Wandelevenementen voor het hele gezin

vrijdag 9 augustus 2019

Welke evenementen in de wandelagenda zijn leuk voor kinderen? Wandel.nl selecteerde uit de wandelagenda een aantal evenementen die geschikt zijn voor het hele gezin.

Foto: Kirsten ten Boef Foto: Kirsten ten Boef

Eigenlijk is bijna iedere wandeltocht, mits niet te ver, geschikt voor gezinnen met kinderen. Maar sommige georganiseerde tochten hebben nét iets extra's, bijvoorbeeld omdat ze op een interessante locatie starten of onderweg iets bijzonders bieden aan jonge deelnemers. Wandel.nl zette een aantal georganiseerde tochten uit de wandelagenda voor je op een rij. Trek je wandelschoenen maar alvast aan!


Boerenland Wandeltocht, Beltrum

Zaterdag 17 en zondag 18 augustus 2019 – De Boerenland Wandeltocht gaat door het veelzijdige boerenland van het Achterhoekse Beltrum. De start en finish is in het Bezoekerscentrum Het Noasman. De kortste route heeft een lengte van 5 kilometer. Je wandelt door een plattelandstuin waar van alles is te zien: een bloementuin vol bloeiende bloemen, een vijver met een waterval, veel beelden en een dierenweide.

Meer info over dit evenement


Spakenburg, foto: Wikimedia - Michielverbeek Spakenburg, foto: Wikimedia - Michielverbeek

Visserijwandeltocht, Bunschoten-Spakenburg

Zaterdag 7 september 2019 – De Visserijwandeltocht vindt tijdens de jaarlijkse Visserijdag in Bunschoten-Spakenburg plaats. Je proeft hier de sfeer van de ooit zo levendige visserijcultuur in het voormalig Zuiderzeedorp. Je kunt onder meer de visafslag uit 1923 bezoeken en diverse soorten schepen van dichtbij bekijken. De kortste route van de Visserijwandeltocht is 5 kilometer lang. De route brengt jullie langs de historische plekjes van Spakenburg.

Meer info over dit evenement


Appelstap, Appelscha

Zaterdag 14 september 2019 - Appelstap is een belevingstocht in de avondschemering. Langs de route is er van alles te beleven: theater, muziek en een lichtspektakel. De kortste afstand van 5 kilometer is geschikt voor gezinnen. Je start vanaf 17.45 uur en bent, afhankelijk van het tempo dat jullie lopen, rond 20.00 uur bij de finish. De route gaat over verharde paden. Kinderen tot en met 11 jaar kunnen met een begeleidende betalende volwassene gratis meedoen. De opbrengst van Appelstap gaat naar goede doelen.

Meer info over dit evenement


Wandeldag voor Kika, Bilthoven

Zondag 15 september 2019 – De Wandeldag voor KiKa gaat door de bossen rond Bilthoven. Er is een tocht van 5, 10 en 15 kilometer uitgezet. Vooral de kortste tocht is geschikt voor gezinnen. Stevige schoenen zijn aan te raden, want er moeten een paar heuvels worden beklommen. Voor kinderen is er bij de startlocatie een kleurplaat. Bovendien is er voor jonge wandelaars die na de tocht nog wat energie over hebben een speeltuin met een springkussen aanwezig. De opbrengst van de tocht gaat naar KiKa, een stichting die zich inzet voor de behandeling van kinderen met kanker.

Meer info over dit evenement


Euregio Vrijheidswandeling, Groesbeek

Zondag 15 september 2019 – De Euregio Vrijheidswandeling in Groesbeek heeft een gezinswandeling van 6 kilometer op het programma staan. Deze tocht start vanaf het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De tocht gaat door de heuvelrijke bossen bij de grens van Nederland en Duitsland. Na afloop van de tocht kunnen jullie een bezoek brengen aan het museum, waar zowel jong als oud kan stilstaan bij de betekenis van vrijheid.

Meer info over dit evenement


Moeflons op de Hoge Veluwe, foto: Marjolijn Willems Moeflons op de Hoge Veluwe, foto: Marjolijn Willems

De Hoge Veluwe Wandeldag, Otterlo

Zaterdag 5 oktober 2019 – De routes van 1 kilometer (belevingsroute) en 5 kilometer (familieroute) tijdens de Hoge Veluwe Wandeldag zijn erg geschikt voor gezinnen. De route van 1 kilometer gaat over verharde paden. Handig als je een kinderwagen bij je hebt. Langs de routes staan natuurgidsen die jullie graag van alles vertellen over het landschap en de planten en dieren die in het gebied leven.

Meer info over dit evenement 


Kwartmarathon voor de jeugd, Valkenburg

Zaterdag 5 oktober 2019 - Wandelvereniging Vilt organiseert in 2019 een aantal wandeltochten speciaal voor jonge wandelaars van 6 tot 14 jaar. Begin oktober kunnen kinderen onder begeleiding van ouders/verzorgers een kwart marathon (10,5 kilometer) lopen in de omgeving van Valkenburg. De route gaat langs het kronkelende riviertje de Geul. Onderweg zijn er allerlei opdrachten en na afloop krijgen de deelnemers een medaille.

Meer info over dit evenement


Herfstwandeling, Luttenberg

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019 – In het Overijsselse Luttenberg kun je half oktober genieten van de kleuren van het herfstbos. De kortste route is 5 kilometer. De tocht start vanuit het Sallands Landbouwmuseum De Laarman. Aan de hand van levendige en interactieve presentaties kom je hier van alles te weten over de landbouw. De oude maalderij die hier ooit was, is in ere hersteld en er is een smederij waar je een kijkje kunt nemen. Leuk voor na afloop van jullie wandeling.

Meer info over dit evenement


Kidsroute Sallandse Wandelvierdaagse, Raalte

Dinsdag 22 t/m vrijdag 25 oktober 2019 - Tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse is er speciaal voor kinderen een Kidsroute van 8 kilometer. De routes gaan door de natuur rond Raalte. Jullie kunnen volop genieten van de herfst: gekleurde bladeren, paddenstoelen en kastanjes. Iedere dag zijn er onderweg allerlei activiteiten, zoals knutselen, sport en spel en een bezoek aan een boerderij met zelfs een koetunnel. Je kunt vier dagen lopen, maar ook aan losse etappes meedoen.

Meer info over dit evenement

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Spektakeltocht Norg

Zondag 27 oktober 2019 – De 5 kilometer-route van de Spektakeltocht in het Drentse Norg is een echte natuurbelevingstocht. Onderweg is er van alles te zien en te beleven. Dit jaar is het thema van de route ‘Het betoverde bos’. 
Dwarrelende herfstblaadjes, verstopte dieren, sprookjesachtige figuren, dromerige geluiden, kleuren en geuren. Vrijwilligers van het IVN laten de deelnemers van dichtbij zien wat er leeft in de Norgse natuur. Kans op modderhanden dus.

Meer info over dit evenement


Pepernotenwandeling, Apeldoorn

Zaterdag 23 en zondag 24 november 2019 – Een week nadat de Sint voet aan wal heeft gezet, kun je in Apeldoorn de Pepernotenwandeling lopen. Met name de 5 kilometer is erg geschikt voor gezinnen. Onderweg is er een rustpost in een blokhut, waar Sinterklaas en zijn pieten de wandelaars begroeten. De tocht gaat over spannende bospaadjes met hier en daar een open vlakte.

Meer info over dit evenement


Kerstwandeltocht, Castricum

Donderdag 26 december 2019 – Zin om na het kerstontbijt met je gezin in de duinen te wandelen? De Kerstwandeltocht in Castricum gaat door het Noord-Hollands Duinreservaat. Mooie vergezichten gegarandeerd. De kortste afstand is 5 kilometer. Onderweg zorgen de Kerstman en Kerstvrouw voor een traktatie.  

Meer info over dit evenement


Sneeuwballentocht voor de jeugd, Berg en Terblijt

Zondag 29 december 2019 - Tijdens de Eindejaarstocht van Wandelvereniging Vilt is er speciaal voor kinderen en hun ouders/verzorgers de Sneeuwballentocht. Vorig jaar liepen er maar liefst 92 kinderen mee met deze tocht. Je kunt kiezen tussen een tocht van 4 of 8 kilometer. Onderweg zijn er spelletjes en is er is warme chocolademelk. Na afloop krijgen de kinderen een medaille. Of er sneeuwballen gegooid kunnen worden, is nog niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat jullie met deze tocht jullie jaar sportief kunnen afsluiten.

Meer info over dit evenement

Ken jij nog andere wandelevenementen die leuk zijn voor kinderen? Stuur dan een mailtje naar redactie@wandel.nl, zodat we de tocht kunnen toevoegen aan dit overzicht.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?