Goede voornemens: wandel fit het nieuwe jaar in

Wandel jij in 2020 je goede voornemens tegemoet? Met deze tips til je je wandelingen naar een hoger niveau en kun je je goede voornemens laten slagen.

Janine Sporrel Janine Sporrel

Naast het plezier dat je uit wandelen haalt, wil je misschien ook steeds fitter worden en prestaties neerzetten. Door op een net iets andere manier te wandelen, kun je deze voornemens in 2020 daadwerkelijk laten slagen. Met deze tips van trainster en voedingsconsulent Janine Sporrel van Fit-ing til je je favoriete bezigheid naar een hoger niveau. Meer inspirerende tips en weetjes staan in magazine Wandel.nl nummer 5-2019.

Tip 1: Bouw je conditie op met powerwalking

“Powerwalking is een manier van wandelen waarbij je heel je lichaam gebruikt. Door een krachtige armbeweging en het stevig afzetten van je voeten zijn veel spieren tegelijkertijd actief. Bovendien wandel je met een snelheid van zes à zeven kilometer per uur, waardoor je hartslag hoog is en je conditie vooruit gaat. Tijdens powerwalking ga je na een tijdje flink hijgen, net als bij hardlopen.” Met powerwalking kun je volgens Janine tot wel vijfhonderd calorieën per uur verbranden. “En het is toegankelijker dan hardlopen, omdat je altijd contact houdt met de grond. Hardlopen is een grotere belasting voor je lichaam dan powerwalking.”

Tip 2: Doe extra oefeningen tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen kun je als afwisseling tussendoor oefeningen doen. Je kunt van je wandeling een echte work-out maken. Houd bijvoorbeeld tijdens de wandeling een gewicht vast in elke hand. Dit kunnen ook flesjes water zijn. Alle bruggen, trappen en heuvels kun je tussendoor als een soort hindernis gebruiken. Janine: “Het lopen op een helling kost je veel meer energie dan wandelen op een vlakke weg. Probeer variatie in je trainingen aan te brengen. Je kunt ook een wandelgroep zoeken die traint onder begeleiding van een wandeltrainer. Op die manier leer je precies hoe een goede wandeltraining eruit ziet en krijg je tips en adviezen.”

Tip 3: Let op je voeding

Ook al loop je het vuur uit je sloffen, dan nog kan het zijn dat je geen kilo afvalt. Om af te vallen moet je méér calorieën verbranden dan binnenkrijgen. Als je aan het wandelen bent, verbrand je calorieën. Om het plaatje compleet te maken, moet je misschien ook wel je voedingspatroon aanpassen. Maar doe niet teveel tegelijk. Janine: “Maak kleine veranderingen. Dus als je bijvoorbeeld weet van jezelf dat je veel koffie met suiker drinkt, ga dan voor koffie zonder suiker. Ik raad mensen altijd af om een dieet – in wat voor vorm dan ook – te volgen, omdat je meestal maar tijdelijk afvalt. Kleine veranderingen in je levensstijl zijn veel makkelijker vol te houden dan drastische aanpassingen.” 

Meer lezen over wandelen & gezondheid?

Naar gezondheid


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?