ze komen onder meer langs een vogelkijkhut en door een bijzonder landgoed.

Lees meer
De dorpen van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad brengt je door ruim 55 gastvrije Groningse dorpen. Wat kun je hier tijdens je tocht verwachten? Een overzicht van een aantal mooie dorpen langs de route.

Lees meer
Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt?

Het is de laatste tijd regelmatig in het nieuws: de wolf is terug in Nederland. Wat moet je doen als je tijdens je wandeling een wolf tegenkomt? Zijn wolven gevaarlijk voor wandelaars? Wandel.nl zocht het uit.

Lees meer
Wandelen in dassengebieden

De das laat zich zelden zien. Hoe weet je dat je in een gebied wandelt waar dassen leven?

Lees meer
Een vleugje Ardennen, Moezel of Jotunheimen

Waar in Nederland krijg je het gevoel dat je in het buitenland wandelt?

Lees meer
Uniek wandelen langs Unesco-werelderfgoed

Wandel in het Jaar van het Werelderfgoed door de Hollandse geschiedenis.

Lees meer
Wandelen in Nationaal Park Oosterschelde

Welke mooie wandelroutes zijn er in Nationaal Park Oosterschelde?

Lees meer
Geocaching: wandelen met iets extra’s

Geocaching is voor iedereen die houdt van buiten zijn en van wandelen met iets extra's. Leuk voor bijvoorbeeld in de zomervakantie. Wat is geocaching en hoe werkt het?

Lees meer
Tips uit het Handboek voor Natuurwandelingen

In het 'Handboek voor Natuurwandelingen' geeft Koos Dijksterhuis tips om onderweg beter op de natuur te letten. Wandel.nl zet er een paar voor je op rij en roept je op om jouw mooiste natuurwandeling met ons te delen. Onder de inzenders verloten we het handboek.

Lees meer
Belevenissen op het Pronkjewailpad

Sinds april ligt er een gloednieuwe wandelroute in de provincie Groningen: het Pronkjewailpad. Wat valt er op deze route te beleven? Een paar enthousiaste wandelaars deden verslag van hun wandeling door het hoge noorden. Hier lees je hun verhalen.

Lees meer
De top 5 favoriete wandelingen van… Bregje Schipper

Op deze pagina vertellen wandelaars wat hun 5 favoriete wandelroutes zijn. Deze keer Bregje Schipper van de blog Wandelvrouw.nl

Lees meer
In de voetsporen van de Romeinen

Treed in de voetsporen van de Romeinen op het nieuwe Limespad.

Lees meer
Mooie wandelingen langs bloemenweides: de top-5

Wat een mooi gezicht is het: bloemenweides en akkers vol met bloemen. We hebben veel soorten boterbloemen in Nederland. We hebben een top 5 van mooie wandelingen langs bloemenweides voor je op een rij gezet.

Lees meer
Wandelen over Nederlandse Landgoederen

Over welke landgoederen in Nederland kun je een mooie wandeling maken? Een verkenning.

Lees meer
Wandelen door de duinen van Kennemerland

Waar in Nationaal Park Kennemerland heb je het mooiste uitzicht?

Lees meer
Nieuwe NS-wandeling over het Graafschapspad

‘Uiterwaarden van Cortenoever’ is een nieuwe NS-wandeling van station Brummen naar station Zutphen. Wandel langs de groene oevers van de IJssel en de Berkel.

Lees meer
Wandelen langs orchideëen

In mei en juni bloeien de orchideeën. Op welke plekken in Nederland kun je langs deze bloemen wandelen?

Lees meer
Van Lauwersoog naar Leens over het Pronkjewailpad

Henk-Jan van der Klis beschrijft het Pronkjewailpad tussen Lauwersoog en Leens en proefde behalve poffert en toast met paling de Groningse gastvrijheid.

Lees meer
Van Noordpolderzijl naar Den Andel: stilte en vergezichten

Douwe en Geeske Oosterhuis lopen in deze etappe van het Pronkjewailpad van Noordpolderzijl naar Den Andel, en beseffen zich dat iedere stap op dit pad een verrijking van hun leven is.

Lees meer
Van Groningen naar Bedum: het begin van het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad begint in het centrum van Groningen. Geeske en Douwe Oosterhuis startten hier met hun eerste etappe en delen hun belevenissen.

Lees meer
De N70: hoge heuvels en diepe dalen

De N70 klinkt als een drukke autoweg, maar het is een wandelroute dwars door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers die van een pittige wandeling houden.

Lees meer
Het Pronkjewailpad: langs de pronkjuwelen van Groningen

Het Pronkjewailpad is een splinternieuwe route van maar liefst 250 kilometer door de provincie Groningen. Het eerste half jaar kun je langs deze route pronkjuwelen verzamelen en kennismaken met de gastvrijheid van Groningen.

Lees meer
Rolstoelvriendelijke routes

Welke wandelroutes in Nederland zijn geschikt als je in een rolstoel zit of niet zo goed ter been bent? Wandel.nl geeft je een overzicht.

Lees meer
Van Groningen naar Warffum

Elly Bos-Vlugt liep het eerste deel van het Pronkjewailpad, van Groningen naar Warffum. Voor Wandel.nl schreef zij haar belevenissen op.

Lees meer
Romantische routes

Ook na Valentijnsdag kun je op deze romantische routes samen (maar ook alleen) een mooie wandeling maken.

Lees meer
Daten? Ga op Wandeldate!

Wandel.nl duikt in de wereld van de liefde. Of meer specifiek: in de wereld van wandeldating.

Lees meer
Het Watersnoodpad: langs de Watersnoodramp van 65 jaar geleden

Op 1 februari herdachten we de Watersnoodramp die Zeeland 65 jaar geleden trof. Het Watersnoodpad gaat langs de herinneringen aan de ramp.

Lees meer
Wandel in 2018 door Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa

Een wandeling door Leeuwarden is altijd mooi, maar zeker in 2018. Leeuwarden is dit jaar namelijk uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Lees meer
Nieuwe cultuurwandeling in Roermond

Zin om in de kerstvakantie een cultuurwandeling te maken? In Roermond is een nieuwe tijdelijke wandelroute: ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. Je wandelt onder meer langs werk van de bekende Roermondse architect.

Lees meer
Klepperdeklep! Niet te missen Klompenpaden, deel 2: Utrecht

Er zijn al meer dan 100 Klompenpaden en er komen er regelmatig nieuwe bij. Wat zijn de mooiste Klompenpaden in de provincie Utrecht?

Lees meer
Splinternieuwe wandelroutes voor op je bucketlist

Welke wandelroutes zijn in 2017 geopend? Een overzicht.

Lees meer
Wandelroutes vanuit warme cafés: 10 tips

Wandelen en je na afloop of onderweg opwarmen in een gezellig café. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie wandelroutes die langs een café komen.

Lees meer
Klepperdeklep! Niet te missen Klompenpaden, deel 1: Gelderland

Er zijn al meer dan 100 Klompenpaden en er komen er regelmatig nieuwe bij. Wat zijn de mooiste Klompenpaden in Gelderland?

Lees meer
9x wandelroutes mét de hond (maar ook mooi zonder)

Waar kun je mooi wandelen met je hond? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
Wandelroutes in de herfst: 10 tips

Waar kun je in de herfst een mooie wandeling maken? Wandel.nl zet tien mooie herfstroutes voor je op een rij.

Lees meer
Wandelen in een Hollands landschap

Wandel langs het IJsselmeer in een typisch Hollands landschap.

Lees meer
5x wandelen langs monumenten

Wandel.nl licht vijf monumenten met een wandelroute voor je uit.

Lees meer
Wild spotten tijdens je wandeling: tips

Wild spotten tijdens je wandeling? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
Wandelroutes voor op je bucketlist

Welke tien routes in Nederland moet je als wandelaar een keer hebben gelopen? Wandel.nl geeft je tien tips om je bucketlist mee te vullen.

Lees meer
Wandelen door monumentaal groen

Bij monumenten denken we meestal aan gebouwen, maar ook parken en buitenplaatsen kunnen een monument zijn. Wandel.nl tipt een paar voorbeelden van monumentaal groen waarin je mooi kunt wandelen.

Lees meer
Wandelen over de heide: paars, paarser, paarst

Vanaf half augustus kleuren de heidevelden paars. In welke gebieden moet je zijn voor een mooie heidewandeling? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Lees meer
Wandelroutes door parken, tuinen en landgoederen: 10 tips

Wandel.nl geeft je een overzicht van wandelroutes met iets extra's. Wandel door de natuur en cultuur in parken, tuinen en landgoederen.

Lees meer
Stevige wandelroutes over heuvels, wallen en duinen: 10 tips

Op zoek naar een een stevige route met veel heuvels? Wandel.nl helpt je hierbij.

Lees meer
Wandelen langs het water: 10 tips

Wandel.nl zet de mooiste wandelroutes langs rivieren voor je op een rij. Van Maas tot Rijn.

Lees meer
Stadswandelingen in 12 provincies

Zin om een stadswandeling te maken? Wandel.nl tipt 12 stadswandelingen: in iedere provincie één.

Lees meer
Wandelroutes in Twente: 10 tips

Twente, in de uiterste oosthoek van Overijssel, staat garant voor mooie wandelroutes. Wandel.nl wijst je de weg.

Lees meer
10 verrassende wandelgebieden

Dat je kunt wandelen in gebieden als de Veluwe is bekend. Maar wist je dat je ook kunt wandelen langs hoogovens en veenlijken? Wandel.nl zet tien verrassende wandelgebieden voor je op een rij.

Lees meer
5 wandelroutes in de Sallandse heuvels

In het gebied tussen Holten en Ommen liggen een aantal heuvelachtige natuurgebieden waar het zeer goed wandelen is. Wandel.nl tipt 5 mooie wandelroutes in Salland.

Lees meer
10x warme wandelroutes in de winter

Sjaal om, wandelschoenen aan en het bos in. Tien route tips van wandel.nl om te genieten van de warmte in de winter.

Lees meer
10 wandelroutes in de Achterhoek

In het coulissenlandschap van de Achterhoek is het lekker wandelen. Paden glooien langs boerderijen en oude akkers. Lees de 10 wandeltips van Wandel.nl!

Lees meer
10 wandelroutes langs de Nederlandse kust

De kust van Nederland is een uitwaai- en wandelgebied met stip. Bovendien rijgen de nationale parken zich er zo'n beetje aaneen. Wandel.nl geeft 10 wandelroutetips.

Lees meer
10 wandelroutes in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg, volgens velen de mooiste wandelprovincie van Nederland, moet je zijn als je een beetje pit in je wandelingen wilt. Wandel.nl tipt tien van de mooiste wandelroutes.

Lees meer
10 wandelroutes op de Wadden

Wandelen op de Waddeneilanden? Er zijn maar weinig plekken met zoveel ruimte om je heen. Wandel.nl zet de 10 mooiste wandelroutes op een rijtje.

Lees meer
10 wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug biedt een paar honderd kilometer aan wandelpaden. Wat zijn mooie wandelgebieden in dit bosrijke gebied? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips.

Lees meer
10 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe kent oneindige wandelmogelijkheden. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wandel.nl geeft je tien wandelroute tips!

Lees meer

In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?