Tenerife Walking Festival 2017

Het wandelavontuur in de natuur.

Het Canarische eiland Tenerife staat in mei 2017 weer in het teken van wandelen. Hiken om precies te zijn, want uitdagend zijn de routes zeker. Van 23 tot en met 27 mei 2017 wordt de derde editie van het Tenerife Walking Festival georganiseerd. Het evenement verwelkomt iedere wandelliefhebber vanuit heel Europa en biedt de avonturiers de gelegenheid om van de mooiste en meest bijzondere paden van het eiland te genieten. Iedereen is welkom; groepen, families, koppels en uiteraard individuele wandelaars.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Tenerife Walking Festival.

Op zoek naar avontuur in de natuur?

Tenerife, the place to be

Tenerife is een populaire toeristische bestemming in Europa, dat elk jaar miljoenen toeristen aantrekt door de vele bijzondere bezienswaardigheden. Voor de wandelliefhebbers die nog geen idee hebben; Tenerife is één van de beste wandelplekken van Europa. Het landschap is gevarieerd, de temperatuur is, met een gemiddelde van 23 graden, het gehele jaar zeer aangenaam en over het hele eiland zijn meer dan 1.500 kilometer aan wandelpaden te vinden. Kortom; the place to be!

4 dagen, 4 routes

Gedurende het vierdaagse festival heb je de keuze uit 20 verschillende routes die heel Tenerife doorkruisen. Je kan je inschrijven voor maximaal vier routes. Elke wandelroute wordt begeleid door een ervaren gids. De verschillende routes zijn onderverdeeld in drie thema’s; het spectaculaire kustgebied, het bijzondere vulkanisch gebied en de mooie groene landschappen. Er vindt zelfs een wandeling plaats in het donker.

Spectaculaire kustgebied

Altijd zicht op de prachtige immense blauwe oceaan inclusief een spectaculaire zonsondergang, één van de voordelen van wandelen op een eiland. Tenerife heeft als eiland talrijke routes langs de prachtige kust lopen. Door woest aantrekkelijke landschappen, langs gouden of zwarte zandstranden en over adembenemende kliffen; de kustroutes van het Walking Festival bieden het allemaal.

Bijzonder vulkanisch gebied

Tenerife is van oorsprong een vulkanisch eiland, echter vond de laatste vulkaanuitbarsting plaats in 1909. Maar nog steeds wordt het mooie maanlandschap gedomineerd door kegels, lavastromen en andere spectaculaire vulkanische manifestaties. Met als klap op de vuurpijl, het prachtige Teide National Park. Een pracht natuurgeschenk dat is uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.

Groene landschappen

Het fenomeen ‘horizontale regen’ is een vaak geziene natuurgrap van het eiland. De bergen in het noorden remmen de wolken af door de passaatwinden. De blaadjes van de bomen zuigen zich vol met water, om vervolgens stuk voor stuk op de grond neer te dwarrelen. Dit fenomeen verklaart de weelderige vegetatie op het eiland. Op de hoogtes van Tenerife, komt de Laurisylve veel voor, een bijzonder bos uit het derde tijdperk.

Montaña Blanca-Pico Teide is een van de populairste routes

De populairste route van het festival is de Montaña Blanca-Pico Teide route. Deze route wordt direct de eerste dag aangeboden en valt onder de categorie vulkanisch gebied.

De Montaña Blanca-Pico Teide route begint bij Montaña Blanca en gaat helemaal naar de top van de vulkaan op 3.718 meter hoogte. De wandeling begint om 15:00u en eindigt ‘s middags de volgende dag.

Wandelaars die zich inschrijven voor deze route brengen de nacht door in het Altavista Refuge. De volgende ochtend vertrek je vroeg voor het laatste gedeelte naar de top om onderweg te genieten van de prachtige zonsopgang. De route wordt afgeraden voor wandelaars die niet in vorm zijn of hartproblemen hebben, in verband met de continue klim.

Puerto de la Cruz: Episch centrum

Puerto de la Cruz, te vinden aan de noordkust van het Canarische eiland in de vallei van La Orotava aan de voet van de vulkaan de Teide, is de centrale ontmoetingsplek gedurende het festival. Hier gebeurt het. De stad biedt alles wat de wandelaars nodig hebben om comfortabel het festival te ervaren.

De stad is niet voor niets gekozen als middelpunt van het festival. De winters zijn mild en de zomers warm. De oude stad staat vol grote huizen, kleine pleintjes, mooie fonteinen en smalle steegjes die steevast leiden naar charmante hoekjes van de stad. Strandliefhebbers kunnen kiezen tussen Playa Jardín en Martiánez, of kunnen uiteraard beide ontdekken.

In de buurt van de stad bevinden zich de grootste lava grotten van Europa; El Viento Cave, wat ‘Grot van de wind’ betekent. Even verderop vind je nog eens twee Werelderfgoederen: de berg Teide en de stad La Laguna.

Puerto de la Cruz is de beste startplek om al het moois wat het eiland te bieden heeft, te ontdekken. En hoewel het de kleinste gemeente op Tenerife is, slechts 8,7 vierkante kilometer, is de stad net een klein flesje dat een verbazingwekkende geur bevat.

De inschrijving is geopend!

Aanmelden is vanaf heden mogelijk via de website van het Tenerife Walking Festival. Kosten voor deelname betreffen slechts 25 euro, plus de additionele kosten per route (22 tot 25 euro per route). De inschrijving voor het Tenerife Walking Festival is inclusief:

  • Het Tenerife Welkomstpakket, met onder andere een rugzak, een T-shirt, een powerbank (externe batterij voor het opladen van smartphones en tablets), plus nog andere gesponsorde items zoals sport crème en culinaire producten.
  • Het dagelijks vervoer van en naar elke wandelroute.
  • Begeleiding door een professionele gids.
  • Een armband om in verschillende winkels, musea en restaurants op Tenerife een mooie korting te krijgen.
  • Speciale tarieven bij een overnachting in één van de aangeraden hotels voor het festival.

Groepen bestaan uit maximaal 25 personen en minimaal 10 personen. Het Walking Festival Tenerife wordt georganiseerd door de eilandraad via Turismo de Tenerife, de ERA (Europese Federatie voor Wandelroutes), FEDME (Spaanse Federatie voor klim- en bergsporten), en FECAMON (Federatie voor Alpinisme op de Canarische Eilanden).

Meer dan wandelen

Hoewel het festival draait om wandelen, zijn er nog vele andere activiteiten te ondernemen wat het festival zo aantrekkelijk maakt. Proef lokale lekkernijen, neem een duik in de vulkanisch pool of ga sterren kijken. Het zijn juist deze kleine dingen die je een beter beeld geven van het eiland en alle bijzondere plaatsten waar je langs loopt tijdens één van de 18 indrukwekkende wandelroutes.

Meer informatie en aanmelden

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?