Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Zaterdag 9 juli: Historische kerkenpaden rondom Den Ham opengesteld

Tijdens de wandeltocht ‘Langs Kerk en Pad’ in Nationaal Landschap Middag-Humsterland ontdek je ongerept boerenland en een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Op zaterdag 9 juli worden voor één keer de historische kerkenpaden bij Den Ham opengesteld. Je kunt ze bewandelen tijdens de routes van 3, 6 of 9 kilometer. Wandel je mee?

Afbeelding wandelaars

Het Nationale Landschap Middag-Humsterland vind je ten noordwesten van de stad Groningen en is een van de oudste nog intact zijnde cultuurlandschappen van West-Europa. In de vroege middeleeuwen ontstonden hier de (schier)eilanden ‘Middag’ en ‘Humsterland’ en tegenwoordig kun je genieten van het prachtige, open weidelandschap. Je ziet er de goed bewaard gebleven wierden, oftewel ophogingen van het land (terpen) waar vroeger werd gewoond. De kronkelende weggetjes, oude dijken en de slingerende sloten en geultjes tonen de fraaie cultuurhistorie. Met de wandeltocht ‘Langs Kerk en Pad’ kun je het beleven op een van de routes van 3, 6 of 9 kilometer!

Kerkje Fransum
Kerkje Fransum.

Uniek: over historische kerkenpaden

De routes gaan deels over middeleeuwse kerkenpaden, die met oude kaarten inzichtelijk zijn gemaakt. Deze paden zijn niet meer in gebruik, maar de landeigenaren hebben speciaal voor deze tocht hun land opengesteld voor publiek. Het gaat om paden die bewoners vroeger namen om naar de kerkjes in Den Ham en Fransum te lopen, of die zij gebruikten om naar school of winkels te gaan. Er moeten meer dan 15 waterwegen worden overbrugd, deels over tijdelijke bruggen. Dit maakt de tocht alleen geschikt voor wandelaars die goed ter been zijn (en op eigen risico).

Veel te zien!

Er is voldoende tijd om meerdere routes op één dag te wandelen. Onderweg kun je een kijkje nemen in de kerkjes van Den Ham en Fransum. Let op: de kerk in Fransum is open tot 13.00 uur. Daarnaast kun je genieten van een openluchttentoonstelling van schilderijen in de stijl van De Ploeg.

Kerkje Den Ham.
Kerkje Den Ham.

Schrijf je nu (online) in

Wil je deze unieke wandeltocht meemaken? Schrijf je dan bij voorkeur vóór 5 juli 17.00 uur online in. Op het moment van inschrijven is het nog niet nodig om de afstand te kiezen. Dat kun je bepalen op de wandeldag zelf. Inschrijving op de dag zelf is slechts beperkt mogelijk.

Schrijf je in
Kerk in Middag-Humsterland (Groningen)

Meer informatie

  • Zaterdag 9 juli 2022
  • Start: Sietse Veldstraweg 38, Den Ham (Groningen)
  • Afstanden: 3, 6, 9 kilometer
  • Deelnamekosten: 10 euro (kinderen tot 12 jaar: 5 euro)
  • Het is niet toegestaan om honden mee te nemen
  • Organisatie: Het Plaatselijk Nut Den Ham en Fransum i.s.m. Wandelstichting Aduard.