Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

O, kom er eens kijken: 5x leuke wandeltochten in Sinterklaas-sferen

Sinterklaas komt eraan! Kom alvast in de sfeer van pepernoten, verlanglijstjes, warme chocomelk en veel gezelligheid met deze vijf leuke wandeltochten in de aanloop naar Pakjesavond.

Sinterklaas wandeltochten
(Foto: © Stichting Malden Wandelt)

Pepernoten, speculaas, verlanglijstjes en samenzijn met familie en vrienden: de periode voor Sinterklaas staat bol van de gezelligheid. De kinderen zitten op een kluitje bij de verwarming of de open haard, smachtend naar een glimp van Sint en Piet en natuurlijk: heel veel cadeautjes. Hoewel we misschien geneigd zijn om rond Sinterklaas op de bank te kruipen, is er juist in de aanloop naar pakjesavond alle reden om lekker naar buiten te gaan. Er staan namelijk leuke wandeltochten op de planning die je helemaal in de Sinterklaas-stemming brengen. Wandel je mee?

Pepernotenwandeling in Apeldoorn (Gelderland)

Wanneer: Zaterdag 18 en zondag 19 november 2023
Afstand: 5, 10, 15, 20, 25 km

De kans is groot dat je op de rustpost of finish van de Pepernotenwandeling een rendez-vous hebt met Sint en Piet en natuurlijk vang je daar ook een handje pepernoten. Het is dus extra leuk om deze wandeltocht met kinderen te gaan lopen. De Pepernotenwandeling van de Apeldoornse Wandelvereniging De Trekvogels zet koers naar de kronkelende sprengen bij Ugchelen en het heuvelachtige Orderbos, met dennen, oude beuken en heide. Veel kleine bospaadjes en open vlakten staan er op het menu. De route van 25 kilometer gaat ook nog via Kroondomein Het Loo richting Asselt.

Meer informatie
Sinterklaas wandeltochten: schoen zetten met wortel
Zet jij je wandelschoen? (Foto: © Shutterstock)

Speculaastocht in Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland)

Wanneer: Zaterdag 18 november 2023
Afstand: 5, 10, 15, 25 km

Als de blaadjes van de bomen vallen en de nachten kouder worden, dan weet je dat het weer tijd is voor de Speculaastocht in Hendrik-Ido-Ambacht. Tijdens deze tocht geniet je van de fijne herfstkleuren en -geuren in de natuur. Natuurlijk mag daar een gratis stuk speculaas niet bij ontbreken, want wat ruikt er nu lekkerder? Vanuit Cascade wandel je een leuke en afwisselende route die helemaal voor je is bepijld. Je komt door authentieke dorpsstraatjes, natuurgebied De Sandelingen en op de 25-kilometerroute kijk je uit over het water richting historisch Dordrecht.

Sinterklaas wandeltochten: Haaksbergen
Sint Nicolaaswandeling in Haaksbergen.

Sint Nicolaaswandeling in Haaksbergen (Overijssel)

Wanneer: Zaterdag 25 en zondag 26 november 2023
Afstand: 5, 10, 15, 20, 30 km

In het Twentse Haaksbergen is de natuur nooit ver weg. Je wandelt in feite in een paar minuten de dorpskern uit richting de buitengebieden. Om vervolgens te genieten van bossen en heide in het Buurserzand en het natuurreservaat Haaksbergerveen, een gevarieerd hoogveengebied. Je komt tot rust tussen de weilanden en het akkerland en geniet van oude boerderijen onderweg. Samen met de goedheiligman maak je een wandeltocht door fraaie natuur. Wandelkring DIO Haaksbergen heeft de routes netjes voor je bepijld en je krijgt ook een routebeschrijving mee.

Meer informatie
Sinterklaas wandeltochten: Sint Nicolaaswandeling in Haaksbergen.
Sint Nicolaaswandeling in Haaksbergen.
Sinterklaas wandeltochten: Ossendrecht
De Sint Nicolaastocht in Ossendrecht loopt door fraaie natuur.

Sint Nicolaastocht in Ossendrecht (Noord-Brabant)

Wanneer: Zondag 26 november 2023
Afstand: 7, 14, 21, 28, 35, 42 km

Een leuke Sinterklaasactiviteit voor het hele gezin, dat is de Sint Nicolaastocht in Ossendrecht. In de mooie omgeving op de grens met België worden tijdens de Sint Nicolaastocht lussen van ongeveer 7 kilometer uitgezet. De lussen gaan vanuit het zuidelijkste deel van Ossendrecht richting Putte-Kapellen en Zandvliet en brengen je steeds door een fraai, bosrijk gebied. Na elke lus kom je terug bij de startplek en kun je beslissen of je er nog eentje loopt. Zo kun je onder meer naar Steenoven in België, Kasteel Ravenshof en het theehuis de Gloriëtte wandelen. Sints knechten geven je uiteraard ook nog wat pepernoten mee!

Meer informatie

Sint Nicolaas Wandeltocht in Heumen (Gelderland)

Wanneer: Zondag 26 november 2023
Afstand: 5, 8, 14, 17, 21 km

De goedheiligman maakt ook een ommetje naar Heumen, want daar wordt op 26 november de Sint Nicolaas Wandeltocht georganiseerd door Stichting Malden Wandelt. Je kunt kiezen uit meerdere afstanden, maar sowieso staan op deze zondag een stuk langs de Maas, de Overasseltse en Hatertse Vennen en het Heumense Bos op het menu. Onderweg is er buitenrust/wagenrust en een caférust op de routes van 14, 17 en 21 kilometer. Je kunt je vanaf nu online inschrijven.

Meer informatie
Sinterklaas wandeltochten in Malden
Wandelen in Malden tijdens de Sint Nicolaas Wandeltocht.
Sinterklaas wandeltochten: pepernoten, chocoladeletter, wortels
(Foto: © Shutterstock)

Sinterklaasgedicht voor iemand die van wandelen houdt:


De paden op de lanen in

In wandelen heb je altijd zin
Soms ploeter je door een ruig terrein
Dat vind je niet erg, maar juist fijn

Urenlang zwerf je over de hei
Door de bossen of de wei
Je geniet dan van de mooie natuur
't Is heerlijk rustig, de lucht is puur

Sint zit liever op zijn paard
Of met een borrel bij de haard
Dat geeft hij onmiddellijk toe
Want hij is liever lui dan moe

Zo'n sportieveling als jij
Maakt hij graag met een cadeautje blij

(Bron: Sinterklaasgedichten.com)

Oproep

Kan jij dit beter? Stuur jouw Sinterklaasgedicht speciaal voor wandelaars in via redactie@wandel.nl. De allerleukste inzending wint een paar wandelsokken!

De winactie is inmiddels gesloten. Gefeliciteerd Saskia! 

Loop jij al met de Wandel.nl-app?

Wist je dat je met de Wandel.nl-app kunt deelnemen aan wandelevents? Tijdens je wandelavonturen verzamel je unieke badges en kun je je prestaties delen met vrienden. In de app vind je naast de georganiseerde wandeltochten ook digitale evenementen waar je aan mee kunt doen. Zo kun je vlak voor Sinterklaas de Pakjesavondwandeling lopen. Zoek 'm op in de app en sleep de speciale badge in de wacht.

Download hier de Wandel.nl-app