Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Veilig over sneeuw en ijs wandelen

Nu het weer kouder wordt is de kans op sneeuw en ijs tijdens je wandeling groter. De meeste wandelongevallen in de winter zijn het gevolg van glijpartijen. Maar hoe wandel je dan veilig over sneeuw en ijs? Wandel.nl vertelt het je.

man in de sneeuw

Wandelen in de winter is heel anders dan een wandeling in de zomer. Je moet rekening houden met koudere weersomstandigheden zoals sneeuw en ijs met soms gladde paden als gevolg. Ook wordt het eerder donker. Gelukkig kan je door het aanpassen van je wandeltechniek en het gebruiken van wandelaccessoires toch veilig op pad in de winter.

Wandelaar in de sneeuw

Wandeltechniek

Ga niet te hard van start. Bij kou duurt het wat langer voordat je spieren zijn opgewarmd. Begin daarom in een rustig tempo, zodat je de kans op blessures zo klein mogelijk houdt.

Bij gladheid is het verstandig om je wandeltechniek iets aan te passen. Zo voorkom je dat je uitglijdt. Wandel iets meer in een waggelende stijl, zoals een pinguïn. Zet kleine stappen, zonder dat je je voeten helemaal afwikkelt. Op die manier houd je contact met de grond.vvvvvvv

Winter wandelaccessoires

Er zijn ook speciale anti-slip zooltjes te koop. Deze kan je gemakkelijk onder je schoenen vastbinden. De zooltjes zijn er in verschillende prijscategorieën, je kunt ze al voor €7,95 bij de ANWB krijgen. De Rubytec Alaska Gripfeet of Snowsteps van ANWB zijn voorbeelden van eenvoudige rubberen zooltjes met metalen pinnen die zorgen voor extra grip op ijs. Op sneeuw werken de pinnetjes minder goed en kan je beter een sneeuwketting speciaal voor je wandelschoenen halen, zoals de Yaktrax Walker.

Hulpmiddelen tegen uitglijden
Hulpmiddelen tegen uitglijden. Vanaf links met de klok mee: Yaktrax Walker, Snowsteps, Rubytec Alaska Gripfeet

De betere schoenmerken hebben overigens wandelschoenen met speciale zolen die op sneeuw en ijs goede grip geven. Deze schoenen zijn wel prijzig. Ze zijn hun investering daarom alleen waard als je iedere winter van plan bent over sneeuw of ijs te wandelen. 

Ook wandelstokken zijn een prima hulpmiddel tegen uitglijden. Ze zorgen voor meer stabiliteit en ondersteuning tijdens het lopen. 

Naast gladheid moet je je ook niet laten overvallen door de zonsondergang. We weten allemaal dat het eerder donker wordt in de winter. Probeer in de winter eerder te vertrekken, of zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Draag bijvoorbeeld armbanden met LED-verlichting of een reflecterend hesje. .

Sneeuwlandschap

Voorkom verrassingen

Na sneeuwval kunnen paddenstoelen, andere wegwijzers of zelfs complete paden zomaar onvindbaar zijn. Zorg daarom dat je je altijd goed kunt blijven oriënteren met behulp van GPS of een goede topografische kaart. Bekijk voor je wandeling wat de weersverwachtingen zijn en hou onderweg ook de lucht in de gaten, zo wordt je niet overvallen door slecht weer. Tot slot zijn sommige bossen in het winterseizoen beperkt toegankelijk (rustgebied voor het wild): check daarom waar je wel en niet in de winter mag wandelen.