Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes vanuit warme cafés: 10 tips

Wandelen en je na afloop of onderweg opwarmen in een gezellig café. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie wandelroutes die langs een café komen.

Openhaard
Foto: Shutterstock

Door: Nanda Raaphorst

Grijnst de wereld je sip, mistig en grijs toe? Laat je niet voor de gek houden, het is heerlijk buiten! En nóg heerlijker als je onderweg een van deze knusse tentjes aan doet. Sommige met open haard, maar allemaal met veel gezelligheid, gloeiende drankjes en smakelijke streekgerechten waarop het goed wandelen is.

 

De duinen bij Schoorl
De duinen bij Schoorl, foto: Wikimedia - S. Möller

Tip 1: Wandelen bij paviljoen Struin, Schoorl/Camperduin

De lekkerste plek aan de Hollandse kust? Paviljoen Struin in de Schoorlse Duinen gooit volgens wandelaars hoge ogen. Een plek met rust, ruimte, stiltes en stormen. Struin ligt hoog op een duin met uitzicht op zee. In alle richtingen waaieren wandel- en fietspaden uit, door de duinen, over de dijk, langs het strand en door de polder. Het is de kolossale Hondsbossche Zeewering die duinen en zee scheidt van de Harger- en Pettemerpolder: een open weidegebied waar het een gekakel is van fouragerende vogels. Uitgewandeld? De special van Struin is het Clifton’s 12 uurtje: juttersbrood belegd met een bourgondische kroket, spiegelei op boerenham en tonijnsalade. Extra leuk: elke zondag vanaf 14 uur is er gratis live muziek.

Wandelroute Uitwaaien aan zee, 10+ km

De Schoorlse Duinen behoren tot de mooiste duingebieden van Europa. Je vindt er bovendien de hoogste duinen (55 m) van Nederland. Het gebied bestaat uit open stuifduinen, natte vlakten, dichte bossen en heidevelden. In de herfst stikt het er van de paddenstoelen, meer dan 800 soorten zijn er geteld. Vanaf de Hondsbossche Zeewering kijk je tot ver over de Harger- en Pettemerpolder met steeds het geluid van de branding op de achtergrond. In de herfst zie je er lepelaars op doortocht naar Afrika. Tussen 2013 en 2015 is de zeewering voor het laatst versterkt waarbij het strand en de duinen aan zeezijde werden uitgebreid. Hondsbossche Duinen heet dit nieuwe gebied. Nóg meer ruimte om lekker uit te waaien. Met deze wandelkaart breid je de wandelroute zelf makkelijk uit.

Nog meer wandelroutes bij paviljoen Struin

De Schoorlse Duinen en polders zijn onderdeel van het Wandelnetwerk Noord-Holland, een netwerk van wandelpaden die met knooppunten gekoppeld zijn. Klik hier voor de digitale overzichtskaart waarmee je zelf je wandelroute kunt uitstippelen.

Tip 2: Wandelen bij wilderniscafé De Waard van Kekerdom, Kekerdom

Millingerwaard (Gelderland)

Kekerdom ligt op een steenworp afstand van de Millingerwaard, een fraai, ruig natuurgebied waar je uren kunt struinen in de uiterwaarden langs de Waal. Uniek aan de Millingerwaard zijn de alsmaar hoger wordende rivierduinen die zijn ontstaan door de stroming van de Waal. Ander bijzonders zijn de tien eiken van meer dan 8000 jaar oud. De opvallende kring van knoestige afgestorven stammen wordt Woodhenge genoemd. Wat je verder in het gebied tegenkomt? Tussen de vennen en het bos leven bevers en wilde paarden. Bij hoogwater verzamelen de paarden en andere grazers op hooggelegen vluchtplaatsen - de resten van oude steenfabrieken. Leuk startpunt voor wandelingen in de Millingerwaard is wilderniscafé De Waard van Kekerdom. In het knusse café kun je terecht voor biologische happen, dranken en tussendoortjes voor in de rugzak: granenrepen, speltkoeken en chocolade van Vivani en Lovechock. Let op de agenda voor de live muziekoptredens.
Uitzicht over de rivier bij Millingen
Uitzicht over de rivier bij Millingen, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Wandelroute Millingerwaard / De Waard van Kekerdom, 10,2 km

Deze wandeling door het rivierlandschap langs de Waal laat vooral de dynamiek van de natuur zien. Op je pad het kale zand van de rivierduinen en klei-afgravingen tot graslanden en oud ooibos. Onderweg veel kans op het spotten van bijzondere diersoorten, zoals zwarte sterns, bevers, grote zilverreigers en heel misschien zelfs zeearenden. De route volgt soms kleine, door grote grazers gemaakte paadjes. Tijdens en na hoogwater zijn delen van de route niet toegankelijk. Maar dan kun je vanaf de dijken genieten van het overstroomde landschap! Opgelet, houd 25 meter afstand van de grazers in het gebied en voer ze niet. Nog een tip: na nat weer kan de Millingerwaard modderig zijn, draag hoge schoenen of comfortabele laarzen.

Tip 3: Wandelen bij Boshuis Drie, Drie (bij Ermelo)

Veluwe, Speulder- en Sprielderbossen (Gelderland)

De Speulder- en Sprielderbossen op de Veluwe zijn beroemd om hun dansende bomen. Eeuwenlang kapten de bewoners de mooiste, rechte bomen om huizen en stallen te bouwen. De kromme waren niet interessant en lieten ze staan. Aan de rand van deze grillige bossen ligt het Boshuis, een sfeervol donkerbruin café met een geschiedenis als een dik boek. Het begin van het Boshuis ligt rond het jaar 800 toen Ierse en Engelse missionarissen er een kapelletje stichtten dat bekend stond als Het Heilig Huuske. Ze bekeerden de bewoners, Germanen, door spookverhalen te vertellen over hun vroegere heilige plekken. Later werd het Huuske pleisterplaats voor postkoetsen en rustten jagers er uit van de jacht. Tegenwoordig kun je onder de donkerbruine, met spreuken ingekerfde balken je tegoed doen aan romige bospaddenstoelensoep met boerenlandbrood of een stuk huisgemaakte appeltaart.

bospaddenstoelensoep
Foto: Pixabay

Wandelroute lang Boshuis Drie

Trage Tocht Drie, 11 km - Deze mooie, stille boswandeling voert door de Speulder- en Sprielderbossen op de Veluwe. De grillige 'dansende' bomen zijn left-overs, nutteloze exemplaren die de bewoners uit Putten, Ermelo, Garderen en Speuld achterlieten omdat ze er geen huizen of stallen van konden bouwen. Mysterieus natuurverschijnsel in het dichte bos is het Solse Gat, een enorme kuil in de bodem. De kaarsrechte wegen waarover je later wandelt zijn zogenaamde 'koningswegen' - stadhouder Willem III en zijn gezelschap gebruikten ze bij de jacht. Onderweg, langs de Dodenweg, kun je door een kijkscherm wild spotten. De route eindigt weer bij Boshuis Drie, tijd voor een lekker soepje of taart van het huis.

De pyramide van Austerlitz
De pyramide van Austerlitz, foto: Carla Meijer

Tip 4: Wandelen bij het Beauforthuis, Austerlitz

Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

Leuk startpunt voor wandelingen door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug is het Beauforthuis. Vroeger was dit een kerkje, tegenwoordig is het een theatercafé annex herberg waar behalve kunstliefhebbers ook boswandelaars, fietsers en mountainbikers graag komen. In de herberg vind je een leestafel, een kast vol spelletjes en regelmatig zijn er muziek- en theateroptredens. De biologische kaart meldt taarten van de Veldkeuken, heerlijke salades en groentenquiches van Kraaybekerhof en speciaalbiertjes van Gulpener.

Wandelroute bij het Beauforthuis

Wandelroutes Bornia - Heidestein, Natuurmonumenten, 10 km - Ten zuiden van de Woudenbergseweg, op enkele minuten wandelen van het Beauforthuis liggen twee paaltjesroutes van het Utrechts Landschap. Rode route Heidestein en blauwe route Bornia kun je koppelen tot een ruim 10 km lange, fraaie route.  Wandelroute Bornia voert over voormalige stuifduinen. Het terrein is heuvelachtig, het bos gevarieerd. Je wandelt langs heidevelden waar schapen grazen en over een stuifzandgebied met vliegdennen. Wandelroute Heidestein is genoemd naar landgoed Heidestein dat verscholen ligt in de bossen bij Zeist. Onderweg zie je slechts de overblijfselen van dit historische landgoed. Verder wandel je door oude naaldbossen en over heidevelden met ook hier grazende schapen, Drentse heideschapen om precies te zijn. Het landschap ligt erbij alsof er honderd jaar niets gebeurd is.

Nog meer wandelroutes in de omgeving van het Beauforthuis

Tip 5: Wandelen bij Paviljoen Aan Zee, Oostvoorne

Voornse Duinen, Oostvoornse Meer (Zuid-Holland)

De Duinen van Oostvoorne vormen een bijzonder gebied. Het ligt onder de rook van de Europoort, maar eenmaal wandelend tussen 'wanden' van riet die het Groene strand sieren merk je daar niets van. Om de duinen te laten stuiven, worden ze begraasd door IJslandse pony’s en Galloway runderen. Water en strand trekken duizenden vogels en voor de kust kun je bruinvissen en dolfijnen spotten. Hotspot daarvoor is paviljoen Aan Zee, vanwege de ligging hoog op een duin. Aan Zee is gebouwd van natuurlijke materialen, de energie komt van de zon en de wind en een helofytenveld zuivert het afvalwater. De lekkere gerechten worden bereid op een groot houtfornuis en dan is er ook nog die fijne open haard.. Tip voor wandelaars: het zuurdesembroodje met brandnetelkaas, geroosterde tuinboontjes, duindoornbesjes, salsa van augurk en brandnetel. Nieuwsgierig naar het uitzicht? Kijk op de webcam die op de nabij gelegen uitkijktoren staat.
Wandelen bij Oostvoorne
Wandelen bij Oostvoorne, foto: Joop Houtman

Wandelroutes langs Paviljoen Aan Zee

  • Vlakbij Restaurant Aan Zee ligt Toeristisch Overstap Punt (TOP) Oostvoorne: een centraal punt met parkeerplaats en informatiepanelen waarop wandelroutes staan aangegeven. Die voeren langs het Oostvoornse Meer en/of het Groene strand, met onderweg poelen, vochtige duinvalleien, bossen, duindoorn, kardinaalshoed, wilgen en braamstruiken, een burcht (Mildenburg), rietkragen en een vogelboulevard die je bereikt via een dam tussen het Oostvoornse Meer en de Noordzee.
  • Het Voorne Pad, rondje Oostvoornse meer, 12,6 km.
  • De Vogelboulevardroute, 16 km
  • Scholeksterroute, 18 km

Tip: Draag hoge wandelschoenen of comfortabele laarzen. Het gebied kan in de winter erg drassig zijn.

Tip 6: Wandelen bij Kasteel De Haere, Olst

Landgoederen in IJsselvallei (Overijssel)

Kasteel De Haere wordt omringd door het fraaie en uitgestrekte landgoed De Haere. Het bestaat uit een park, een bos, weilanden en bouwland. Vlak naast het kasteel ligt een namaakruïne en in het park - aangelegd in Engelse landschapsstijl met bruggetjes, slingerpaadjes en reliëf - vind je niet alleen de grootste zonnewijzer van Europa maar ook de restanten van de IJssellinie, een 20e eeuwse verdedigingslinie waarbij het land onder water gezet kon worden mocht de (koude) oorlog uitbreken. Het landhuis doet dienst als kantoor van de Stichting IJssellandschap en op de begane grond heeft de Culture Club zich genesteld: tussen kleurige schilderijen en andere kunst kun je hier heerlijk koffietafelen of borrelen.
Koffie
Foto: Pixabay

Wandelroute langs Kasteel De Haere

Tweedaagse NS-wandeling IJsselvallei, 18 + 14 km - De tweedaagse wandelroute voert van station Zutphen naar station Olst. De eerste dag loop je van Zutphen naar Deventer langs de westkant van de IJssel met zicht op de rivier. De route gaat voor een groot deel over (gras)dijken die alleen voor wandelaars zijn opengesteld. Halverwege de route kom je langs de imposante ruïne van slot Nijenbeek. Met het voetveer steek je de IJssel over naar Deventer. De volgende dag verlaat je Deventer via een avontuurlijk pad pal langs de IJssel. Het pad buigt van de rivier af, de landgoederen tussen Deventer en Olst in. Moois onderweg zijn Oud en Nieuw Rande, kasteel De Haere en kasteel Hoenlo.

Uitzicht op het Vijlenerbos
Uitzicht op het Vijlenerbos, foto: Wikimedia - Romaine

Tip 7: Wandelen bij Boscafé 't Hijgend Hert', Vijlen

Vijlener Bossen (Zuid-Limburg)

Het dorp ligt op een van de hoogste punten van Nederland, reden genoeg voor de dorpsbewoners hun Vijlen uit te roepen tot Het Bergdorpje van Nederland. Midden in de omringende Vijlenerbossen, aan een zandweg ergens tussen Vijlen, Epen en Vaals, vind je op 260 meter hoogte Boscafé 't Hijgend Hert. Het uitzicht is om van te hijgen, regelmatig cirkelen er buizerds door de lucht en tegen de schemering zijn er ook haviken te spotten. Binnen in het boscafé brandt bij koud en nat weer de open haard. Boscafé 't Hijgend Hert staat bekend om zijn lekkere soepen, heerlijke stoofpotten en andere streekgerechten. In de bossen rondom liggen fraaie wandelroutes, o.a. de Kroegjesroutes.

Wandelroutes vanaf 't Hijgend Hert

De 'Vijlenerberg Kroegjesroutes' verbinden tien gezellige, wandelaarsvriendelijke kroegen die op of rondom de Vijlenerberg liggen. Deze cafés zijn onderling verbonden door wandelpaden. Vanaf Boscafé ’t Hijgend Hert zijn er wandelroutes naar Auberge le Barbeau v.v. (10 km), naar Café a Gen Kirk (6 km), naar Café ’t Pintje (12 km), naar Gasterie i Gen Durp (18 km), naar Herberg de Smidse (10 km), naar Herberg Oud Holset (7 km) en naar Restaurant Buitenlust (7 km). De kroegjesroutes hangen uitgeprint in de cafés en zijn te downloaden vanaf deze site.

De routes vind je terug op een wandelkaart van de streek, met hoogtelijnen, wandelpaden en beschrijvingen van de diverse kroegjes. Deze wandelkaart is voor € 2,50 te koop bij de deelnemende kroegjes, net als het boekje de Vijlenerberg Kroegjesroutes, met informatie en verhalen over de streek, € 9,90.

Café Vingerhoeds
Café Vingerhoeds

Tip 8: Wandelen bij Café Vingerhoeds, Oirschot

Natuurgebied De Mortelen (Brabant)

In Brabant ligt Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit Nationale Landschap is opgenomen in Wandelnetwerk Het Groene Woud met als gezellig startpunt van allerlei wandelingen het plaatsje Oirschot. Oirschot is 'boerenbont gezellig' maar met een flinke vleug sjiek. Op een steenworp afstand van Oirschot ligt natuurgebied De Mortelen, genoemd naar de laag leem (mortel) in de bodem. Dat heeft een prachtig drassig landschap opgeleverd. Aan de rand van dat natuurgebied vind je het oerknusse Vingerhoeds, een donkerbruin café dat lange tijd gerund werd door de 1,50 meter hoge Mieke Vingerhoeds. Mieke hield niet van nieuwerwetse dingen, op klompen en in blauw boerenschort kloste ze door het café. Net iets korter dan Mieke zijn de kakelverse dikbelegde broodjes van ongeveer een halve meter lang.

Wandelroute vanaf café Vingerhoeds

Trage Tocht De Mortelen, 15 km - De Mortelen? Het is er klein, knus en intiem, precies wat je je voorstelt bij 'een Brabantse lappendeken' zoals De Mortelen worden omschreven. Je vindt er houtwallen, hakhout, bossen, weilanden en bolle akkertjes. In die hakhoutbossen mocht je vroeger naar hartenlust kappen, als je maar voor elke gekapte boom een ander exemplaar terug plantte, maakt niet uit wat voor soort. Dit heeft gemaakt dat de begroeiing in De Mortelen hier en daar lekker rommelig is. Trage Tocht de Mortelen voert door bosjes en over bomenlanen, langs ouderwetse gladgeschoren weilanden en dwars door moderne verruigde weilanden, langs akkers, sloten en beekjes. Onderweg het mooie witte kasteel Heerenbeek, en langs een enkele fraaie langgevelboerderijen. Deze wandeling door natuurgebied De Mortelen is vooral bijzonder door de rust, de stilte en de prachtige voetpaadjes.

Nog meer routes langs/in de omgeving van café Vingerhoeds

  • In navolging van 't Hijgend Hert in Zuid-Limburg heeft ook Vingerhoeds een kroegjesroute ontwikkeld: van kroegje naar kroegje via fraaie wandelpaden. De 9 routes variëren van 8 tot 24 km. Een overzichtskaart van deze kroegjespaden vind je hier.
  • Met behulp van de digitale kaart van Wandelnetwerk Groene Woud kun je zelf je route samenstellen of uitbreiden.
  • Wandelroute door de groene omgeving van de Oirschotse Heide, 20 km.
  • Vanaf café Vingerhoeds kun je 10 verschillende routes wandelen, van 3,8 tot 16,5 km. Ze zijn voor 1 euro per stuk verkrijgbaar in het café, inclusief een gratis kop koffie of thee.
  • Zie voor kant en klare routes ook de website van Visit Brabant.  

Tip 9: Wandelen vanaf De Walvis, West-Terschelling

Terschelling (Friesland)

Op Terschelling is het niet ver zoeken naar een gezellige café, de knusse tenten liggen er voor het oprapen. Vlakbij de plek waar de boot aanlegt vind je bijvoorbeeld De Walvis - een stoere strandtent, met knotsen van kroonluchters, houten tafels op Perzische kleden en veel (Amsterdamse) gezelligheid. De Walvis ligt op het Groene Strand, aan de voet van het hoge duin bij West-Terschelling. Vanuit de glazen serre heb je een weids uitzicht over het wad en over natuurgebied de Noordsvaarder. Bij helder weer (heel vaak) zie je in de verte Vlieland liggen. Het is dé plek om tussen het uitwaaien door even bij te komen, bijvoorbeeld met een portie Eilander bitterballen en een glas gloeiende glühwein.

Uitzicht over de zee vanaf Terschelling
Uitzicht over de zee vanaf Terschelling, foto: Nicky van der Heijden

Wandelroute langs De Walvis

Wandelroute Noordsvaarder, 10 - 12 km. Vóór 1866 was de Noordsvaarder een zandplaat die van Terschelling gescheiden werd door een brede geul. Het Groene Strand is het vroegere zandstrand van het eiland, dat na het aangroeien van de Noordsvaarder steeds hoger kwam te liggen (opslibbing) en langzaam begroeid raakte. Afwisselend van de waterstand is deze wandelroute 10 kilometer of langer. Voor de kust liggen enorme zandbanken die zich door de zeestromingen verplaatsen en die soms, net als de Noordsvaarder, vastgroeien aan het eiland. Bij laagwater rusten zeehonden uit op die zandbanken. Vogels zoeken dan op de drooggevallen wadplaten naar voedsel. In het voor- en najaar kun je duizenden trekvogels spotten die de Waddenzee gebruiken als tussenstation naar hun broed- of overwinteringsplek.

Haart
Foto: Pixabay

Tip 10: Wandelen bij De Jufferen Lunsingh

Stroomdal van de Slokkert (Drenthe)

De Jufferen Lunsingh is niet zomaar een café. Het is een landhuis, midden in de bossen van Drenthe en wil 'rust, kleinschaligheid en persoonlijke aandacht' uitstralen. Ver verwijderd van drukte en stress kun je je hier met een goed boek in de Cognackamer bij de open haard nestelen. Het historische pand van De Jufferen Lunsingh ademt nog de sfeer van vroeger, die zit nog in de schouwen, de balken, de houten vloeren, de oude kasten en de grote schouw met rookhaken. Je ziet de dames nog borduren en je ruikt haast de worsten nog die boven de haard gedroogd werden. Van 1724 tot 1780 leefden er vijf vrijgezelle zusters in het landhuis, de jufferen Lunsingh.

Wandelroute langs De Jufferen Lunsingh

Wandelroute Norg - Westervelde, 20 km - Deze wandeling begint in het middeleeuwse dorp Norg. Via stille zandpaden wandel je richting Westervelde met onderweg een stukje oerbos, het Norgerholt. Vervolgens doe je Westervelde aan, een dromerig dorpje waar je natuurlijk even binnen wipt bij de Jufferen Lunsingh. Vlak na Westervelde wandel je door het natuurgebied en beekdal van de Slokkert, een weids stiltegebied, waar de natuur haar gang kan gaan. Heel bijzonder is gevangenisdorp Veenhuizen. In 1823 werden er drie gestichten gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid: voor bedelaars, voor landlopers en voor wezen. In een van de gebouwen is nu het gevangenismuseum gevestigd, het is zeker een bezoek waard! De terugweg voert via zandwegen richting de bossen. Je steekt de Slokkert weer over en wandelt over de essen terug naar Norg.