Midwinterhoorn-wandeltochten

Vanaf begin december staat er een aantal midwinterhoornwandeltochten op de wandelagenda. Wandel.nl zet er acht voor je op een rij.

Tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen klinkt jaarlijks het mystieke geluid van de midwinterhoorn over de winterse weiden. Rondom deze traditie wordt een aantal wandeltochten gehouden. Hier tippen we een paar mooie midwinterhoornwandeltochten.

Tip 1: Midwinterhoornwandeltocht, Doesburg

Zondag 2 december 2018 - De eerste midwinterhoornwandeltocht van het jaar is in het historische stadje Doesburg. Je kunt 7 of 20 kilometer lopen. Beide afstanden gaan over de vestingwallen en door de historische binnenstad. De langste afstand maakt een extra lus door het buitengebied van Angerlo. Op verschillende plaatsen langs de route klinkt het mystieke geluid van de midwinterhoorn.

Meer info over dit evenement


Tip 2: Coopwandeltocht, De Krim

Zaterdag 15 december 2018 - Wandel door de veenkoloniale omgeving van het Overijsselse dorp De Krim. Er is een tocht van 10, 20 en 30 kilometer uitgezet. Je loop onder meer door natuurgebied De Vloeivelden. Dit gebied was vroeger een spoelwaterbassin van een aardappelmeelfabrikant. Tegenwoordig is het een aantrekkelijk gebied voor heel veel vogelsoorten. Onderweg hoor je behalve vogels ook het geluid van de Hardenbergse Midwinterhoornblazers. Vuurkorven en glühwein maken deze winterse tocht compleet.

Meer info over dit evenement


Tip 3: Midwienterkuiertòch, Epe/Wissel

Zondag 16 december 2018 - De Midwienterkuiertòch brengt je door de natuur van de Noord-Veluwe. Vanuit een sfeervolle boerderij is een tocht van 5, 10 en 15 kilometer uitgezet. Onderweg hoor je langs de route de Veluwse Midwinterhoornbloazers. Je wandelt voor het grootste deel over onverharde paden en komt door bos en heide- en veengebieden.

Meer info over dit evenement 


Tip 4: Midwinterhoornwandeling, Denekamp

Zondag 22 december 2019 - Vanuit Denekamp start op zondag 22 december een Midwinterhoornwandeling door het Twentse land. De tocht wordt georganiseerd door de midwinterhoornblazers uit Denekamp. De groep bestaat uit zo'n 20 blazers, dus je zult diverse blazers horen tijdens je wandeling. Je kunt een route van 6 of 10 kilometer lopen. Je wandelt door het buitengebied van Denekamp, onder meer over landgoed Singraven.

Meer info over dit evenement


Tip 4: Midwinterhoornwandeltocht, Dalfsen

Zaterdag 29 en zondag 30 december 2018 - Het mooie winterse Vechtdal vormt het decor van de Midwinterwandeltocht in Dalfsen. Je kunt 8, 13 of 20 kilometer lopen. Langs de route staan groepjes midwinterhoornblazers. Er is zelfs een stand waar je kunt zien hoe de muziekinstrumenten worden gemaakt. En mocht je verliefd zijn geworden op de bijzondere klanken, dan kun je hier zelfs een midwinterhoorn aanschaffen. Bij de rustposten onderweg kun je je wandeljaar met snert en Glühwein sfeervol afsluiten. Op naar de oliebollen en naar 2019.

Meer info over dit evenement 


Tip 5: 7e Midwinterhoornwandeltocht, Schoonebeek

Zondag 30 december 2018 - De midwinterhoorn wordt vooral in de avondschemering bespeeld. Bij de Midwinterhoornwandeltocht in Schoonebeek start je tegen de avond, op het moment dat de duisternis haar intrede heeft gedaan. Je kunt kiezen tussen 6 en 10 kilometer. Beide afstanden gaan door het sfeervol verlichte Drentse dorp Schoonebeek.

Bekijk hier een filmpje van de editie van 2013:

Meer info over dit evenement


Tip 6: Winterwandeltocht, Silvolde

Zondag 30 december 2018 - In het laatste weekend van 2018 klinken de midwinterhoorns ook in het Achterhoekse Silvolde. De organisatie van deze tocht heeft hier een tocht door het Achterhoekse coulissenlandschap voor je uitgezet. Er is een tocht van 10, 15 en 20 kilometer. Geniet van mooie winterse taferelen, vergezichten en van de klanken van de midwinterhoorn.

Meer info over dit evenement


Foto: Stichting Sportief Bewegen Natuurlijk Tubbergen Foto: Stichting Sportief Bewegen Natuurlijk Tubbergen

Tip 7: 18e Midwinterhoornwandeling, Reutum

Zondag 30 december 2018 - In het Twentse Reutum klinkt op 29 december de typisch klagende klank van de midwinterhoorn. Je hebt de keuze uit 6, 10 of 15 kilometer. De routes gaan door het glooiende essenlandschap aan de randen van Reutum en Ootmarsum. Onderweg is er tegen een kleine vergoeding Glühwein en chocolademelk verkrijgbaar.

Meer info over dit evenement 


Foto: Fotostudio Fatamorganaa Foto: Fotostudio Fatamorganaa

Tip 8: Snerwandeltocht Rottemeren, Zevenhuizen

Zaterdag 5 januari 2019 - Ook in 2019 klinken er nog midwinterhoorns. In het eerste weekend van het nieuwe jaar klinkt het mystieke geluid door de polders van de Rottemeren. Er zijn routes van verschillende afstanden, van 5 tot 25 kilometer. Het is een snertwandeltocht, dus de erwtensoep mag onderweg niet ontbreken. Bij verschillende rustposten langs de route treden bands en koren op, onder wie dus midwinterhoornblazers.

Meer info over dit evenement


Wat is een midwinterhoorn?

Foto: Wikimedia - Berend Jan Stijf Foto: Wikimedia - Berend Jan Stijf

Een midwinterhoorn is een houten blaasinstrument van ongeveer anderhalve meter lengte. Het werd eeuwen geleden gebruikt om boze geesten te verdrijven. Er komt een lange, weemoedige klank uit, die tot in de wijde omtrek te horen is.  

Jaarlijks vinden er tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen diverse demonstraties plaats. Het is bij het midwinterhoornblazen ‘not done’ om tegelijkertijd te spelen, dus je zult de blazers altijd om beurten horen spelen.

Benieuwd hoe een midwinterhoorn klinkt? Bekijk dan dit filmpje:  


Wandelen in de kou: waar moet je op letten?

Tijdens midwinterhoorntochten kan het natuurlijk winters koud zijn. Wil je lezen waar je op moet letten als je in de (vries)kou gaat wandelen? Wandel.nl geeft je een aantal tips in het artikel Wandelen in winterse kou.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?