Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Geniet van een winterse wandeling over de Rothaarsteig

Net over de grens in Duitsland vind je de perfecte winterwandelbestemmig: de Rothaarsteig. Dit is een mooi langeafstandswandelpad over het Rothaargebergte. Samen met SNP Natuurreizen vertellen we je meer over de wandeling én tippen we je op een aantal overnachtingen langs de route.

de Rothaarsteig

Wie in de winter zin heeft in een anders-dan-anders wandeling, stapt na slechts vijf uur rijden uit in het winter wonderland van het Sauerland. Hier vind je het Rothaargebergte, waar de bergen niet zo hoog maar wel talrijk zijn (het wordt niet voor niets het “land van de duizend bergen” genoemd), en waar een meter sneeuw geen uitzondering is. Perfect voor een winterse wandeling over de Rothaarsteig!

De diversiteit en extra’s van de Rothaarsteig maken de route een must voor iedere wandelaar die houdt van natuur én cultuur. Zo overlapt dit langeafstandswandelpad met de Waldskulpturenweg, waardoor je onderweg langs enorme, spectaculaire beelden wandelt. Maar ook het landschap waar de route doorheen leidt is de moeite waard en het dikke pak glinsterende sneeuw dat er in de winter erg vaak ligt maakt de tocht nog mooier. Over smalle, dik besneeuwde paden, met links prachtige beuken en rechts torenhoge dennen, wandel je het bos uit naar witte hoogvlakten. Richting enkele van de 2711 toppen die het Sauerland rijk is. Op het hoogste punt van de route, de Langenberg (843 m), is het uitzicht geweldig. 

de Rothaarsteig

Maar ook vanaf de glooiende heuvels word je continue getrakteerd op fraaie vergezichten. Extra leuk in de winter is dat je de sporen van de vele diersoorten die in het gebied leven, zoals vossen, herten, wilde zwijnen en zelfs wolven, goed ziet in de sneeuw.

De paden zijn niet al te steil, dus is er alle mogelijkheid om te genieten van de schitterende natuurlandschappen én de culturele bezienswaardigheden van het gebied. Deze eigenschappen maakt de Rothaarsteig de ideale wintertocht. Breekt de zon door, dan waan je je helemaal in een wit wandelparadijs.

Opgedeeld in etappes

De 154 km lange Rothaarsteig voert langs de mooiste plekken van het Rothaargebergte. De hoofdroute loopt van noord naar zuid door het Sauerland, Wittgenstein en Westerwald. En verbindt beginpunt Brilon met eindpunt Dillenburg. De acht etappes zijn bewegwijzerd met rode stickers met in wit een gestileerd bergcontour, en leiden in totaal over 3.931 hoogtemeters.

  • Etappe 1: Brilon naar Willingen (23 km)
  • Etappe 2: Willingen naar Winterberg (22 km)
  • Etappe 3: Winterberg naar Schanze (19 km)
  • Etappe 4: Schanze naar Rhein-Weser-Turm (23 km)
  • Etappe 5: Rhein-Weser-Turm naar Lützel (18 km)
  • Etappe 6: Lützel naar Lahnhof (14 km)
  • Etappe 7: Lahnhof naar Wilgersdorf (18 km)
  • Etappe 8: Wilgersdorf naar Dillenburg (21 km)
de Rothaarsteig
Hiebammen Huette
Hiebammen Huette (Foto: Dominik Andreas, Tourismus Brilon Olsberg)

Geniet na in een van deze accommodaties

Aangesloten accommodaties hebben het Rothaarsteig-logo op de deur, en kunnen zorgen voor transfers van en naar de route, advies, bagagetransport, kaart-, gids- en verhuurmateriaal en droogruimte. Aanraders zijn overnachten in het weerstation op de Kahler Asten, of echt goed uitrusten in Landhotel Gasthof Schütte. Favoriet is de Hiebammen Hütte, waar je een bivak mag maken of in je slaapzak kunt slapen in het schuilhutje. Andere overnachtingsadressen en eetgelegenheden vind je in het gidsje Gastgeberverzeichnis. Meer weten over de Rothaarsteig? Lees de blog op de website van Op Pad.