Wandelevenementen in de winter

Ook in de winter staan in heel Nederland wandeltochten op de agenda. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie winterwandeltochten.

Bevroren weilanden, wollen wanten, een bord stamppot na afloop en heel misschien een prachtig sneeuwdek. Wie van winterwandelen houdt, heeft in de wandelagenda de keuze uit diverse mooie tochten. Wandel.nl geeft je een overzicht van winterwandeltochten.


Tip 1: Pannenkoekentocht, Huijbergen

Zaterdag 13 januari 2018 - Ontdek het winterse Brabant tijdens de Pannenkoekentocht in Huijbergen. Er is een route van 7, 14, 21 en 28 kilometer uitgezet. Je wandelt door bossen en weilanden over zowel verharde als onverharde paden. Je loopt zowel op Nederlands als Belgisch grondgebied. De naam van de tocht verraadt al dat er na de finish pannenkoeken verkrijgbaar zijn.

Meer info over dit evenement


Tip 2: 41e Snertwandeltocht Middelburg

Zaterdag 13 januari 2018 - Dat het in Zeeland ook in de winter goed toeven is, kun je tijdens de Snertwandeltocht ervaren. Je kunt een tocht van 5, 10 of 15 kilometer lopen. Een deel van de route gaat door de oude binnenstad van Middelburg. Mocht er sneeuw liggen, dan wandel je in sprookjesachtige sferen. Na afloop staat er voor alle deelnemers een kop warme, dampende snert klaar.

Meer info over dit evenement


Tip 3: Wintermaaswandeling, Stevensweert

Zondag 14 januari 2018 - Het Limburgse vestingstadje Stevensweert heeft veel te bieden: sfeervolle pleinen, een uniek stratenplan en in ere herstelde vestingwerken. Half januari staat het stadje jaarlijks in het teken van de wandelsport. Je kunt tijdens de Wintermaaswandeling 7, 13 of 20 kilometer wandelen. Behalve door het stadje Stevensweert wandel je ook door omliggende natuurgebieden.

  

Meer info over dit evenement


Tip 4: 25e Jubileum Boerenkoolwandeltocht, Epe

Zaterdag 20 januari 2018 - Denk je aan de winter, dan denk je aan boerenkool. Wandelsportvereniging WIOS houdt in 2017 voor de 25e keer de Boerenkoolwandeltocht. Er is een tocht van 5, 10 of 15 kilometer. De routes gaan door de bosrijke omgeving van Epe. Tegen een kleine vergoeding is er na afloop, hoe kan het anders, boerenkool met worst.

Meer info over dit evenement


Tip 5: Winterwandeling, Hengelo

Zondag 21 januari 2018 - Sneeuw of geen sneeuw, Twente is altijd de moeite waard voor een mooie wandeling. Wandel langs authentieke Twentse boerderijen en bossen tijdens de Winterwandeling in het Overijsselse Hengelo. De tocht van 6, 12 of 18 kilometer loopt door Twekkelo. Dit is het landelijke gebied tussen Hengelo en Enschede. Onderweg is er warme chocolademelk.

Meer info over dit evenement


Tip 6: 10e Rhoonse Griendentocht, Rhoon

Foto: Wikimedia - A. Beijer

Zaterdag 27 en zondag 28 januai 2018 - Wandel langs het water, over paadjes met aan weerszijden knotwilgen en over vlonders en bruggetjes. De Rhoonse Griendentocht gaat dwars door het griendengebied langs de Oude Maas. Al wandelend tussen de wilgen heb je verrassende doorkijkjes over het water en de polder. Je hebt de keuze uit diverse afstanden, variërend van 5 tot 40 kilometer. Het kan vooral op de kale dijken fris zijn, dus kleed je goed aan.

Meer info over dit evenement


Tip 7: Midwintertocht, Boxtel

Zondag 4 februari 2018 - Midden in de winter is in het Brabantse Boxtel traditiegetrouw de Midwinterwandeltocht. Je kunt kiezen uit 7, 12, 20 of 30 kilometer. De route gaat onder meer door natuurgebied De Geelders tussen Boxtel en Schijndel. Bij regen kunnen de paden wat modderig zijn, maar daar deinst een wandelaar natuurlijk niet voor terug.

Meer info over dit evenement


Tip 8: Winterwandeling, Apeldoorn

Zaterdag 10 en zondag 11 februari 2018 - Walking in a Winter Wonderland. Als er sneeuw ligt, komt deze songtekst tijdens de Winterwandeling in het bosrijke Apeldoorn tot leven. Maar ook als er geen sneeuw ligt, is deze tocht de moeite waard. De organisatie heeft routes van 5, 10, 15, 20 en 25 kilometer uitgezet. De tocht is daarmee ook erg geschikt voor gezinnen met jonge wandelaars.

Meer info over dit evenement


Tip 9: Winterwandeltocht, Leerdam

Zaterdag 17 februari 2018 - In het Zuid-Hollandse Leerdam is op 18 februari de Winterwandeltocht. Er zijn diverse afstanden, variërend van 5 tot 30 kilometer. Je loopt onder meer over dijken langs de rivier de Linge. Leerdam ligt tegen de Betuwe aan, dus de tocht zal ook voor een deel door dit gebied gaan.

Meer info over dit evenement


Tip 10: Winterwandeling, Vorden

Zondag 18 februari 2018 - De Lindesche Molen is op 19 februari het startpunt van een winterse wandeling door de omgeving van het Achterhoekse Vorden. Dit dorp wordt vanwege de aanwezigheid van maar liefst acht kastelen ook wel het 'kastelendorp' genoemd. Je hebt de keuze uit een route van 5, 12 of 20 kilometer. De tocht gaat door het kenmerkende coulissenlandschap van de Achterhoek: open velden, afgewisseld met stukken bos.

Meer info over dit evenement


Tip 11: Zuurkooltocht, Dordrecht

Zaterdag 24 februari 2018 - Behalve Snerttochten en een Boerenkoolwandeltocht, bestaat er ook een Zuurkooltocht. Deze is op 25 februari in Dordrecht. De afstanden variëren van 5 tot 25 kilometer. Je loopt onder meer door de Biesbosch. De ruige wilgenbossen in dit grootste zoetwatergetijdengebied van Europa vormen het leefgebied van onder andere de bever. Onderweg zijn er broodjes met worst en natuurlijk…zuurkool.

Meer info over dit evenement

Dit is een selectie van winterwandeltochten. Ga voor meer tochten naar de Wandelagenda

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?