Aan de andere kant van het wandelpad

woensdag 25 april 2018

Wat komt er kijken bij de organisatie van een wandeltocht? Wandel.nl keek achter de schermen.

De grote hoeveelheid wandelevenementen in ons land komt niet zomaar uit de lucht vallen. Maandenlang wordt door wandelliefhebbers tijd en moeite in de organisatie gestoken. Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Wandel.nl neemt een kijkje.

Meer dan zestig procent van de Nederlanders wandelt voor zijn of haar plezier. Een groot deel daarvan loopt graag langeafstandswandelingen. Er wordt in ons land goed ingespeeld op die diverse behoeften van wandelaars, want alleen al door aangesloten lidorganisaties van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) worden er meer dan 1500 wandelevenementen per jaar georganiseerd. Al deze evenementen zijn te vinden in de wandelagenda op Wandel.nl. Veel van de evenementen worden opgezet door wandelliefhebbers, die hun hart en ziel in de organisatie steken.

Startpakket

Zo ook Peter Levink. Hij organiseert sinds vijf jaar de Kennedymars in Hengelo. Het startpakket om een wandelevenement op te zetten, bestaat volgens Peter uit een groep actieve vrijwilligers, veel stressbestendigheid, een luisterend oor en liefde voor de wandelsport.

Peter somt samen met drie vrijwilligers op wat hij heeft geleerd tijdens het organiseren van een wandelmars:

  • Zet genoeg waterposten neer. Je wilt natuurlijk niet dat de deelnemers uitgedroogd bij de finish aan komen strompelen.
  • Bezuinig niet. Vooral niet tijdens de eerste editie. Zorg ervoor dat de wandelaar niets te kort komt.
  • Leg de wandelaars in de watten. Hebben ze een beetje aanmoediging nodig? Bied het aan!
  • Peuter niet te veel aan je evenement. Als het eenmaal staat, dan staat het. Als je ieder jaar te veel veranderingen doorvoert, kan dit voor verwarring bij de wandelaar zorgen.
  • Blijf informeel. Maak een gezellig praatje met de deelnemers en zorg ervoor dat zij zich thuis voelen.
  • Denk goed na over de tijdstippen van je evenement. Organiseer je bijvoorbeeld een Kennedymars? Denk er dan eens over na om die vroeg in de ochtend te laten starten. Zo lopen de wandelaars veel langer in het daglicht.
  • Zorg voor een binnenruimte. Als het gaat regenen, zitten de wandelaars tenminste even beschut.


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?