Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Lauwersmeer: wandel- en vogelparadijs in de kop van Nederland

In het noorden van Nederland vind je het Lauwersmeer, een van de mooiste natuurgebieden van ons land. We vertellen je meer over het Nationaal Park en tippen je wandelingen en een leuke overnachting in de buurt.

Het Lauwersmeer (Afbeelding: Gertjan Van Noord)
Het Lauwersmeer (Afbeelding: Gertjan Van Noord)

Nietsvermoedend struin je door de ruige natuur op de bodem van de voormalige zee. Ineens sta je oog in oog met een wild paard. Verderop staan lepelaars te zonnen. Langs het pad zie je bijzondere orchideeën staan en als de nacht valt geniet je van de vele sterren in het Dark Sky Park. Kortom: Lauwersmeer is een prima bestemming voor een wandelvakantie.

Psst... Onderaan dit artikel maak je kans op een 3-daags arrangement middenin Nationaal Park Lauwersmeer.

Een feest voor vogelliefhebbers

Nationaal Park Lauwersmeer is het hele jaar door een walhalla voor liefhebbers van vogels. In het vroege voorjaar landen de Wielewaal, de kluut en de lepelaar in het gebied om in de nazomer weer te vertrekken. In het najaar bereikt het vogelfeest zijn climax. Trekvogels laden zich in het Lauwersmeergebied op tijdens hun tocht richting het zuiden. Wij hebben boswachter Jaap Kloosterhuis een paar tips gevraagd over hoe je de vogels bij het Lauwersmeer het beste kunt spotten.

Bekijk de tips van Jaap
Lepelaars Lauwersmeer
Lepelaars
Lauwersmeer in de nacht (Afbeelding: Jan Ubels)
Lauwersmeer in de nacht (Afbeelding: Jan Ubels)

Nationaal Dark Sky Park

In 2016 is Nationaal Park Lauwersmeer uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dat betekend dat het park, voor Nederlandse begrippen, een donkere plek is. Doordat er weinig kunstlicht te vinden is kan je er heel goed sterren kijken. Op heldere dagen kan je zelfs de Melkweg goed onderscheiden. De toegangsvoorwaarden zijn in het Lauwersmeergebied ’s nachts hetzelfde als overdag: vrij wandelen op wegen en paden (m.u.v. militair oefenterrein ‘Marnewaard’). Staatbosbeheer organiseert ook regelmatig excursies om de duisternis te beleven. Houd hiervoor hun activiteitenkalender in de gaten.

Rondje Lauwersmeer

Het Rondje Lauwersmeer is een route van ruim 40 kilometer en voert rondom het Lauwersmeer. Met een stempelkaart loop je langs de mooiste plekjes en via de app ontvang je informatie over de bezienswaardigheden, uitzichtpunten, historische kenmerken en toeristische locaties die langs de route te vinden zijn. Met de stempelkaart ontvang je ook kortingen op bijvoorbeeld een museumbezoek, overnachting of een culinaire lekkernij. Een leuke manier om het Lauwersmeer wandelend te ontdekken.

Meer informatie
Lauwersmeer grazers
Grazers in Nationaal Park Lauwersmeer
Logement Doosje

Combineer je wandeling met een overnachting bij Logement Doosje

Beleef de rustieke sfeer en de gastvrijheid van Friesland en Groningen vanuit dit hotel midden in de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. Je overnacht hier in een van de unieke gastenverblijven van een oude Friese boerderij. Met de inrichting is rekening gehouden met de authentieke elementen van de boerderij waardoor er een knusse sfeer ontstaat. Ook op culinair gebied is het goed toeven bij Logement Doosje. Verwen jezelf met een high tea, een high wine of een heerlijk diner. Eten is hier écht een beleving!

Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op slechts 500 meter van het logeeradres. Vandaar dat Logement Doosje een top locatie is om Het Lauwersmeer te ontdekken. Maar ook de Waddenzee, de eilanden Ameland en Schiermonnikoog en de steden Leeuwarden en Groningen liggen om de hoek.

Samen met Voordeeluitjes bieden wij korting op een 3-daags Halfpension arrangement ter waarde van €180,- p.p. aan. Voor €140,- per persoon krijg je:

  • Welkomstdrankje
  • 2x overnachten
  • 2x uitgebreid ontbijtbuffet
  • 2x 3- of 4-gangendiner
  • Gratis koffie- en theefaciliteiten op de kamer
  • Gratis parkeren
  • Gratis WiFi

Voorwaarden: Overnachting mogelijk t/m december 2022 m.u.v. feestdagen en vakanties.

Boek hier

Win-actie: 3-daags arrangement bij Logement Doosje

Wil jij kans maken op een gratis 3-daags arrangement bij Logement Doosje middenin Nationaal Park Lauwersmeer? Vul dan onderstaand formulier in. Op 16 mei trekken we een winnaar. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Ja, ik doe mee aan deze winactie!