Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs kersvers werelderfgoed: De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nederland is nieuw werelderfgoed rijker: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid en de Romeinse Limes. Langs dit UNESCO Werelderfgoed kun je prima wandelen. Hieronder lees je over de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Naarden-Vesting, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie: langs stoere forten

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een bijzonder stelsel uit de negentiende eeuw bestaande uit honderden forten, sluizen, dijken en kanalen. Deze liggen tussen Muiden en de Biesbosch en vormen samen een lint door het landschap van maar liefst 220 kilometer. Waren er vijanden in aantocht, dan konden met deze linie delen van het westen van Nederland onder water worden gezet. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in totaal drie keer ingezet: tijdens de Frans-Duitse Oorlog in 1870/1871 en tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de twintigste eeuw. Na 1940 bleek de linie geen nut meer te hebben. De werken konden geen weerstand bieden aan gevechtsvliegtuigen die inmiddels steeds vaker werden gebruikt in oorlogen.

Kromme Rijnpad (2 tot 29 kilometer)

Het Kromme Rijnpad volgt voor een groot deel een oud jaagpad langs de rivier de Kromme Rijn. Deze rivier stroomt tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Vanaf 1870 ging de Kromme Rijn een belangrijke rol spelen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op de route kun je dit nog goed terugzien. Je wandelt langs diverse restanten van de linie, bijvoorbeeld langs Fort Lunet I bij Utrecht. Buiten de stad kom je langs een oude tankgracht en limietpalen. Het Kromme Rijnpad is in totaal 29 kilometer, maar je kunt ook kortere rondes lopen langs onderdelen van de waterlinie. De route is te lopen met een boekje dat gratis is te downloaden of is af te halen bij VVV-kantoren in de Kromme Rijnstreek en in Utrecht.  

Meer info over deze route
Fort Lunet
Fort Lunet I, foto: Wikimedia - HenkvD
Fort Honswijk
Fort Honswijk, foto: Wikimedia - HenkvD

Rondje Linielanding (10 of 16 kilometer)

Deze route van 10 of 16 kilometer brengt je langs het militair erfgoed op het Eiland van Schalkwijk. Hier zijn verschillende onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nog goed zichtbaar. Je wandelt bijvoorbeeld over een vlonderpad door het Verdronken Bos en langs Werk aan de Waalse Wetering. Vanaf dit fort heb je een goed uitzicht over het linielandschap. Ook kom je bij Fort Honswijk, een groot fort dat geopend is voor publiek. Er is hier een foto-expositie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te zien.

Meer info over deze route

Rondwandeling Naarden Vesting (5 kilometer)

Naarden is misschien wel de bekendste vestingstad van Nederland. Niet voor niets vind je hier het Nederlands Vestingmuseum. Naarden-Vesting werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Maak je een wandeling door dit stadje, dan zie je monumenten, antiekzaken en horeca. Een bezoek aan het Nederlandse Vestingmuseum is de moeite waard, want hier zie je hoe ons land werd bewaakt tegen vijanden en hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde. De rondwandeling van 5 kilometer start vanaf verschillende locaties in Naarden.

Meer info over deze route
Afbeelding 3 | Wandelen Langs Kersvers Werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Waterliniepad

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaat het 350 kilometer lange Waterliniepad. De route gaat van Volendam naar Dordrecht en volgt behalve de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook de Stelling van Amsterdam. Ook de Stelling van Amsterdam is een verdedigingswerk, dat overigens al eerder tot UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen. Het Waterliniepad is verdeeld in 20 trajecten, die je langs oude forten en naar gezellige vestingstadjes als Culemborg en Gorinchem brengen. Sommige forten zijn niet meer dan een ruïne, maar er zijn ook forten die nog te bezoeken zijn.

Meer info over deze route