Cunera Pelgrimstocht (korte afstanden)

zaterdag 15 juni 2019

Omschrijving

De Amerongen Inspireert Cunera Pelgrimstocht door de bossen van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug Het is een wandeling die gebaseerd is op de vroegere Cunera Pelgrimstochten in de Middeleeuwen

Startbureau sluit om 19.00u
Honden zijn toegestaan, mits aangeleind

Start: restaurant Het Berghuis Amerongen

Veenseweg 28, 3958 ET
AMERONGEN

Organisatie
Stichting Amerongen Inspireert
www.amerongeninspireert.nl
rjvee@ziggo.nl
0343-452028

Afstanden & starttijden

 • 60km 7:00-7:01 uur
 • 30km 8:00-8:01 uur
 • 20km 8:00-8:01 uur
 • 15km 8:00-8:01 uur
 • 10km 8:00-8:01 uur
 • 5km 8:00-8:01 uur

Bereikbaarheid

 • Bus Het startbureau is bereikbaar per bus

Voorzieningen

 • AED Er is een AED aanwezig
 • Bepijld De route is bepijld
 • EHBO Er is EHBO aanwezig
 • Korting Leden van KWBN ontvangen korting op het inschrijfgeld
 • Routebeschr Er is een routebeschrijving beschikbaar
 • Rust Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid

Beloningen

 • Medaille Je ontvangt na afloop een medaille

Extra informatie

Wandel over een oude pelgrimsroute door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf de Amerongse berg heb je een prachtig uitzicht over de Rijn.

Hoogtepunt
De Cunera Pelgrimstocht start vanaf de Hof in Amerongen. Vervolgens wandel je door de bossen van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Letterlijk hoogtepunt van de tocht is het mooie uitzicht vanaf de Amerongse Berg. Je kunt vanaf deze 69 meter hoge heuvel tot in de Betuwe kijken. De Cunera Pelgrimstocht kent diverse hoogteverschillen, dus af en toe moet je klimmen. Je loopt voor het grootste deel over bospaden.

Grens van het Romeinse rijk
Bij terugkomst is er op de finishlocatie een presentatie over de Romeinen met een Romeins kampement en een optreden. Je kunt hier zelfs een Romeins biertje drinken. Amerongen lag in de eerste vier eeuwen na de jaartelling aan de noordgrens van het Romeinse rijk. De grens van het rijk, ook wel 'limes' genoemd, werd gevormd door de rivier de Rijn. Vanaf de Amerongse Berg kijk je uit over het gebied dat tweeduizend jaar geleden onderdeel was het Romeinse rijk.


Wie was Cunera?
De Cunera Pelgrimstocht tocht verwijst naar de middeleeuwen. Vanaf de achtste eeuw kwamen pelgrims op de relieken van de Heilige Cunera in de kerk van Rhenen af. Volgens de legende ging de Schotse prinses Cunera in de vijfde eeuw mee op bedevaartstocht naar Rome. Op de terugreis werd het gezelschap overvallen door de Hunnen. Cunera werd gered door de ‘Rijnse koning’, die mogelijk Radboud heette.

Hij nam Cunera mee naar zijn kasteel in Rhenen. Ze wist hoofd van het huishouden te worden en kreeg zelfs de sleutel van de schatkist. Dit tot onvrede van de jaloerse vrouw van de Radboud. Toen hij een keer op jacht was, wurgde ze Cunera. Dit deed ze met een halsdoek die Cunera voor haar vertrek naar Rome van haar ouders had gekregen. Cunera werd stiekem begraven onder de paardenstal van het kasteel, maar Radboud ontdekte dit bij thuiskomst. Ook met de koningin liep het vervolgens slecht af, want zij zou zich niet veel later van een berg hebben gestort.

Cunera werd na haar dood gezien als beschermheilige tegen keel- en veeziekten. Ze werd zelfs de eerste vrouwelijke heilige van Nederland. De halsdoek waarmee ze werd gewurgd is in het bezit van Museum Catherijneconvent in Utrecht. Drie eeuwen na haar dood werd Cunera bijgezet in de Rhenense Petruskerk. Er kwam vervolgens een bedevaart naar deze kerk op gang. Pelgrims gebruikten hiervoor de route waar de Cunera Pelgrimstocht nu, ruim duizend jaar later, overheen gaat. (Bron: https://www.catharijneconvent.nl/onze-collectie/onze-verhalen/cunera-van-rhenen/ en https://isgeschiedenis.nl/node/16794)

Afbeelding van de heilige Cunera, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95