Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zelf een wandelstok maken uit de natuur: tips en regels

Het bos ligt vol mooie losse takken. Ideaal om zelf een houten wandelstok van te maken. Maar hoe doe je dat? En wat mag er wel en wat niet? Wandel.nl zocht het voor je uit.

Boswandeling

Tijdens een wandeling door het bos let je veelal op de vogels, spot je misschien een ree of kijk je naar paddenstoelen. Maar is het je ooit opgevallen dat er in het bos een boel attributen liggen waar je iets moois van kunt maken? 'Upcycling' heet dat. De betekenis: je maakt iets nieuws van een bepaald product. In dit geval maak je een wandelstok door middel van houtbewerking. Maar let op: er zijn wel spelregels! 

Wat mag wel en niet?

  • Iedere eigenaar van de grond (gemeente, natuurorganisatie, landgoedeigenaar etc.) mag zelf bepalen wat de regels zijn. Deze regels staan veelal beschreven op borden. Kijk dus goed waar je loopt en wie de eigenaar van de grond is. Zo kan het voorkomen dat je op plekken niets mee mag nemen.
  • Staatsbosbeheer vertelt dat het is toegestaan om dingen mee te nemen uit de natuur, mits het op kleine schaal en voor eigen gebruik is (dat betekent niet commercieel). Het meenemen van een enkele losse tak is dus in de meeste gevallen geen probleem, maar het is niet de bedoeling om een hele mand vol mee te nemen. Het meenemen van grote stronken hout die zijn gekapt door Staatsbosbeheer is overigens ten strengste verboden!
  • Belangrijk is dat het ‘geraapt’ wordt met inachtneming van de huisregels. Je mag dus niet afwijken van de paden waar dit nadrukkelijk staat aangegeven. Daarmee verstoor je namelijk de natuur.
  • Breek geen takken af van bomen om de ideale wandelstok te bemachtigen.
  • Zorg dat je de bodem en zeldzame planten niet vertrapt en slenter niet door bijzondere begroeiing.
  • Het is belangrijk om geen sporen achter te laten van je bezoek. Je bent te gast in het bos, dus gedraag jezelf ook als gast.
  • Houd rekening met de dieren die in het bos wonen, denk aan dassen, reeën en vogels. Verstoor deze dieren niet.
  • Wat altijd mag: het gebruiken van snoeihout uit je eigen tuin of uit de tuin van een bekende.

Zelf een houten wandelstok maken

Het vinden van de juiste wandelstok vergt vaak enige zoektocht, omdat het belangrijk is dat de goede vorm er al in zit. Een wandelstok heeft namelijk vaak een handvat en het is lastig om deze er nog op een later moment aan te maken. Een boom als de hazelaar levert vaak ideaal hout voor wandelstokken. Maar ook eiken- en beukenbomen zijn geschikt. Dit zijn houtsoorten die langzaam groeien en daardoor stevig zijn.

Tip: ga na een zware storm eens een rondje wandelen. Dan zijn er vaak veel takken van de bomen gewaaid, bijvoorbeeld in parken of langs de weg.

Wandelstok

Het goede gereedschap

Een zaag is natuurlijk onmisbaar. En om de vorm van je stok te optimaliseren of de bast te verwijderen, heb je een vlijmscherp mes nodig. Er zijn speciale houtsnijmessen te koop. Deze hebben een redelijk klein lemmet met een scherpe punt en in verhouding een grote, dikke heft. De eerste stap is namelijk jouw houten wandelstok in de juiste vorm te zagen en/of te snijden. Een guts is een fijne aanvulling op je gereedschap. Je kunt er op allerlei manieren mee snijden en bijvoorbeeld figuurtjes mee in het hout maken. Gutsen zijn er in verschillende maten en vormen. Hoe kleiner ze zijn, hoe geschikter voor fijn en gedetailleerd werk. Zo kun je figuurtjes in je wandelstok kerven. Uiteraard ben je vrij om je wandelstok ook te beschilderen.

De nabehandeling van je wandelstok

Haal de bast van de stok en schuur hem. Doe dit met de nerf mee en werk van grove naar fijne korrel, tot je tevreden bent met de afwerking. Breng een flinke laag bijenwas of (noten)olie aan en laat dit een nachtje intrekken. Wrijf de volgende ochtend goed na met een doek om te polijsten. In plaats van was of olie kun je de wandelstok ook beitsen of lakken, dan wordt de kleur dieper en intenser. Zorg wel dat de stok goed droog is voor je hem behandelt.

Wandelstok

Handige bronnen

Houtbewerking is populair. Zo kun je veel meer met hout dan enkel een wandelstok maken. Wil je jezelf erin verdiepen? Kijk dan eens naar onderstaande informatiebronnen:

1. Er zijn heel veel boeken over houtbewerking te vinden. Titels die specifiek over vers hout uit het bos gaan zijn bijvoorbeeld 'Handboek houtsnijden' van Max Bainbridge of 'Vers hout' van Sjors van der Meer en Job Suiker.

2. Kunstenaar Bob van Brunschot deelt veel van zijn werk op zijn website. Hij maakt heel veel attributen van hout. Wie weet doe je hier de nodige inspiratie op voor jouw wandelstok.

3. Enthousiaste houtbewerkers organiseren regelmatig speciale workshops omtrent houtbewerking. Via Google kun je sites van houtbewerkers vinden.