Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

TT Wandeltocht: Drentse natuur en cultuur

Zaterdag 4 juni vindt de jaarlijkse TT Wandeltocht in Drenthe weer plaats. Een wandeltocht ontstaan vanuit de historische motorcircuits van Drenthe. Op deze pagina lees je meer over de tocht.

TT Wandeltocht

De TT wandeltocht is ontstaan vanuit de historische motorcircuits van Drenthe. Tegenwoordig worden de races op het Circuit in Assen gereden maar destijds werden ze verreden over de zandwegen van de Hondsrug en door verschillende TT dorpen. Elk dorp is nu een startlocatie van waaruit je de mooiste natuurgebieden van Drenthe in wandelt. Zoals het Hart van Drenthe, Unesco Geopark de Hondsrug en de Leberenplas. Je wandelt door gevarieerde bossen, weidse heide, vennen en beekdalen. Tussen alles wat groeit en bloeit en waar je het dierenrijk kunt beleven met een kikkerkoor en beversporen.

In de natuur kom je even helemaal tot rust maar op cultureel vlak valt er van alles te beleven. Ontdek bijvoorbeeld in elk dorp een van de beeldende kunstwerken van het Toyisme die het historisch TT verhaal verbeelden. En bij de finish in Assen wordt je in het bruisende centrum ontvangen met straattheater van het Art of festival. Een waar feestje! Het hele culturele programma is te vinden in de TT WandelTour App.

Schrijf je in

Enthousiast geworden? Je kunt je tot 1 juni 12:00 uur voor één van de vijf verschillende startlocaties en afstanden inschrijven:

  • Rolde (35 km)
  • Borger (35 km),
  • Schoonloo (24 km),
  • Grolloo (23 km) 
  • Hooghalen (11 km)

Weet je niet goed welke afstand je wilt lopen? Onder de video vertellen we je meer over de hoogtepunten van elk startpunt en TT-dorp.

Ik schrijf me in!
Ingang TT instituut in Assen (Afbeelding: Alma Wanningen)
Ingang TT instituut in Assen (Afbeelding: Alma Wanningen)
Natuur langs de TT-Wandeltocht (Afbeelding: Alma Wanningen)
Natuur langs de TT-Wandeltocht (Afbeelding: Alma Wanningen)

Voor welke startlocatie en afstand ga jij?

Weet je nog niet zo goed vanuit welk TT-dorp je wilt starten? Wij helpen je een handje en vertellen je over de hoogtepunten van de verschillende startdorpen. 

Rolde: 35 km  via Grolloo - Hooghalen naar Assen

Rolde is letterlijk het beginpunt van de Nederlandse TT historie. In 1925 startte en finishte de eerste TT race van Nederland in Rolde, achter de Molen. Rolde is een zogenaamd Esdorp, met een typerende brink. In Rolde vind je twee hunebedden en het is een van de etappeplaatsen van de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland: het Pieterpad.

 

Borger: 35 km via Grolloo - Hooghalen naar Assen

In het hart van de 70 kilometer lange Unesco Global Geopark de Hondsrug ligt de plaats Borger. Borger is de Hunebedhoofdstad van Drenthe en de plaats waar het grootste hunebed van Nederland ligt; de D27. Dankzij het onderzoek van archeologen kunnen de verhalen verteld worden over de prehistorie van het Hondsruggebied.

Schoonloo: 24 km via Hooghalen naar Assen

In 1925 telde Schoonloo slechts zo’n 150 inwoners. Desondanks maakt het onderdeel uit van het Circuit van Drenthe bij de eerste TT. Tegenwoordig ligt het aantal inwoners nog onder de 500 en wordt het dorp gekenmerkt door campings, natuurkampeerterreinen en maneges. Het dorp ligt op het hoogste punt (22 meter boven NAP) van de Rolderrug, die tot in de Provincie Groningen doorloopt. Aan de oost- en zuidzijde ligt boswachterij Schoonloo.

Hunnebed langs de route (Afbeelding: Alma Wanningen)
Hunnebed langs de route (Afbeelding: Alma Wanningen)

Grolloo: 23 km via Hooghalen naar Assen

Dit Esdorp is vooral bekend van de Blues en van zijspan-motorcoureur Egbert Streuer. De eerste TT race in 1925 werd door Grolloo verreden. Jaren later werd dorpsgenoot Egbert Streuer in de 80’er jaren samen met bakkenist Bernard Schnieders meervoudig wereldkampioen. In 1987 volgde een overwinning op het eigen Circuit van Drenthe bij de TT Assen.

Hooghalen - 11 km naar Assen

Was vroeger het motordorp waar het allemaal gebeurde en van 1926 tot 1954 was Hooghalen onderdeel van het Circuit van Drenthe. Dwars door het dorp werd er in de Hoofdstraat gesleuteld aan de motoren en werden tribunes gebouwd.

Assen - finish

Dit ‘TT dorp’ is eigenlijk een stad. Naast de bekendheid als hoofdstad van Drenthe, is Assen wereldwijd bekend van de Dutch TT. Na 1954 werd het Circuit definitief verplaatst naar Assen en werd de afstand in 1955 al ingekort tot minder dan de helft (7,705km). Het huidige TT Circuit is 4,555 km lang en is nog steeds jaarlijks gastheer van de MotoGP races. Op de Brink loop je tussen de gezellige terrassen zo het Drents Museum en Drents Archief binnen. De finish is in de Gouverneurstuin en op loopafstand van het centraal station. 

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek (Afbeelding: Alma Wanningen)
Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek (Afbeelding: Alma Wanningen)