Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Evenement Gewijzigd Digitaal

434e Individuele Wandeltocht RS80 nr. 4

Datum
van zondag, 19 november 2023
tot en met zondag, 10 december 2023
Locatie
RKSV Blauw Zwart
Organisatie
Stichting Randstad Serie '80
Een prachtige route door de natuur

De route vanuit Wassenaar is altijd één van onze mooiste routes. Wassenaar bestaat uit een dorpskern met daaromheen een bosrijke omgeving met villa’s en landhuizen. Archeologische vondsten tonen een bewoning aan van de dorpskern in de Merovingische tijd (7e eeuw). We lopen deze keer door de dorpskern en gaan over het Plein. Daar staat de pomp met daarop een wapen. Erachter is de dorpskerk te zien, die gedeeltelijk uit het begin van de 12de eeuw dateert.

De dorpskern is beschermd dorpsgezicht en leuk om doorheen te lopen. Je waant je even in een andere tijd. Daarna gaan we naar de duurdere villawijk en lopen we langs de plaats die de lancering van V2 raketten markeert. Londen werd bestookt met meer dan 3000 raketten van september 1944 tot en met maart 1945. En dan verlaten we het bebouwde gedeelte van Wassenaar.

Wil je meedoen aan deze individuele wandeltocht? Dat kan door op de groene pijl naast ‘Inschrijven!’ te klikken. De voorinschrijving is van 18 november 2023 vanaf 16.00 uur t/m zondag 10 december 2023 23.00 uur. De wandeltocht loop je wanneer je maar wilt. Dit doe je aan de hand van een routebeschrijving of GPS-bestand die door RS80 via een link ter beschikking wordt gesteld.

Onderaan gaat de tekst verder.
Schrijf je in!

Afstanden
15,0km 08:00-18:00 uur
25,0km 08:00-18:00 uur
Bereikbaarheid
Bus
Voorzieningen
Digitaal
Honden, mits aangelijnd
Korting
Routebeschr
Rust
Voorinschr
Beloningen
Stempel

Extra informatie

Iets verderop haakt de 15 km af en gaat door Meijendel naar de horecarust bij Boerderij Meijendel.

Voor het eerst lopen we over de Landgoederen Blankenburg en Voorlinden. Kom je hier voor het eerst? Dan is de indruk een verrassende, het grenst direct aan Meijendel en is een afgesloten terrein. Museum Voorlinden is vooral leuk om naderhand eens te bezoeken. Je vindt er moderne kunst.

Onze horecarust is bij Sportpark de Roggewoning, na uitgerust te zijn lopen we verder en lopen de trap op. Je staat ineens in het mooie duingebied en daar mogen we gewoon doorheen lopen. Naast natuur is hier nog iets anders te zien dat de moeite waard is. We lopen over de Waalsdorpervlakte, het is een vlakte in het duingebied Meijendel & Berkheide.

De Waalsdorpervlakte werd tijdens de bezettingsjaren door de Duitsers gebruikt als fussilladeplaats. Er zijn tussen de 250 en 280 mensen omgebracht. Jaarlijks wordt hier de nationale dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte georganiseerd door het Erepeleton Waaldorpervlakte.

Over de Waalsdorpervlakte wordt een stille tocht gelopen. Het voorste deel van de stoet is gereserveerd voor nabestaanden van de gefusilleerde verzetsstrijders en genodigden. Daarachter volgen de belangstellenden. Het erepeleton luidt de Bourdonklok van 19.15 tot vlak voor 20.00 uur. Na het taptoetrompetsignaal volgen twee minuten stilte en daarna klinkt het Wilhelmus.

De klok wordt weer geluid door de luidploeg en de deelnemers aan de stille tocht lopen vervolgens langs het monument en kunnen bloemen en kransen neerleggen. Totdat de laatste belangstellenden het monument heeft gepasseerd wordt de klok geluid. Wij kunnen er nu even met respect bij stil staan en daarna gaan we verder en lopen door Meijendel.

Meijendel was oorspronkelijk de naam van een in een del gelegen boerderij die werd omringd door meidoorns. Achter de met helmgras begroeide zeereep liggen verschillende duinzones. Direct achter de meest westelijke eerste duinstrook is een zone met paraboolduinen en duinvalleien met struwelen, vochtige graslanden en moeras.

De meest oostelijke duinzone bestaat uit hoge kalkarme duinen. Het is een open gebied met af en toe een aangeplant dennen- of populierenbos. De meeste infiltratieplassen voor de waterwinning liggen achter de meest westelijke duinstrook. In het gebied liggen verscheidene bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Corporate Stel Op Hei Groot In Beeld

Wil jij minimaal €1 korting op jouw volgende KWbN-wandeltocht? Word nu lid!

Ja, ik wil korting