Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Heb je last van artrose? Ga lekker wandelen

Als je last van gewrichtsklachten hebt, ben je misschien juist geneigd om rust te nemen. Wandelen heeft juist een positief effect. Hier leggen we je uit hoe dit zit en hoe je met artrose kunt wandelen.

Wandelaar op boomstam

Dat wandelen goed voor je is, weet jij natuurlijk al. Met een stevige pas verbeter je jouw conditie, longcapaciteit en help je de bloeddruk een handje op weg. Maar wist je dat wandelen ook goed voor je is als je last hebt van gewrichtsklachten? Als je gewrichten stijf of pijnlijk zijn, is het logisch om rust te houden. Maar juist door te bewegen maak je zowel je gewrichten als je spieren soepel én sterk.

Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose of andere gewrichtsklachten: nog eens bijna een half miljoen mensen. Traplopen, opstaan en bukken worden daardoor vaak pijnlijk en vervelend. Een traplift, een bedrand-steun of een aankleedstok zijn dan goede hulpmiddelen om zelf de dagelijkse dingen te kunnen doen. Daarnaast is het beste medicijn: beweging! Lekker wandelen dus. Bij artrose heb je bijvoorbeeld last van je gewrichten nadat je een tijdje stil hebt gezeten. Een wandeling helpt om deze gewrichten ‘los’ te krijgen. Hoewel een mooie bos- of strandwandeling natuurlijk heerlijk is, is een ommetje naar de supermarkt vaak al voldoende.

Plan je wandeling

Het zou zonde zijn als stijve en pijnlijke gewrichten je tegenhouden om te wandelen. Door jezelf goed voor te bereiden, kun je nog lang prettig blijven wandelen. Plan je wandeling op een goed moment. Als je een tijd niet hebt gewandeld, of nog nooit veel gewandeld hebt, is het verstandig om dit (weer) rustig op te bouwen. Ga niet in een keer voor een wandeling van vele kilometers, maar loop elke dag een stukje. Vergeet ook niet af en toe een rustdag te houden. Ben je snel moe bent door de artrose? Dan is het slim om een wandeling te maken op een dag dat je geen andere dingen hoeft te doen. Wandel bijvoorbeeld op de ene dag en stofzuig het huis de volgende dag. Die klussen vragen namelijk ook om veel energie. Als je wilt weten hoeveel kilometer per keer jij het beste kunt lopen of hoe vaak per week, informeer dan bij een fysiotherapeut. Hij of zij kan jou ook vertellen waar je op moet letten voor een goede wandelhouding. Is je houding verkeerd? Dit kan voor extra belasting van je gewrichten zorgen.

Wandelen en luisteren

Luister tijdens het wandelen altijd naar je eigen lichaam. Als jouw gewrichten pijn gaan doen, houd dan een kleine pauze. Kijk of je even kunt gaan zitten om bijvoorbeeld kniegewrichten te ontlasten en drink wat water. Maar rust niet te lang, want dan worden je gewrichten koud. En vergeet ook de normale wandeltips niet:

  • Drink voldoende water onderweg;
  • Neem wat te eten mee;
  • Zorg voor goede wandelschoenen:
  • Rust na afloop voldoende uit.