Wandelevenementen langs kastelen: 6 tips

Wandel.nl geeft je zes tips voor wandelevenementen die je langs kastelen brengen.

Kastelen zijn markante verschijningen in het landschap. Ze herinneren ons aan woelige tijden. Een aantal evenementen in de wandelagenda brengt je langs deze bijzondere bouwwerken. Wandel.nl geeft je 6 tips voor wandeltochten langs kastelen.

Tip 1: De Kasteeltocht, Doornenburg

Kasteel Doornenburg, foto: Wikimedia - Michiel Verbeek Kasteel Doornenburg, foto: Wikimedia - Michiel Verbeek

Zaterdag 31 maart en zondag 1 april 2018. Bij kasteel Doornenburg waan je je in de middeleeuwen. Het is één van de best bewaarde kastelen van Nederland en het heeft een echte middeleeuwse uitstraling. In de jaren zestig werd hier de populaire televisieserie Floris opgenomen.

Het kasteel is het startpunt van een wandeltocht door de uiterwaarden rondom het dorp Doornenburg. Je kunt kiezen uit routes variërend van 5 tot 42 kilometer. 

Meer info over dit evenement


Tip 2: 36e Kastelenwandeltocht, Wijchen

Kasteel Wijchen, foto: Wikimedia - Michiel Verbeek Kasteel Wijchen, foto: Wikimedia - Michiel Verbeek

Donderdag 10 mei 2018. De Kastelentocht in Wijchen leidt je langs het kasteel van Wijchen, het kasteel van Hernen en de ruïne van Batenburg. Je loopt door een landelijke omgeving en passeert diverse kleine dorpjes.

Het kasteel van Wijchen stamt uit de veertiende eeuw en ligt in het centrum van het dorp. Kasteel Hernen is eveneens in de veertiende eeuw gebouwd. In het stadje Batenburg ligt de indrukwekkende ruïne van één van de oudste kastelen van Gelderland.

Meer info over dit evenement


Tip 3: Kastelen en Boerderijentocht Utrechtse Heuvelrug, Doorn

Huis Doorn, foto: Wikimedia - Basvb Huis Doorn, foto: Wikimedia - Basvb

Zaterdag 26 mei 2018. SOS Kinderdorpen organiseert een wandeltocht over de bosrijke Utrechtse Heuvelrug. Met de opbrengst van de tocht helpt de stichting wereldwijd kinderen die in armoede leven.

Als je een langere afstand loopt (vanaf 10 km.) kom je langs maar liefst zeven kastelen. Een bekend kasteel is Huis Doorn. Dit kasteel is onder meer bekend van de Duitse keizer Wilhelm II, die er tussen 1920 en 1941 woonde. Je wandelt door bossen, langs landerijen en door uiterwaarden.

Meer info over dit evenement


Tip 4: Paleizen Wandeltocht, Baarn

Kasteel Groeneveld, foto: Wikimedia - P.J.L. Laurens Kasteel Groeneveld, foto: Wikimedia - P.J.L. Laurens

Zaterdag 2 juni 2018. De Paleizen Wandeltocht in Baarn start bij Kasteel Groeneveld. Eigenlijk is dit geen kasteel, maar een landhuis met landgoed uit de vroege achttiende eeuw. Het huis is gebouwd in Rococo-stijl.

Je hebt de keuze uit een tocht van 15, 25 of 35 kilometer. De routes gaan door de bosrijke omgeving en brengen je onder meer langs de tuinen van paleis Soestdijk en de omgeving van Kasteel Drakensteyn.

Meer info over dit evenement


Tip 5: 56e Kastelen Monumententocht, Gulpen

foto: Kasteel Cartils, foto: Wikimedia foto: Kasteel Cartils, foto: Wikimedia

Zondag 21 oktober 2018. Tijdens de Kastelen en Monumententocht in Zuid-Limburgse Gulpen passeer je diverse kastelen en monumenten. Bij de start ontvang je een beschrijving van al deze bijzondere bouwwerken.

Je komt langs Kasteel Cartils uit de zeventiende eeuw. Rondom Kasteel Wijlre, bij het gelijknamige dorp, ligt een bijzondere tuin in landschapsstijl. De tocht start op de Markt in het centrum van Gulpen, waar je kunt kiezen voor een tocht van 6, 12, 18, 24 of 30 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 6: Kastelen- en landgoederentocht, Vorden

Kasteel Vorden, foto: Wikimedia - Ansfreedom Kasteel Vorden, foto: Wikimedia - Ansfreedom

Zondag 9 september 2018. In het Gelderse Vorden kun je aan het eind van de zomer de Kastelen- en landgoederentocht lopen. De tocht gaat over bosrijke landgoederen in de Achterhoek.

Blikvanger tijdens de tocht is Kasteel Vorden. Dit kasteel ontstond al in de twaalfde eeuw, maar zag er toen nog heel anders uit dan nu. Het huidige kasteel is gebouwd in de zestiende eeuw. In de negentiende eeuw werd het omgebouwd tot landhuis. 

Meer info over dit evenement


Kastelen: herinneringen aan roerige tijden

Het kasteel van Gouda, geschilderd door Christoffel Pearson in ca. 1700 Het kasteel van Gouda, geschilderd door Christoffel Pearson in ca. 1700

Kastelen zijn zelfstandig versterkte bouwwerken die met name in de middeleeuwen, in de periode 900-1600, werden gebouwd. Het woord kasteel verwijst naar het Latijnse woord ‘castellum’ en dit betekent fort of toevluchtsoord.

Kastelen werden in de middeleeuwen bewoond door een beperkte groep mensen, meestal een heer van adel met zijn gezin en enkele knechten of een militair garnizoen. In de middeleeuwen ontbrak het aan centraal gezag en lag een aanval van de vijand constant op de loer. Kastelen werden onder meer beschermd door middel van dikke muren en een omliggende gracht met ophaalbrug. Een versterkt kasteel wordt ook wel een burcht genoemd.

Ruïne van Kasteel Batenburg - WIkimedia Ruïne van Kasteel Batenburg - WIkimedia

De eerste kastelen werden gebouwd van hout of natuursteen, later werd baksteen gebruikt. Veel kastelen hebben een toren. Zo'n toren heet ook wel een donjon. Dit vormt vaak de oudste kern van een kasteel. Na verloop van tijd werden er gebouwen aan de toren vast gebouwd en zo ontstonden kastelen. De donjon was binnen het kasteel bedoeld als laatste vluchtplaats tijdens een aanval, maar het kon ook een woonfunctie hebben.

In het verleden zijn veel kastelen beschadigd of zelfs verwoest. Sommige werden herbouwd, maar er zijn ook veel kastelen verdwenen. Van een aantal is nog een ruïne over. Er staan nog enkele honderden kastelen in Nederland. Een deel daarvan is te bezoeken.

Bronnen: http://cultureelerfgoed.nl/dossiers/kastelen-en-buitenplaatsen/kastelen, http://www.skbl.nl/over-kbl/kastelen, http://www.kasteleninnederland.nl/kasteel_artikel.php?id=12

Op zoek naar kastelen?

Wil je weten waar in Nederland nog kastelen staan? Het Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (NKS) heeft een kastelenlexicon opgesteld. Dit is een database met beschrijvingen van zowel bestaande als verdwenen kastelen.

Op de website Kastelen in Nederland vind je van ruim 1200 verdwenen en nog bestaande kastelen in Nederland foto’s en publicaties.

Kasteel Doornenburg, Wikimedia - GVR Kasteel Doornenburg, Wikimedia - GVR

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?