Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandel in een klaverblad door Drenthe

In de omgeving van het Drentse dorp Borger vind je bos, heide, akkers uit de oertijd en natuurlijk hunebedden. Met een wandelgids van Wandelvereniging Eendracht uit Assen kun je vier wandelroutes door deze streek lopen.

De kerk in het centrum van Borger
De kerk in het centrum van Borger

De vier routes, die ongeveer 25 kilometer lang zijn, starten bij de dorpskerk in Borger. Iedere route gaat naar een andere richting, waardoor ze samen de vorm van een klaverblad hebben. Je wandelt voornamelijk over onverharde paden en wegen en door de natuur. Hieronder lichten we de vier dorpen voor je uit waar de routes naar toe gaan:

Grolloo

Cuby & The Blizzards was in de jaren zestig van de vorige eeuw een populaire bluesband uit het Drentse Grolloo. In Grolloo word je nog aan deze muzikale geschiedenis herinnerd. Sinds 2011 kun je in dit dorp het Cuby & The Blizzards Museum bezoeken. Op de Voorstreek in Grolloo staat bovendien een borstbeeld van zanger en voorman Harry Muskee. Via deze link vind je informatie over het museum.

Schoonloo
Schoonloo

Schoonloo

Midden in de bossen ligt het eeuwenoude dorpje Schoonloo. Hier vind je Strubbenbossen. Deze liggen op de overgang tussen het veld en het hoger gelegen bos. Bijzonder aan dit bos zijn de grillige vormen die de bomen hebben. Deze zijn ontstaan doordat vroeger schapen uit de schaapskudde de uiteinden van de takken verorberden. Hierdoor konden de bomen niet recht omhoog groeien, maar groeiden ze in allerlei vreemde bochten. Het resultaat is een bijzonder bos met veel soorten dieren en planten.

Gasselte

Midden in Gasselte staat een wit kerkje: de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kerk is gebouwd in de dertiende eeuw. Bij de kerk ligt met honderd zerken één van de grootste kerkhoven van Drenthe. In de tuin van de pastorie kun je drie beelden zien staan. Deze beelden (Apollo, Venus en Mercurius) zouden eind achttiende eeuw zijn gestolen vanaf landgoed Eyckenstein op de Utrechtse Heuvelrug.

De schaapskooi in Exloo
De schaapskooi in Exloo

Exloo

Midden in het dorp Exloo bevindt zich de schaapskooi van een kudde Drentse heideschapen. Vanuit het dorp trekt de kudde van 250 schapen naar de heidevelden in de omgeving. Hier zorgen de schapen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit. Tot en met de herfstvakantie trekt de herder er met de kudde dagelijks op uit. Een mooi gezicht om de kudde dwars door het dorp te zien lopen! Op deze site vind je meer informatie over de schaapskudde van Exloo.