Wandeltips voor je kerstvakantie

Al plannen voor je kerstvakantie? Kom onder de kerstboom vandaan, trek je wandelschoenen en winterjas aan en ga er op uit. Op deze pagina vind je zes tips: van wandeltochten langs sfeervol verlichte kastelen tot bijzondere kerstmarkten. Fijne kerstvakantie!

Tip 1: Wandel in een verlichte stad

Maak een mooie stadswandeling in een sfeervol verlichte stad. In dit artikel op Wandel.nl vind je voorbeelden van georganiseerde lichtjesroutes. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een wandeling in een stad maken. Start in de middag, zodat je wandelt terwijl de schemering invalt.

In Amsterdam is in december en januari jaarlijks het Amsterdam Light Festival. In de binnenstad kun je dan langs bijzondere lichtkunstwerken wandelen.


Kasteel Amerongen, foto: Wikimedia - Basvb Kasteel Amerongen, foto: Wikimedia - Basvb

Tip 2: Bezoek een winters kasteel

In de kerstvakantie hebben diverse kastelen een speciale winteropenstelling. Bijvoorbeeld Kasteel Amerongen. Hier stap je honderd jaar terug in de tijd. Toen vierde de Duitse keizer Wilhelm II kerst in dit kasteel. Tussen 22 en 29 december zijn er diverse activiteiten. Op 22 december kun je door het kasteel ronddwalen en vertellen gidsen in de verschillende zalen over de geschiedenis van het kasteel. Ook op Tweede Kerstdag kun je het kasteel ontdekken. Er worden dan onder meer kerstliedjes gezongen. Rond het kasteel liggen meerdere wandelroutes, die ook in de winter de moeite waard zijn. Kijk op www.kasteelamerongen.nl voor informatie en de toegangsprijzen. In Kasteel Doorwerth (bij Arnhem) kun je vanaf 21 december dagelijks een spannende escape route spelen. De escape route duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor twee tot vijf deelnemers vanaf acht jaar en ouder. Klik hier voor meer informatie over deze escape route.


De Snerttocht Rottemeren, foto: Fotostudio Fatamorganaa De Snerttocht Rottemeren, foto: Fotostudio Fatamorganaa

Tip 3: Doe mee aan een georganiseerde wandeltocht

Rond kerst en nieuwjaar kun je volop wandelen, want er worden diverse tochten georganiseerd. Je vindt ze in heel Nederland en je hebt de keuze uit diverse afstanden. Via deze link vind je een overzicht van Kerstwandeltochten, zodat je ook tijdens de kerstdagen in beweging kunt komen.

Bekijk in dit overzicht met welke tochten je het nieuwe jaar al wandelend kunt inluiden. En tot slot mag in deze periode natuurlijk de winterkost niet ontbreken. Er staan in de wandelagenda diverse Winterkost-wandeltochten: van boerenkoolwandelingen tot snerttochten.


Tip 4: Verzamel knutselmateriaal in het bos

Krijg je jouw kinderen maar moeilijk mee naar buiten voor een winterse wandeling? Of houd je zelf van knutselen? Zoek dan tijdens je wandeling in de natuur naar materialen om als je weer thuis bent mee te knutselen.

Dennenappels, bladeren, mooie takken: op de grond ligt heel veel bruikbaar materiaal voor een mooi decoratief winterstuk. Heb je inspiratie nodig? Typ in Google 'kerststukje maken' in en je ziet volop voorbeelden.


Tip 5: Combineer je wandeling met een bijzondere kerstmarkt

Het barst rond half december van de kerstmarkten, maar die in Valkenburg is wel heel bijzonder. In de Gemeentegrot, onderaan de Cauberg in Valkenburg, loop je door ondergrondse gangen met lichtjes, muziek en kramen. Ook zijn er dorpen met honderden miniatuurhuisjes en modelspoortreinen gebouwd. Dit is de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Maak eerst een verfrissende wandeling over de Limburgse heuvels en warm je daarna op bij deze kerstmarkt. Op deze pagina vind je informatie als openingstijden en prijzen.

Een andere bijzondere kerstmarkt vind je in het centrum van Leiden: de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Van 13 tot en met 24 december staan op pontons 86 houten chalets met allerlei kerstspullen. Leuk om te combineren met een mooie stadswandeling door Leiden.


Het Dwingelderveld, foto: Cindy Kuiphuis Het Dwingelderveld, foto: Cindy Kuiphuis

Tip 6: Ga op excursie in de natuur

In de kerstvakantie zijn er in het hele land excursies. Maak bijvoorbeeld onder leiding van een gids een ochtendwandeling op het Dwingelerveld (op zaterdag 28 december). Dit is een uitgelezen kans om te ontdekken hoe de dieren in dit gebied 's ochtends ontwaken. In het grootste bos van Zeeland, boswachterij Westenschouwen, kun je juist zien hoe de natuur zich opmaakt voor de nacht. Op vrijdag 27 december en op donderdag 2 januari is hier een Schemerwandeling. Op de Sallandse Heuvelrug kun je een Seizoenswandeling maken. Een natuurgids vertelt je over de natuur in dit glooiende gebied. Maar natuurlijk kun je in de kerstvakantie ook zelf op pad gaan. Verrekijker, veldgids en warme kleding, meer heb je eigenlijk niet nodig.

Wandel.nl wenst je een fijne kerstvakantie!


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?