Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

4Daagselopers testen de compressiesokken van STOX Energy Socks

Drie wandelaars mochten tijdens hun voorbereiding op de 4Daagse Nijmegen de compressiesokken van STOX Energy Socks uitproberen. In dit artikel lees je meer over hun voorbereiding en hun ervaringen met de wandelsokken.

Anja Pors tijdens haar training voor de 4Daagse
Anja Pors tijdens haar training voor de 4Daagse

STOX Energy Socks stelt dat hun compressiesokken ervoor zorgen dat je tijden en na afloop van het wandelen minder last hebt van vermoeide benen. Tevens kunnen de sokken blessures aan de schenen of kuiten voorkomen. Blessures die vaak voorkomen bij wandelaars die lange afstanden lopen. Drie wandelaars hebben de proef op de som genomen tijdens hun voorbereiding op de 4Daagse Nijmegen.

Yentl Kahle
Yentl Kahle test samen met haar harige vriend de compressiesokken

Yentl Kahle

Yentl is een fanatieke 4Daagse loper en loopt al meerdere jaren mee. Ze was al bekend met de Running Socks van STOX waar ze zelfs twee marathons mee heeft gerend. “Een aantal jaar geleden ben ik compressiesokken gaan gebruiken nadat ik last had van flinke asfaltbrand tijdens de 4Daagse. Naast het verminderen van vermoeide en opgezwollen benen helpen de sokken ook goed tegen de rode vlekken ontstaan door asfaltbrand. Voorheen gebruikte ik tijdens het wandelen altijd de running socks, ik heb ondertussen wel ervaren dat er wat verschil is. De wandelsokken voelen veel zachter aan en zitten soepeler, maar wel met hetzelfde effect.”

Het genieten is uiteraard een stuk makkelijker als je de goede uitrusting hebt

Ten slotte heeft Yentl ook nog een laatste tip voor alle 4Daagselopers. “Geniet van alles onderweg, het is geen wedstrijd! Voor mij is de 4Daagse meer een vakantie, waarbij ik weer een hoop bekenden tegenkom die ik maar één keer per jaar zie. Ik kan enorm genieten van de persoonlijke verhalen van de wandelaars die ik op de route tegenkom. Het genieten is uiteraard een stuk makkelijker als je de goede uitrusting hebt, bespaar dus niet op je wandeluitrusting wat mij betreft. En zorg dat je hier ook voor de 4Daagse al mee hebt getest.”

Francoise Maarse

Francoise haar trainingen begonnen voornamelijk vanuit haar voordeur in Vught. “Met de wandelknooppunten heb ik lange en korte routes voor mijzelf uitgezet. Hierdoor was het trainen makkelijk in mijn werkweek in te passen. Soms maakte ik een omweg naar Den Bosch als ik daar een boodschap moest doen.” Ze heeft als training ook deelgenomen aan een aantal lokale wandeltochten. “Na een paar tochten met de kousen te hebben gelopen heb ik het idee dat mijn voeten aan het einde van de dag minder moe zijn dan wanneer ik zonder de sokken loop. Naar mijn idee geven ze ook goede steun aan mijn voeten en enkels. Ik ben herstellende van een voetblessure, dus dat is erg prettig.”

Ook 's nachts heeft ze profijt van de sokken. “Ik had vaak last van vermoeide en rusteloze benen s ’nachts, maar een extra mooie bijkomstigheid van het dragen van de sokken is dat ik daar geen last meer van heb.”

Bij het aantrekken van de sokken is er wel iets waar je rekening mee moet houden. “Controleer je kousen na het dragen of een wasbeurt op steentjes, takjes, grasjes, et cetera. En zorg dat de onderkant van je voeten schoon zijn als je ze aantrekt. Heel vervelend als je na een kilometer lopen voelt dat er nog wat in je sok zit. Je trekt ze namelijk niet even snel uit en weer aan."

Francoise Maarse heeft de vier paar sokken al klaarliggen
Francoise Maarse heeft de vier paar sokken al klaarliggen
Anja Pors met de compressiesokken van STOX Energy Socks
Anja Pors met de compressiesokken van STOX Energy Socks

Anja Pors

Anja is al een tijdje aan het trainen voor de 4Daagse Nijmegen. Ze heeft voornamelijk deelgenomen aan wandeltochten bij haar in de buurt. Maar ook tijdens haar vakantie in Friesland is ze niet stil gaan zitten. “Hoe mooi is het om je vakantie te combineren met mooie wandelingen en trainingen voor de 4Daagse.”

Anja was nog niet bekend met de compressiesokken van STOX. Bij het ontvangen van de sokken is ze direct gaan lopen. “Ik ben meteen een wandeling gaan maken van ruim 25 km. Het is mij goed bevallen ik had totaal geen last van dikke benen en voeten ondanks het warme weer. Ik loop altijd samen met mijn man en hij was hartstikke jaloers.”

Ik had totaal geen last van dikke benen en voeten, ondanks het warme weer

Wandelklachten die vaker bij Anja voorkomen zijn blaren, dikke benen en warmtestuwing. Helaas kan ze nog niet zeggen of al haar klachten straks verholpen zijn. “Ik heb de sokken helaas nog maar kort en deze pas bij twee lange wandeldagen gedragen. Mijn benen zijn minder moe en ik ben sneller hersteld. Wel voel ik een blaar opkomen, daar heeft de sok mij niet voor kunnen behoeden.”

Voor wandelaars met klachten zoals vermoeide en dikke benen zou Anja de sokken daarom ook zeker aanbevelen. Verder heeft ze nog een laatste bericht voor alle 4Daagselopers: “Ga er vooral enorm van genieten!”

Anja Pors

Ervaar het zelf

Wil jij de compressiesokken zelf ervaren? Je koopt ze op de website van STOX Energy Socks. Ondertussen heeft STOX ook een nieuwe collectie online staan met nieuwe kleurtjes én een laag model compressiesok. 

Bekijk de collectie