Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Evenement Gewijzigd Digitaal

435e Individuele Wandeltocht RS80 nr. 5

Datum
van zondag, 17 december 2023
tot en met zondag, 31 december 2023
Locatie
SV Soccerboys
Organisatie
Stichting Randstad Serie '80
Langs de molenviergang en door de natuur rond de Rottemeren

Bewegen is gezond en wandelen is leuk. Kom eens van de bank en loop een wandeling van 5, 10, 15 of 25 km vanuit Bleiswijk. Deze route loop je vooral verkeersluw. We gaan eerst door de Bleiswijkse Zoom. De route van 5 en 10 km gaat in de Bleiswijkse Zoom RA. De anderen gaan RD, door het kabouterbos en langs de Rotte en de Bleiswijkse Verlaat.

De Rotte
De Rotte is een veenrivier die dienst doet als boezem, die het water uit de polders ten noorden van Rotterdam afvoert. De stad Rotterdam ontleent haar naam aan deze rivier. In het verleden heeft de Rotte in verbinding gestaan met de Oude Rijn en de Nieuwe Maas.

Bleiswijkse Verlaat
15 en 25 km gaan langs Bleiswijkse Verlaat, het is een schutsluis, een bijzonder Rijksmonument en onderdeel van de waterkerende functie voor de achterliggende polder. De originele sluis dateert uit 1774 toen de polders werden drooggelegd. We gaan door de Bleiswijkse Fles en lopen over een vlonderpad. We gaan naar de andere zijde van de Rotte en mogen de Molenviergang van dichterbij bewonderen.

Molenviergang
Voor ons (RS80) is het de eerste keer dat we langs de Molenviergang lopen. Alleen op de wandeldag mogen we dit pad lopen, voor onze individuele wandelaars is er een alternatief over een pad dat op deze molens uitkijkt.

Wil je meedoen aan deze individuele wandeltocht? Dat kan door op de groene pijl naast ‘Inschrijven!’ te klikken. De voorinschrijving is van 16 december 2023 vanaf 16.00 uur t/m zondag 31 december 2023 23.00 uur. De wandeltocht loop je wanneer je maar wilt. Dit doe je aan de hand van een routebeschrijving of GPS-bestand die door RS80 via een link ter beschikking wordt gesteld.

De tekst gaat onderaan door
Schrijf je in!

Afstanden
5,0km 08:00-18:00 uur
10,0km 08:00-18:00 uur
15,0km 08:00-18:00 uur
25,0km 08:00-18:00 uur
Bereikbaarheid
Bus
Voorzieningen
Digitaal
Honden, mits aangelijnd
Korting
Routebeschr
Rust
Voorinschr
Beloningen
Stempel

Extra informatie

Bij voldoende wind draaien de molens vanaf ca 10.00 uur. De Tweemanspolder wordt sinds 1730 bemalen door 4 molens. Deze molens zijn achtkantige grondzeilers en poldermolens en niet te bezichtigen. Molen 1 maalt het water uit de polder naar de tussenboezems. Molen 4 maalt het water uiteindelijk naar de Rotte. Omdat het water bij iedere molen een trap hoger wordt gebracht, wordt de molengang ook wel een getrapte bemaling genoemd.

In Zevenhuizen hebben we een horecarust in Dorpshuis Swanla. Hier kun je even uitrusten en daarna weer verder over de hefbrug in Zevenhuizen. Je wandelt door de Hennipgaarde, langs roeibaan Willem Alexander en de Eendrachtsmolen.

Daarna ga je over de Pekhuisbrug, die vaak op foto’s staat omdat deze mooi is met de blauwe hekken en witte dubbele hefbrug. De 15 km gaat terug door de Bleiswijkse Zoom en de 25 samen met de 10 km verder naar en door het Hoge Bergse Bos.

Hoge Bergse Bos
En ja hoor dan loop je over de eerste heuvel. De heuvels zijn ontstaan door de berging van sloop- en bouwafval. Op één van de heuvels is een kunstskibaan. Wil je een mooi uitzicht hebben? Dan loop je de trap eens op naar uitzichtpunt Lührs. 10 km-wandelaars hebben een rust bij De Pannekoekhut en gaan daarna terug. 25 km wandelaars gaan verder en lopen daarna langs de Rotte en door het Lage Bergse Bos.

Lage Bergse Bos
In dit gebied werd omstreeks 1500 massaal turf gestoken, dat als brandstof gebruikt werd. Twee eeuwen later was er niet veel meer over dan grote waterplassen, met hier en daar smalle stroken land en de Rottedijk. Om dit gebied weer bruikbaar te maken besloot men tot de droogmaking. Daarvoor gebruikte men in die tijd windmolens.

Het Lage Bergse Bos is een mooi stukje natuur geworden om doorheen te lopen. We lopen langs de vijvers en krijgen een horecarust bij familierestaurant Bergse Plas. Het is hier altijd heerlijk zitten met uitzicht over de vijver. Als dit restaurant vol blijkt te zitten kun je altijd nog terecht bij Lake House dat iets verderop ligt. We lopen verder door het bos en kunnen oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, blijf wel op 25 m afstand.

Na het Lage Bergse Bos lopen we langs de golfbaan, gaan weer door het Hoge Bergse Bos en lopen over de heuvel. Vanaf uitkijktoren Bergschenhoek is er een prachtig uitzicht over de omgeving. We dalen weer af en iets verderop gaan we samen met de 10 km lopers over een graspad langs de Wiebertjes.

Dit is een prachtig natuurgebiedje met een oase van stilte. Het is een landschapskunstwerk dat bestaat uit eilandjes, gelegen in een ruitpatroon dat er van bovenaf uitziet als wiebertjes van sloten en een broedplaats voor vogels.
Samen met de 15 km gaan we weer terug door de Bleiswijkse Zoom.

Carpoolen Slinger App Opening

Samen rijden met andere bezoekers is veel leuker!

Deel jouw vrije autostoel of vind een leeg stoeltje bij jou in de buurt via de nieuwe carpool-tool van KWbN.

Meer informatie
Corporate Stel Op Hei Groot In Beeld

Wil jij minimaal €1 korting op jouw volgende KWbN-wandeltocht? Word nu lid!

Ja, ik wil korting