Bourgondisch Bergherbos Wandelweekend

zaterdag 14 oktober 2017 t/m zondag 15 oktober 2017 - Elten (Duitsland)

Wandel twee dagen door het bosrijke grensgebied tijdens het Bourgondisch Bergherbos Wandelweekend. Let op: voor dit arrangement moet je je van te voren aanmelden. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

Over dit evenement

Website evenement

Startlocatie

 • horecagelegenheid aan het marktplein
 • Elten (Duitsland) (GE)

Afstanden en tijden

 • 20 km 10.00-16.30 uur

Bereikbaarheid

 • In het weekend is Elten vanuit NL niet bereikbaar met OV. Maar ophalen in de buurt is mogelijk.

Organisatie

Inschrijven

 • Voorinschrijven is verplicht
 • Het inschrijfgeld is inclusief verzorging

Kenmerken

 • Deze wandeltocht gaat grotendeels door onverhard gebied
 • Dit is een meerdaagse wandeltocht

Voorzieningen

 • Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid
 • Er is een routebeschrijving beschikbaar
 • Er zijn douchevoorzieningen aanwezig

Overige informatie

 • Deze wandeltocht is geschikt voor nordic walkers
 • Je ontvangt na afloop een herinnering

Kaffee und Kuchen

Op de eerste dag start je op het kleine maar gezellige Marktplein in Elten, net over de grens. Je bent in Duitsland, dus is er natuurlijk Kaffee und Kuchen. Je kunt met voldoende energie aan de wandeltocht beginnen. Je loopt individueel en je bepaalt dus je eigen wandeltempo. Na de start loop je eerst door een kruidentuin en een klankpark. Vervolgens wandel je door het bos rond de Elterberg. In dit bos liggen zowel brede als smalle paden, die je langs eikenbomen en indrukwekkende beuken voeren.

Het Bergherbos, foto: Wikimedia - Wauteurz Het Bergherbos, foto: Wikimedia - Wauteurz

Hoogteverschillen en vergezichten

Via veldwegen, boerderijen en bosranden steek je de grens over naar Nederland en kom je in het Montferland uit. De route gaat hier door het Bergherbos: een heuvelachtig bosgebied van Natuurmonumenten. Het heeft vele hoogteverschillen met prachtige vergezichten. Je passeert heidevelden en sprengen. Bijzonder punt langs de route is de enige loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. In het Bergherbos heb je bovendien de mogelijkheid om een 21 meter hoge uitkijktoren te beklimmen. Je komt aan het einde van de tocht uit bij een gezellig en gastvrij hotel, waar je dineert en overnacht.

Uitzicht vanaf de Elterberg, foto: Wikimedia - Gouwenaar Uitzicht vanaf de Elterberg, foto: Wikimedia - Gouwenaar

'Oudste tuin van Nederland'

Ook op de tweede dag krijg je, na een ontbijt, een mooie wandeltocht voorgeschoteld. Deze voert je onder andere langs een torenmolen in Zeddam en dwars door de tuinen van Kasteel Huis Bergh. De tuin rondom het kasteel werd in 2016 teruggebracht naar de staat waarin het in 1727 verkeerde. Het wordt ook wel de ‘oudste tuin van Nederland’ genoemd. Je ziet hier onder meer een fontein, oude fruitrassen en twee zuilen uit de late zeventiende eeuw. Je steekt tijdens je tocht de grens naar Duitsland weer over en via een Duits Slot (Schlösschen), kleine Duitse gehuchten, dijkwegen en klompenpaden loop je via de Elterberg terug naar de plek waar je de dag ervoor je wandeltocht startte. Op het Marktplein in Elten staat een welverdiend drankje voor je klaar en kun je nagenieten van de twee wandeldagen. Ook onderweg word je op beide dagen goed verzorgd, want er is halverwege langs de route een Bourgondische lunch.  

Ga voor informatie over onder meer de kosten en om je in te schrijven naar de website van de organisatie.

Huis Bergh met 'de oudste tuin van Nederland', foto: Wikimedia - Zairon Huis Bergh met 'de oudste tuin van Nederland', foto: Wikimedia - Zairon

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95