Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De hoogtepunten van NS-wandeling Rotterdam Maasstad

De NS-wandeling Rotterdam Maasstad brengt je onder meer langs de bijzondere skyline en de historie van deze stad. Op deze pagina lichten we een aantal van deze hoogtepunten voor je uit.

Euromast | Rotterdam | Stad
Uitzicht vanaf de Euromast, foto: dropStock / Shutterstock.com

Wandelen kan overal, op ieder moment. Je hoeft niet de bossen in om een frisse neus te halen, of naar de bergen te reizen voor mooie uitzichten. De Nederlandse steden bieden zoveel moois om te ontdekken! In dit artikel bezoeken we Rotterdam en lieten we ons verrassen door de vele verschillende gezichten van de stad, de bijzondere skyline en de historie.

Hoogtepunten

We nemen je mee langs onze hoogtepunten van de NS-wandeling in de Maasstad. De nummers achter onze hoogtepunten verwijzen naar de nummers op de te downloaden routekaart.

Delfshaven
Delfshaven, foto: Travel Addicts / Shutterstock.com

Delfshaven (3)

In de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam grotendeels verwoest door een bombardement. Delfshaven bleef gespaard en ademt dan ook typische sferen van een oude havenstad. Het is alsof de tijd is stil blijven staan. Delfshaven ontstond in de 14e eeuw toen Delft een eigen verbinding van de Schie naar de Maas groef en een concurrent werd van de stad Rotterdam. In Delfshaven werd met name haring en graan aangevoerd. Dat laatste vooral voor het brouwen van bier. In 1886 werd Delfshaven ingelijfd door Rotterdam. Neem de tijd om te genieten van de authentieke bouwstijlen, bekijk het zakkendragershuisje, de Oude Sluis, de stadsbrouwerij, de Pelgrimskerk, het Henkespand, molen de Distilleerketel, de VOC-schuur en de fraaie tjalken.

Euromast (5)

Het mooiste uitzicht over de skyline van de stad heb je vanaf de Euromast, die gebouwd werd ter gelegenheid van de Floriade van 1960 met toen nog een hoogte van 100 meter. In 1970 werd de Space Tower geplaatst op de Euromast, die zich sindsdien met zijn 185 meter de hoogste uitzichttoren van Nederland mag noemen.

Hotel New York
Hotel New York, foto: Uwe Aranas / Shutterstock.com

Hotel New York (7)

Omsloten door moderne kantoor- en appartementengebouwen op de Kop van Zuid ligt het nostalgische Hotel New York, gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika lijn. De plek waar vandaan honderdduizenden mensen met stoomschepen vertrokken op zoek naar geluk en een ander leven aan de andere kant van de wereld. Het gebouw zelf dateert uit 1901 en deed tot in de jaren zeventig dienst als hoofdkantoor van de Holland Amerika lijn. Pas in 1993 werd Hotel New York geopend nadat het gebouw jaren had leeggestaan.

Oude Haven en Wijnhaven (10)

In de Oude Haven is een scheepshelling in oude stijl aangelegd. Ernaast gelegen torent het Witte Huis boven de Oude Haven uit. Dit gebouw was in 1898 het hoogste kantoorgebouw van Europa.
Vanaf dit punt is de wandelroute te verkorten door richting Station Blaak te lopen langs de kenmerkende kubuswoningen en daar de trein te nemen naar het Centraal Station. Naast station Blaak is ook de Markthal gevestigd. Wil je deze bezoeken, wijk dan even van de route af.  De route vervolgt van Het Witte Huis via de Wijnhaven en het Mariniersmuseum door het maritieme district waar diverse historische schepen liggen afgemeerd, zoals het lichtschip dat ooit een vast baken in zee was voor de scheepvaart. Aan de Leuvehaven zijn het Maritiem museum en het Havenmuseum gevestigd.

De Oude Haven van Rotterdam
De Oude Haven van Rotterdam, foto: Nikolay Antonov / Shutterstock.com
Museumpark
Museumpark, foto: Frans Blok / Shutterstock.com

Museumpark (na 11)

Via de Witte de Withstraat loop je richting het Museumpark. Heb je nog tijd over en ben je een liefhebber van kunst en architectuur? Bezoek dan één van de musea die in dit district gevestigd zijn, zoals het Museum Boymans van Beuningen, Chabotmuseum of Het Nieuwe Instituut.

Praktische informatie

De wandeling door de Maasstad is 15 kilometer, maar kan op station Rotterdam Blaak met 3 kilometer worden ingekort. Honden zijn aangelijnd toegestaan, behalve in het park bij de Euromast. Hier zul je een stukje moeten omlopen. De route start en eindigt op het Centraal Station van Rotterdam. Vanaf hier kun je middels de kaart, de routebeschrijving en de markering op straat de route volgen. Het is ook mogelijk een .gpx bestand te downloaden. Doordat op de route veel te zien en te doen is kun je makkelijk een dag vullen met deze wandeling. Klik hier om de naar de website van de NS-wandeling Rotterdam Maasstad te gaan.