Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zo speur je verantwoord naar paddenstoelen

Paddenstoelen zijn interessante verschijningen in de natuur. Sommige soorten zijn eetbaar, andere zijn giftig. Wandel.nl geeft je tips om tijdens je wandeling verantwoord naar paddenstoelen te speuren.

Paddenstoel

Paddenstoelen hebben iets magisch: ze verrijzen zomaar uit de grond, maar zijn ook weer snel van de aardbodem verdwenen. Sommige soorten kun je eten, andere zijn uiterst giftig. Zo meldt het RIVM jaarlijks ongeveer honderd paddenstoelenvergiftigingen. Daarom geven we je hier tips om op een verantwoorde manier naar paddenstoelen te zoeken tijdens je wandeling.

Tip 1: Pluk nooit zomaar paddenstoelen

Je mag niet zomaar overal paddenstoelen plukken. In sommige gebieden is het plukken van paddenstoelen verboden, in andere gebieden mag je maar een beperkte hoeveelheid plukken. Ga dus nooit zomaar ergens plukken.

Tip 2: Informeer je over paddenstoelen

Giftige en eetbare paddenstoelen kunnen soms sprekend op elkaar lijken. Bovendien zien veel giftige paddenstoelen er onschuldig uit. Eet daarom nooit zomaar een geplukte paddenstoel. Om je kennis van paddenstoelen te vergroten, kun je het volgende doen:

  • Volg een paddenstoelencursus of -excursie: Onder meer het IVN biedt paddenstoelencursussen aan. Kijk hier of er een cursus in jouw buurt is.
  • Lees over paddenstoelen: er bestaan diverse boeken over paddenstoelen. Op deze site vind je een overzicht van boeken en gidsen. Maar let op: na het lezen van een boek ben je nog geen volleerd plukker.

Tip 3: Kijken en kweken in plaats van plukken

Het plukken van paddenstoelen uit de natuur is niet zonder risico. Daarom is het veiliger om ze in de natuur te bekijken en te fotograferen en ze (als je ze wilt eten) zelf te kweken. Er zijn kweeksets voor eetbare paddenstoelen te koop. Zoek in Google bijvoorbeeld op ‘paddenstoelen kweekset’ of lees dit artikel.

Welke paddenstoelen zijn giftig?

In Nederland komen dertig paddenstoelensoorten voor die giftig zijn. Zeven soorten zijn zelfs dodelijk als je deze zou eten. Het gaat om de volgende soorten:

De groene knolamaniet

De groene knolamaniet is één van de meest giftige paddenstoelensoorten en kan al bij inname van een kleine hoeveelheid dodelijk zijn. Het verraderlijke is bovendien dat je na een dag ziek te zijn geweest eerst weer opknapt voordat er fatale ziekteverschijnselen optreden. De paddenstoel heeft een witte steel met een olijfgroene hoed.

Groene knolamaniet
Groene knolamaniet, foto: Wikimedia - Stu's Images

Panteramaniet

De panteramaniet heeft een geelbruine hoed met witte stippen en doet daardoor een beetje denken aan een panter. Inname van deze paddenstoel kan stuiptrekkingen veroorzaken, wat in sommige gevallen dodelijk kan zijn.

Panteramanieten
Panteramanieten, foto: Wikimedia - Henk Monster

De voorjaarsamaniet

Deze paddenstoel is in Nederland zeldzaam, maar ook heel erg giftig. Er zitten in deze paddenstoel twee gifstoffen, amatoxine en phallotoxine, die de lever aantasten. Zowel de steel als de hoed zijn wit, waarbij de hoed kleverig is.

Voorjaarsamaniet
Voorjaarsamaniet, foto: Wikimedia - Daniel Neal

Voorjaarskluifzwam

Deze paddenstoel ziet er niet heel smakelijk uit en dat is maar goed ook. De bruine zwam, met een hoed die een beetje aan hersenen doet denken, bevat namelijk het dodelijke gif gyromitrine. Inname kan onder meer ernstig nierfalen veroorzaken.

Kluifzwam
Kluifzwam, foto: Wikimedia - Troffel

Bundelmosklokje

Het bundelmosklokje is een klein paddenstoeltje, maar hij is bij inname minder onschuldig dan dat hij eruit ziet. Het bundelmosklokje, bruin van kleur, bevat dodelijke amatoxines die ook in de groene knolamaniet zitten. Kleine hoeveelheden kunnen al tot ernstige vergiftiging leiden. Bijkomend gevaar is dat het bundelmosklokje erg lijkt op het eetbare stobbenzwammetje.

Bundelmosklokje
Bundelmosklokje, foto: Wikimedia - Ryan Hodnett

Giftige satijnzwam

De giftige satijnzwam bevat gifstoffen die bij grotere hoeveelheden dodelijk zijn. De paddenstoel heeft een witte steel met lichtgrijze hoed van 6 tot 20 centimeter doorsnede. Vaak staan deze paddenstoelen in een groepje.

Satijnzwam
Satijnzwam, foto: Wikimedia - Traumrune

Parasolzwammen

Parasolzwammen zijn er in vele soorten en maten. Een aantal van deze zwammen, vooral kleinere soorten, zijn giftig. Het verraderlijke van deze paddenstoel is dat verschijnselen pas een week na inname kunnen optreden.